ISPLIVALI DETALJI ISKAZA BUDA BANANE I NJEGOVE ĆERKE Otkud 1,4 tone kokaina u bananama i šta se sve izdešavalo u kući lepe Marine
Foto: Youtube prtscr / Dnevne novine Dan

otkud krstovići u srpskoj košarci

ISPLIVALI DETALJI ISKAZA BUDA BANANE I NJEGOVE ĆERKE Otkud 1,4 tone kokaina u bananama i šta se sve izdešavalo u kući lepe Marine

Crna Hronika -

Da li su Marina (27) i njen otac Budimir Krstović, poznatiji kao Buda Banana, iskoristili svoje brojne veze kako bi u Crnu Goru, s tovarom južnog voća, prošvercovali 1,4 tone kokaina, predmet je istrage crnogorskih pravosudnih organa.

Za sada je jasno da je tovar droge vredne 100 miliona evra stigao u njihov hangar u selu Mojanovići kod Podgorice i da je Marina na saslušanju, kako navode crnogorski mediji, rekla da je banane naručila od dobavljača s kojim godinama sarađuju i da sa drogom nema nikakve veze, prenosi beogradski list.

Marina i Budimir privedeni su kada je u njihovom hangaru pronađen praćeni tovar kokaina, potom pušteni da se brane sa slobode. Ovakvu odluku doneo je pre nekoliko dana sudija za istragu Radomir Ivanović, inače kum porodice Krstović.

Da nije bilo pritiska javnosti i žalbe tužioca s obzirom da se radi o najvećoj zapleni droge u Crnoj Gori, Krstovići bi se sada branili sa slobode, međutim odluka sudije je preinačena i ocu i ćerki je određen pritvor do 30 dana.

Sudija je rekao da "jeste prijatelj" porodice, ali da to za njega "nije sumnja u pristrasno postupanje". Da je Buda Banana imao veze i sa škaljarskim klanom, crnogorski mediji navode, da je on stric Igora Krstovića, inače istaknutog člana ove kriminalne grupe.

Marina Krstović, kokain, Budo Banana, Budimir Krstović, Budimir Budo Krstović
foto: Printscreen/Linkedin, Printscreen/Youtube/Dan

Sada se sumnja da je možda upravo za ovaj klan droga bila namenjena, iako Krstovići svoju odbranu za sada baziraju na tome da im je droga ubačena u tovar banana koje su regularno naručili od snadbevača s kojim godinama sarađuju.

Inače Igor Krstović ranjen je u ratu "škaljarskog" i "kavačkog" klana prošle godine u januaru. Na njega je tada u naselju Balijače u Podgorici, na stotinjak metara od kuće u kojoj živi, dok je vozio svoj automobil marke "mercedes", ispaljeno više od 20 metaka. Pogođen je u grudi, stomak i natkolenicu.

Tadašnji napad na Krstovića tumačio se kao napad na "škaljarce" čiji je vođa Jovan Vukotić i dalje u bekstvu. Samo nekoliko dana pre nego što su pokušali da ga likvidiraju, u Atini su ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović, koji su takođe bili visoko pozicionirani članovi "škaljarskog" klana.

Marina Krstović, kokain, Budo Krstović, Budimir Budo Krstović, Budo Banana
foto: Printscreen/Youtube/Dan

Igor Krstović (35) je poslednji put uhapšen 2017. godine. Tokom pretresa njegove kuće u Crnoj Gori, istražitelji su pronašli 180.000 evra u gotovini, ugovore o nekretninama i automobilima. Operativna saznanja ukazivala su da se bavi zelenašenjem. Bio je u dobrim odnosima sa Podgoričaninom Milićem Minjom Šakovićem, koji slovi za desnu ruku Jovana Vukotića.

Otkud Krstovići u košarci?

Buda Banana 2015. godine bio je izabran u petočlanu radnu komisiju koja je vodila KK "Partizan" do izbora novog predsednika ovog kluba. U to vreme, njegova ćerka Marina redovna je bila u sedištima na parketu gde je pratila utakmice i bodrila košarkaše. Svojom lepotom i tada je privlačila pažnju medija koji su pratili utakmice, a navijači su voleli da je vide na tribini.

Banana je bio u radnoj komisiji dok na čelo KK "Partizan" nije izabran Nikola Peković. Pekovićev venčani kum inače je Duško Šarić, brat Darka Šarića koji je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike.

Budo Banana
foto: Printscreen/Twitter/mup cg, Žana Bojanić/DAN

Košarkaški trener Partizana Duško Vujošević povodom hapšenja Bude Krstovića za portal Dan rekao je da veruje da Krstović nema nikakve veze sa švercom kokaina.

Nedavna zaplena gotovo tone i po kokaina visokog kvaliteta u Crnoj Gori i dalje je u centru pažnje javnosti, a podgorička Pobjeda piše da su celom akcijom rukovodili strani operativci. Droga je pronađena u kontejnerima sa banama, a operativci su, piše list, utvrdili da je tri kontejnera tog voća poručila Marina Krstović od dobavljača "Co ex Friuit S. A." iz Ekvadora za kompaniju San Francisko koja je u vlasništvu njenog oca.

Šta se dešavalo u kući lepe Marine

Kako prenose crnogorski mediji, Marina je, prema saznanjima Pobjede, odmah nakon pronalaska droge, policajcima ponudila imena i kontakte dobavljača, kao i uvid u poslovnu korespondenciju.

Ona je pred policajcima u njenoj kući, piše list, pozvala telefonom dobavljača Karlosa Falkezija, koji joj je saopštio da je pošiljka koju joj je uputio prošla sve neophodne kontrole u luci Bolivar u Ekvadoru, ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi što se desilo sa tovarom na putu do Crne Gore.

Jedinica za borbu protiv narkotika ekvadorske policije dala je odobrenje da brod "Katfa" sa kontejnerima banana, koje je poručila firma Budimira Krstovića (66) iz Podgorice, isplovi iz luke Bolivar u Ekvadoru i nastavi planiranu rutu prema Evropi, jer je nakon detaljnih provera utvrđeno da na njemu nema droge, navodi Pobjeda, pozivajući se na svoja saznanja.

Očito je, kažu, da su strane službe, pod koodinacijom američke DEA, imale informaciju da će veća količina narkotika biti ubačena u brod.

Zato je praćeno kretanje broda i postoje dve mogiućnosti: da je kokain unesen na brod tokom transporta na moru ili tokom pretovara u Panami.

Ono što je utvrđeno je da je brod "Šarlot" iz italijanske luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar. Luka Đoja Tauro u Kalabriji je, piše list, godinama pod posebnim nadzorom italijanske carine i policije zato što predstavlja jednu od glavnih ulaznih tačaka za drogu.

Pobjeda podseća dajeu toj luci početkom novembra prošle godine zaplenjeno 932 kilograma čistog kokaina koji je bio sakriven u kontejneru smrznutih dagnji iz Čilea. Vrednost tada zaplenjene droge na crnom tržištu je, kako je tada italijanska policija saopštila, procenjena na oko 186 miliona evra.

Kokain koji je tada zaplenjen bio je visoke čistoće, baš kao i ovaj koji je zaplenjen u Mojanovićima.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track