ADVOKATI OTKAZALI PUNOMOĆJE DIJANI HRKALOVIĆ Bivšu državnu sekretarku brani Đukanović
Foto: Zorana Jevtić

u sredu konačno na optuženičkoj klupi

ADVOKATI OTKAZALI PUNOMOĆJE DIJANI HRKALOVIĆ Bivšu državnu sekretarku brani Đukanović

Crna Hronika -

Advokati nekadašnje državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijane Hrkalović, Ahmed Dilimeđac, Nenad Tasić i Sead Spahović, otkazali su joj punomoćje. Hrkalović će braniti Vladimir Đukanović.

Suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović treba da počne u sredu, 2. marta, u Specijalnom sudu u Beogradu povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Sa njom će se na optuženičkoj klupi naći i bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Hrkalovićeva će na suđenje biti privedena iz Okružnog zatvora u Beogradu, gde se nalazi od 24. decembra, dok će dvojica bivših policajaca doći u sud sa slobode jer im pritvor nije određen, objavio je Blic. Bivša državna sekretarka MUP-a nalazi se u pritvoru zbog opasnosti od bekstva.

Na početku suđenja Hrkalovićeva i druga dvojica optuženih će se kratko izjasniti da li priznaju ili ne priznaju krivično delo, nakon čega će tužilac sudu predstaviti optužnicu i dokaze kojim ih potkrepljuje.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićeva se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalovićeva se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", meju kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalovićeva se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza tamo počinjenih krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva se tereti da je Šušnjiću, nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere, poput tajne pratnje.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track