KUĆA KAO ĆELIJA: Pored Mike Aleksića nanogicu nosili i glumac, reper, baletan, košarkaš i rijaliti zvezda!
Foto: Shuterstock, Dragan Kadić, Dragana Udovičić, Damir Dervisagić, Marina Lopičić, Aleksandar Jovanović Cile, Vladimir Šporčić, Starsport

kućni pritvor i kućni zatvor

KUĆA KAO ĆELIJA: Pored Mike Aleksića nanogicu nosili i glumac, reper, baletan, košarkaš i rijaliti zvezda!

Crna Hronika -

Miroslav Mika Aleksić, reditelj i učitelj glume, optužen da je silovao i počinio više polnih uznemiravanja na štetu nekoliko polaznica svog dramskog studija, sproveden je u petak po podne u kućni pritvor sa nanogicom i tako se upisao na neslavni spisak poznatih ličnosti koje su u Srbiji robijale kod kuće ili nosile nanogicu tokom mere kućnog pritvora.

Kućni pritvor i zatvor u Srbiji se primenjuju od 2010. godine, a primetno je da je veliki broj poznatih koji su počinili krivična dela na ovaj način odslužio svoju kaznu.

Zatvor i pritvor

- Kućni pritvor i kućni zatvor nisu isto. U prvom slučaju radi se o meri kojom se zamenjuje klasični pritvor i obezbeđuje prisustvo optuženog na suđenju, dok kućni zatvor predstavlja vid izvršenja kazne i ne može trajati duže od godinu dana. S druge strane, kućni pritvor može trajati do pravosnažnosti presude - objašnjava izvor Kurira.

Mika doveden u kućni pritvor
Mika doveden u kućni pritvorfoto: Nemanja Nikolić

Neposredno pre Aleksića, nanogicu je dobio reper Stefan Đurić Rasta. - Rasta je sklopio sporazum s tužilaštvom o priznanju krivice za posedovanje narkotika, a kako je sud prihvatio ovu nagodbu, on je osuđen na godinu dana kućnog zatvora - podseća naš izvor.

Osam meseci u svom domu

Ceca prva ovako služila kaznu

Svetlana Ceca Ražnatović prva je poznata osoba u Srbiji koja je izdržavala kaznu kućnog zatvora sa nanogicom u svom domu u Beogradu. Pevačica je na ovu kaznu bila osuđena 2011. godine zbog finansijskih malverzacija u FK Obilić, a u kući je robijala zajedno sa sestrom Lidijom Ocokoljić, koja je priznala da joj je pomagala. Ražnatovićeva je osuđena na godinu dana kućnog zatvora, ali joj je u to uračunato vreme koje je provela u pritvoru 2003. godine, te je u kući provela osam meseci.

Nanogicu su uglavnom dobijali VIP muškarci koji su činili krivična dela, a osim zbog posedovanja narkotika, kažnjavani su i zbog nasilja u porodici.

- Zbog nasilja u porodici u svojim domovima sa nanogicom robijali su baletan Goran Stanić, koji je 2015. nasrnuo na suprugu glumicu Minu Lazarević, a 2019. godine zbog istog dela osuđen je bivši košarkaš Milan Gurović. I rijaliti učesnik Miki Đuričić, poznatiji kao pčelar iz Kupinova, nosio je nanogicu godinu dana zbog toga što je u rijalitiju pretukao Nadeždu Biljić i Suzanu Perović - podseća izvor.

Prava i obaveze pritvorenika

Dozvoljene šetnje i posete

Miki Aleksiću, koji se nalazi u kućnom pritvoru, vreme provedeno s nanogicom, ukoliko bude osuđen, biće uračunato u kaznu kao i da je bio u klasičnom pritvoru. - Aleksić, kao i svi drugi pritvorenici, ima mogućnost šetnje, što znači da će svakog dana moći sat vremena da provede van stana. Šetnje koje pritvorenici prijave sprovode se u istom vremenskom periodu, tačnije, ne može da menja satnicu šetnje. S druge strane, može da prima posete, odnosno gosti mu mogu dolaziti nesmetano - dodao je naš sagovornik.

Mera kućnog pritvora može, kako izvor Kurira objašnjava, biti ukinuta ili zamenjena. - Sud redovno preispituje odluku o kućnom pritvoru, te je može, ukoliko nađe da nema razloga za dalje držanje, ukinuti. S druge strane, ako je takvo mišljenje suda, pritvorenik može biti vraćen nazad u klasičan pritvor - objašnjava izvor. Učitelj glume o svojim aktivnostima van redovnih šetnji moraće redovno da obaveštava nadležne. - Aleksić će čak i za odlazak u sud na pripremno ročište 1. oktobra morati da traži dozvolu od suda. Ista situacija je i sa odlascima kod lekara, koje će morati da prijavljuje - navodi sagovornik i dodaje da pritvorenici ne mogu da idu na posao, za razliku od osuđenika.

Elektronski nadzor

Verovatno najpoznatiji slučaj je presuda glumcu Goranu Jevtiću, kome se sudilo zbog nedozvoljenih polnih radnji nad tada maloletnim L. K. u Somboru. - Glumac je bio osuđen na efektivni zatvor, ali je njegove žalbe sud ipak usvojio i on je kaznu odslužio u svom stanu u Beogradu uz elektronski nadzor, odnosno nanogicu - kaže sagovornik Kurira.

Sporna slika u Mikinoj vikendici

Advokat: Da li je to dokaz da ih nije zlostavljao?

U medijima su se prekjuče pojavila fotografije na kojima su glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić, koje su optužile Aleksića za silovanje, odnosno seksualno uznemiravanje, kako sa još nekoliko osoba borave u Aleksićevoj vikendici. Odbrana reditelja tvrdi da su fotografije nastale 2015, dve godine posle zlostavljanja. Zastupnik oštećenih, advokat Denis Bećirić, kaže da su i ranije puštane slične fotografije sa sličnim zaključcima. - Devojke su tada rešile da ne kažu šta se dešava i besmisleno je bilo da ne idu na događaje sa svojom grupom. Da li ta slika dokazuje da se nešto nije desilo? Šta je sa drugim devojkama koje su ga prijavile, a nisu na slici? To je način odbrane, ali ako je to dokaz da nečeg nije bilo, onda super - rekao je advokat.

Prošle godine, u jeku pandemije koronavirusa, više poznatih ličnosti privedeno je nakon što su uhvaćeni kako krše epidemiološke mere. - U restoranu hotela bili su, između ostalog, Radiša Trajković Đani i fudbaler Aleksandar Prijović, pa su i oni osuđeni na kućni zatvor u trajanju od tri meseca, međutim, oni nisu nosili nanogice.

Dule Savić posetio Aleksića

Videli smo se, on zna šta je tačno bilo

Nekadašnji fudbaler Dule Savić, koji je i blizak prijatelj Mike Aleksića, gostovao je u jutarnjem programu TV Pink i otkrio da je već posetio prijatelja. - Rekao mi je: "Gde si, Duki moj?" Ja sam čovek koji uvek stoji uz prijatelje i pravdoljubiv sam - ispričao je Savić. - Mika jeste oslabio, mentalno je imperijalno, ne može da bude drugačije. On zna, on ne sumnja u sebe, zna šta je bilo tačno.

Kurir.rs/ Jelena Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja