DRAMATIČNO! SVE ĆU UČINITI DA TE UBIJEM, NEĆU ŽALITI DA POGINEM: Optuženi pripadnik valjevske grupe ZAPRETIO SUDIJAMA Višeg suda!
Foto: Kurir Ilustracija

pOSLAO PISMO U KOME NAVODI DA "sprema veliko finale njihovog druženja"

DRAMATIČNO! SVE ĆU UČINITI DA TE UBIJEM, NEĆU ŽALITI DA POGINEM: Optuženi pripadnik valjevske grupe ZAPRETIO SUDIJAMA Višeg suda!

Crna Hronika -

Zoran Jeličić je tokom postupka koji traje 12 godina, napravio niz ekscesa. Najpre je mokrio pred članovima sudskog veća, zatim je u sudnici pokušao sebi da prereže vrat, a potom je predsednici veća koje vodi proces protiv njega poslao pismo u kojem joj preti smrću

Zoran Jeličić, koga optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) tereti da je kao pripadnik „valjevske grupe” 2009. godine ubio Željka Đedovića zbog čega se protiv njega vodi postupak pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, već šest meseci nije dostupan pravosudnim organima.

Redakcija "Politike" dobila je pismo sa njegovim potpisom u kome se preti smrću sudijama koje vode ovaj sudski proces.

O pismu koje sadrži pretnje sudijama, "Politika" je obavestila Viši sud, ali nije dobila nikakav odgovor na pitanje da li se nešto preduzima tim povodom.

Na glavnom pretresu održanom 9. juna ove godine, postupajući tužilac predložio je da se Jeličiću odredi pritvor jer ovaj okrivljeni nije dostupan na adresi na kojoj ima prebivalište, kao i zbog ranije osuđivanosti za krivična dela sa elementima nasilja. Pošto je veće razmotrilo celokupne spise predmeta zajedno sa predlogom TOK-a, donelo je odluku da izda naredbu za raspisivanjem poternice za Jeličićem i sudi mu u odsustvu.

Zoran Jeličić
foto: Kurir, MUP

Jeličić je tokom postupka koji traje 12 godina, napravio niz ekscesa. Najpre je mokrio pred članovima sudskog veća, zatim je u sudnici pokušao sebi da prereže vrat, a potom je predsednici veća koje vodi proces protiv njega poslao pismo u kojem joj preti smrću.

Jeličić je, pored ostalog, u pismu pisanom rukom naveo da ga je sudija Aleksić, zbog nezakonitog postupanja primorala da donese tešku odluku – da je ubije i da će sve učiniti da tako bude.

„Sve ću učiniti da te ubijem. Znam da će te čuvati, ali te neće sačuvati. Kada te nađem, neću žaliti da poginem, samo da bih ti glave došao. Naoružao sam se dobro i uspeću da ti se osvetim za sve što si mi učinila. Od sada znaj da su ti polako odbrojani dani”, naveo je Jeličić u pismu upućenom sudiji Aleksić.

Protekle nedelje, on je poslao pismo redakciji „Politike” u kojem je napomenuo da je ponovo uputio pismo sudiji Svetlani Aleksić, ali i članu veća sudiji Siniši Petroviću.

U pomenutim dokumentima, koje je dostavio redakciji, ovaj okrivljeni navodi da je doneo odluku i dobro se spremio za sve što sledi, kao i da se sprema veliko finale njihovog druženja.

„Od mene te niko neće sačuvati. Molio sam te i kumio da radiš po zakonu i ispraviš nepravdu koju su mi nanela, ali ti i dalje teraš po svome”, napisao je Jeličić u novom pismu upućenom sudiji Aleksić.

Nazivajući sudiju Petrovića pogrdnim imenima i optužujući ga za korupciju Jeličić je upozorio ovog člana veća da mu se bliži kraj jer će mu on stati na put.

Za 12 godina koliko traje, postupak protiv osam članova „valjevske grupe” zbog promene predsednika veća tri puta je počinjao iz početka. Osim po tome što je jedan od najdužih postupaka pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, suđenje „valjevcima” privlači pažnju i po tome što za deceniju trajanja procesa, sudnicom konstantno provejava ime Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u postupku protiv Darka Šarića.

Prema nezvaničnim informacijama, sukob Joksovića i Milana Lazarevića, prvookrivljenog u ovom procesu potiče odranije. Lazarević je početkom devedesetih godina prošlog veka pucao i bacio bombu na Joksovića i njegove prijatelje. Joksović je tada teško povređen zbog čega je imao komplikovanu operaciju i dugo se oporavljao. Da između njega i Lazarevića tinja dugogodišnje neprijateljstvo priznao je i sam Joksović u pismu koje je poslao Darku Šariću, a u kojem je naveo da je imao problema sa onim iz Valjeva što ga je upucao i da je bolje da je tada poginuo.

Kao umešanog u Đedovićevo ubistvo, Joksović je u svom pismu imenovao Miloša Nikolića protiv kojeg se pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu vodio postupak zbog skrivanja potonjeg svedoka saradnika dok se on nalazio u bekstvu. Pismo je, kako saznajemo, overeno kod notara i predato je sudskom veću. Međutim, ono nikada nije izvođeno kao dokaz.

Kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track