"VELJA SE DOBRO DRŽI, NIŠTA NE GOVORI": Sutra "prljavi inspektor" Stolić koji je odavao tajne zloglasnom klanu iznosi odbranu
Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković, Stefan Stojanović Mondo

specijalni sud

"VELJA SE DOBRO DRŽI, NIŠTA NE GOVORI": Sutra "prljavi inspektor" Stolić koji je odavao tajne zloglasnom klanu iznosi odbranu

Crna Hronika -

Božidar Stolić, bivši inspektor SBPOK, koji se sumnjici da je zloupotrebio položaj i odavao službene tajne klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, sutra bi ponovo trebalo da sedne na optuženičku klupu Specijalnog suda u Beogradu i prvi put javno iznese detaljnu odbranu o optužbama koje su mu stavljene na teret. Na prethodnom suđenju, koje je održano u februaru, on je kratko izjavio da nije kriv.

- Primio sam optužni predlog, razumem ga, ne priznajem izvršenje nijednog krivičnog dela - rekao je Stolić tokom pripremnog ročišta, na kom su pred početak suđenja zamenik tužioca za organizovani kriminal i odbrana iznosili dokaze.

Navode optužnice tada je negirao i Filip Golubović iz Berana, koji je prama navodima tužilaštva, Stoliću obećao novac za informacije koje mu je dostavljao, a on ih prosleđivao N. N. osobi.

Prema navodima optužnice, Golubović i Stolić upoznali su se kada je Stolić bio uključen u istragu nestanka Gorana Mihajlovića, za čije su ubistvo nedavno osumnjičeni pripadnici Belivukovog klana. Kao inspektor otišao je da uzme izjavu o nestanku od Golubovića, koji je zbog drugog predmeta bio u pritvoru Centralnog zatvora. Po izlasku Golubovića, navodno su se sreli i nastavili komunikaciju.

Filip Golubović
foto: Zorana Jevtić

Filip Golubović Najavio da neće doći, ide u zatvor

Beranac Filip Golubović je tokom istrage priznao izvršenje krivičnog dela i detaljno govorio o tome koje je informacije tražio od Stolića i šta mu je inspektor dostavljao. On je naveo i da ne zna da li će biti u mogućnosti da sutra dođe na suđenje, jer je u međuvremenu dobio poziv da se javi na izdržavanje kazne zatvora za drugo krivično delo.

Stolić mu je, kako se sumnja, za novac proveravao u bazi podataka MUP ljude koje je tražio. Kako se sumnja, osim provera, Goluboviću je dostavljao i informacije iz istrage o klanu Belivuk-Miljković, jer je jedan od prvih policajaca koji je ušao u zloglasnu kuću u Ritopeku.

- Stolić je okrivljenom Goluboviću otkrio da je bio na pretresu kuće u Ritopeku i da je utvrđeno prisustvo krvi. Otkrio mu je i da policija poseduje dokaze, DNK tragove, kojima se potvrđuje ubistvo Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića. Sve navedene informacije koje je dobijao od Stolića Golubović je prosledivao N. N. osobi, koji mu je rekao da će, ukoliko Stolić bude uredno prosledivao informacije, dobiti nagradu od 5.000 evra - navodi se u optužnici.

Stolić je, navodno, posle hapšenja Belivuka Goluboviću javio i da se on "dobro drži i da ništa ne priča".

Božidar Stolić, Inspektor, inspektor UKP, Marko Miljković, Veljko Belivuk, Suđenje
foto: Zorana Jevtić

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić predložio da kao dokazi ovih navoda budu izvedeni dokazi dobijeni iz Francuske, koji se odnose na tajnu komunikaciju putem Skaja, određena dokumenta, optužnica protiv Belivukovog klana, ali i rokovnik koji je prilikom pretresa i hapšenja Stolića u junu pronađen kod njega.

Stolićeva odbrana usprotivila se tim dokazima, navodeći da se oni temelje na "ulicnim pričama da će neki inspektor nešto da sazna i javi za novac", a da je logično da u rokovniku stoje imena iz kriminalnog miljea jer se bavio borbom protiv kriminala.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track