TELEFONI BUDA BANANE I NJEGOVE ĆERKE KRIJU TAJNU: Pošiljka kokaina vredna najmanje 100 MILIONA EVRA i dalje misterija
Foto: Printscreen/Youtube/Dan

očekuju se novi tragovi u istrazi

TELEFONI BUDA BANANE I NJEGOVE ĆERKE KRIJU TAJNU: Pošiljka kokaina vredna najmanje 100 MILIONA EVRA i dalje misterija

Crna Hronika -

Misterija ko je naručio 1,4 tone kokaina nađenog u magacinu na imanju Budimira Krstovića i dalje traje. Nije tačno poznato ni kako ni gde je droga ubačena na jedan od tri kontejnera sa bananama koje je Krstović poručio.

Crnogorska policija nije saopštavala mnogo detalja. Pomenuto je da droga pripada jednom klanu, ali je takođe i rečeno da još rano pričati o tome u čijim je rukama tačno trebalo da završi ovaj milionski tovar.

Krstović, poznatiji kao Budo Banana i njegova ćerka Marina i dalje su u pritvoru, a prema nezvaničnim informacijama, njihovi telefoni poslati su na veštačenje. Očekuje se da će nakon pomenute procedure sa mobilnim istraga imati pomaka, obzirom da Krstovići tvrde da ne znaju kako se "ekstra prtljag" stvorio u njihovoj pošiljci sa bananama.

Tajna akcija "187"

Kokain je, inače, zaplenjen u tajnoj policijskoj akciji kodnog naziva "187", u magacinu južnog voća u vlasništvu Krstovića u selu Mojanovići kod Podgorice. Droga je bila sakrivena u tovaru banana koji je iz Argentine preko Kopra, pod okriljem noći, pristigao u Luku Bar.

Crnogorski mediji odmah nakon hapšenja počeli su da spekulišu da je zaplenjeni kokain pripadao "škaljarcima" i pišu o povezanosti Bude Banane sa tim kriminalnim klanom. Naime, Budimir je stric Igora Krstovića (35), visokopozicioniranog pripadnika "škaljarskog klana", koji je u januaru prošle godine izrešetan sa 27 metaka dok je vozio svoj automobil "mercedes".

Igor je tada čudom uspeo da preživi i kratko vreme se lečio u bolnici u Podgorici. Međutim, zbog bojazni za vlastiti život organizovao je prebacivanje u jednu privatnu kliniku u Hanoveru, u Nemačkoj. Bolnici je platio troškove lečenja od 100.000 evra, ali nemačke vlasti su posumnjale da novac potiče od kriminala. Čak je i nemačka javnost protestovala što je klinika pristala da primi Igorov novac, koji je najverovatnije potekao od droge, a postojala je i bojazan da bi neko od njegovih neprijatelja pokušao da ga dokrajči u Nemačkoj. Igora su zbog toga u bolnici obezbeđivale jake policijske snage.

Lečenje u Nemačkoj i Turskoj

Krstović je zbog tih pritisaka nastavio lečenje u Turskoj, gde se oporavio. Za pokušaj njegovog ubistva ranije su uhapšeni "kavčani" Vidoje Stanišić i Dragiša Bulatović, a presuda u ovom postupku još nije doneta.

Što se Budimira tiče, on se decenijama bavi uvozom južnog voća i u Crnoj Gori i u Srbiji. Njegova firma "San Francisco", koja je poslovala u Crnoj Gori, od 2019. godine je u stečaju. Navodno je povezan i sa još jednom firmom koja je registrovana u Novoj Pazovi, a kao osnovna delatnost navodi se trgovina voćem i povrćem.

Pre 20 godina Budimirov brat Dušan je otet ispred novosadskog hotela "Džet-set", a kidnaperi su tražili otkup od 3,5 miliona tadašnjih nemačkih maraka. Otmičari su, međutim, ubrzo uhapšeni, a Dušan je oslobođen.

Zanimljivo je i to što je Budimir kraće vreme bio funkcioner košarkaškog kluba Partizan, tokom 2015. godine.

Podsetimo, ogroman tovar kokaina je takozvanim fider-brodom "MSC Šarlot" prevezen iz Kopra u Luku Bar. U međuvremenu crnogorske bezbednosne službe su od kolega iz inostranstva, najverovatnije iz SAD, dobile informaciju da se na tom brodu krije droga u tovaru banana. Čim je brod uplovio u luku, policajci i carinici su namerno dozvolili da tovar napusti carinsku zonu i nastavili su da prate kamion s bananama ka odredištu u selu Mojanovići. Tada su uhapšeni Budimir i njegova ćerka, ali do danas niko od naručilaca droge nije pronađen. Zato se sumnja da je neko dojavio naručiocu da ne dolazi odmah po drogu, jer je tovar "suviše lako" prošao carinsku kontrolu. Otkriveno je ukupno oko 1.200 paketa kokaina, na kojima su bile oznake "covid" i "exit". Gotovo u isto vreme u Baru je u nekoliko "štek" stanova pronađeno još 200 kilograma kokaina, pa je ukupno zaplenjeno čak 1,6 tona, što je rekord u ovom delu Evrope.

Droga vredna više od 100 miliona evra

Tovar od 1.400 kilograma kokaina zaplenjenih u ovoj akciji, prema procenama stručnjaka, na ulici vredi više od 100 miliona evra.

- Ukoliko se utvrdi da je droga velike čistoće, njena cena bi mogla biti mnogo veća, pošto bi "mešanjem" sa drugim supstancama ova količina kokaina mogla biti utrostručena - pišu crnogorski mediji.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja