DA LI ZNATE ŠTA JE MRAVLJI ŠVERC? Carinici se često sreću sa ovakvim slučajevima a evo šta su sve zaplenili u poslednje vreme FOTO
Foto: Carina Srbije

dubinska kontrola

DA LI ZNATE ŠTA JE MRAVLJI ŠVERC? Carinici se često sreću sa ovakvim slučajevima a evo šta su sve zaplenili u poslednje vreme FOTO

Crna Hronika -

U svom svakodnevnom poslu carinici se suočavaju sa najrazličitijim pokušajima krijumčarenja, kako na granici tako i u unutrašnjosti zemlje, prilikom tzv. ''dubinskih kontrola''.

Takvi slučajevi se kolokvijalno nazivaju ''mravljim švercom'', ali ova pojava nije bezazlena, jer u kontinuitetu nanosi štetu državnom budžetu.

Predmet takvih zaplena su najčešće akcizna roba, tehnika, garderoba i obuća, pa su tako carinici 15. novembra na Terminalu Gradina u kamionu novopazarskih registarskih oznaka, pored uredno prijavljene tekstilne robe iz Turske, pronašli i osam velikih džakova punih nove muške i ženske garderobe.

Zaplena, šverc
foto: Carina Srbije

Odgovornost za više od 700 jakni, mantila, trenerki, dukserica, džempera i pantalona obeleženih različitim poznatim robnim markama i drugih poznatih brendova preuzeo je vozač kamiona. On je u svojoj izjavi napisao da je samoinicijativno, među prijavljenu smestio i ''nešto svoje robe''.

Zaplena, šverc
foto: Carina Srbije

Pažnju zavređuje i slučaj otkriven pre nekoliko dana u dubinskoj kontroli, kada je kod mesta Belonjin, na putu Prokuplje-Kuršumlija, zaustavljen dupke pun ''reno espejs''.

Zaplena, šverc
foto: Carina Srbije

Kako nije bilo moguće izvršiti pregled na licu mesta, automobil je sproveden do carinarnice Niš, gde je izvršena detaljna kontrola. Unutrašnjost vozila, kao i kompletan prtljažnik, bili su ispunjeni tovarom od oko 150 pari patika i cipela, za koju supružnici iz Prokuplja zatečeni u vozilu nisu mogli da pokažu nikakvu dokumentaciju, jer je nisu ni imali.

Zaplena, šverc
foto: Carina Srbije

Interesantan je i primer zabeležen na prelazu Vrška Čuka, kada su carinici prilikom detaljne kontrole automobila ''opel insignija'', za čijim je volanom bio 30-godišnji slovački državljanin, pronašli i zaplenili 24 mobilna telefona poznate svetske marke. Putnik je mobilne telefone namenjene daljoj preprodaji spakovao u svoj prtljag.

Zaplena, šverc
foto: Carina Srbije

Navodne pošiljke koje naši zemljaci iz inostranstva šalju rođacima i prijateljima u zemlji takođe često sadrže robu trgovačkog karaktera. Izdvajamo i jedan od slučajeva sa prelaza Kelebija, kada je detaljno pregledan kombi nemačkih registarskih oznaka, kojim su se dvojica državljana Srbije vraćala iz Nemačke.

Zaplena, šverc
foto: Carina Srbije

Kao i mnogi pre njih i oni su carinicima rekli da sa sobom nose samo lični prtljag i nekoliko pošiljaka, a onda je utvrđeno da se u tovaru kriju akumulatori za automobile, kao i razni uređaji za negu kućnih ljubimaca, stolovi za šišanje životinja, pribor za sterilizaciju, vetrogeneratori, pa čak i dva polovna endoskopa.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track