Nastavljeno suđenje Paravinji

Nastavljeno suđenje Paravinji

Crna Hronika -
Sudija Nives Nikolac saslušala je iskaze veštaka za drumski saobraćaj i vozila koji je svedočio o okolnostima deličmične rekonstrukcije slučaja

ZAGREB- U županijskom sudu u Šibeniku nastavljano je suđenje Draganu Paravinji, koga terete za pokušaj silovanja i teško ubistvo 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić početkom juna 2011. kao i za još jedan pokušaj silovanja počinjen 2010. godine.

Sudija Nives Nikolac saslušala je iskaze veštaka za drumski saobraćaj i vozila Zdravka Perana, koji je svedočio o okolnostima deličmične rekonstrukcije slučaja, koja je u sredu sprovedena u Gospiću.

Svoj iskaz dala je i veštak sudske medicine, patolog Marija Definis Gojanović.

Suđenje koje je zatvoreno za jevnost zbog maloletnosti žrtve biće nastavljeno 4.septembra kada bi iskaze trebalo da daju tri svedoka. Antonija Bilić je 7. juna 2011. zadnji put viđena kako u Drnišu ulazi u kamion kojim je upravljao Paravinja. Njeno telo do sada nije pronađeno.

On je tražen nekoliko sedmica, uhvaćen kod Srpca u Republici Srpskoj i prebačen u Banjaluku gde je priznao ubistvo.

Forenzičari su u kamionu kojim je upravljao našli kosu i krv Bilićeve, a ustanovljeno je i da su se lokacije njenog i Paravinjinog mobilnog telefona poklapale veći deo tog dana.

Paravinja je u avgustu 2011. izručen Hrvatskoj zbog istrage, a u postupku u Šibeniku izjavio da je priznanje ubistva dao pod prisilom.

U decembru 2011. je iz Hrvatske bio prebačen u BiH zbog drugostepene rasprave u slučaju pokušaja silovanja na Jahorini iz 2002.

Sud u Istočnom Sarajevu je odbacio njegove žalbe i potvrdio prvostepenu presudu od dve godine i 10 meseci zatvora koju mu je dosudio sud u Sokocu.

Sredinom februara vraćen je u zatvor u Šibeniku, gde mu je početkom marta počelo suđenje.

Dok je Paravinja bio u BIH, ministar pravde te zemlje odbio je zahtev Srbije za izručenjem Paravinje koji zbog silovanja treba da odleži kaznu od četiri godine i pet meseci zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track