KRV VRAĆAJU I DANAS: Nekada iz osvete nisu ubijali žene i decu do 15 godina, ali to više ne važi POSLEDNJI SLUČAJ MONSTRUOZAN
Foto: Ana Paunković

bezumno

KRV VRAĆAJU I DANAS: Nekada iz osvete nisu ubijali žene i decu do 15 godina, ali to više ne važi POSLEDNJI SLUČAJ MONSTRUOZAN

Crna Hronika -

Krvna osveta još nije potpuno iskorenjena sa naših prostora!

Sukob dve porodice pretvara se ponekad u lanac zločina koji traje decenijama. Zaraćene familije jedna drugoj "duguju krv" dok se niz smrti ponekad nastavlja sve do istrebljenja.

Svakako najpoznatija krvna osveta jeste ona koja trenutno bukti između porodica Bojović i Šaranović koja je do sada odnela živote više ljudi.

- Krvna osveta se u savremena društva prenosi sa tradicijom i sa porodičnim odnosima u kojima je postojalo pitanje ne samo savesnosti već i odgovornosti prema činu vraćanja krvi. Krvna osveta nije bila osveta čitavoj porodici. To je jedna spirala koja se stalno povećava. Krvne osvete su bukvalno uništavale porodice. Zaustavljalo se preko posebnih mirovnih veća - rekao je advokat Aleksandar Radivojević u jutarnjem programu Televizije Kurir.

krvna osveta
foto: Kurir televizija

Radivojević je naglasio da je krvna osveta uvek otežavajuća okolnost na sudu .

- Porodice koje uzimaju pravdu u svoje ruke imaju drugačije zakone. Jedna od tački teškog ubistva odnosi se na krvnu osvetu. Maksimalne kazne za ovakav zločin je i doživotna robija - navodi Radivojević.

krvna osveta
foto: Kurir televizija

Krvna osveta je prema njegovim rečima počela od albanskog sveštenika Leke Dukađinija mada se spominje još od vremena Hamurabijevog zakona.

- Imate taj čuveni kodeks Leke Dukađinija. Taj stari kodeks je zaista propisivao da se žene i ženska deca nisu dirala, kao i muška deca do 15 godine, ali sada se to sve promenilo - rekao je Radivojević.

Poslednja prava krvna osveta, koja nema veze sa kriminalom, zabeležena je prema njegovim rečima pre 50 godina!

- Poslednja prava krvna osveta desila je 1971. godine. To je bio jedan zastrašujući slučaj kad je u saobraćajnoj nesreći nastradao mladić od dvadesetak godina i vozač bio oslobođen. Majka je želela da se osveti i na najsvirepiji način ubila je dete tog čoveka od 11 godina sa nekoliko uboda nožem - kaže Radivojević.

Osvrnuo se i na brojna ubistva u svetu kriminalu.

- Kriminalci su povezani kao porodica. Taj organizovani kriminal ponaša se kao rodbinski fisovi koji su povezani i kod njih su ti odnosi vrlo jaki. Oslanjaju se na te stare zakone. Koreni su u Siciliji. Država pokušava da razbije te zakone koji nisu njeni. Najsurovije u celoj priči je to da nastrada neko ko je nevin. Kada posmatrate sa stanovišta civilizacije to je potpuno bezumno - navodi Radivojević.

(Kurir.rs)

Bonus video:

07:00

OSTVARILO SE JOŠ JEDNO PROROČANSTVO TARABIĆA! Proroci do detalja opisali šta će biti sa Srbima posle korone! SVE SE OBISTINJUJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja