V.D. DIREKTORA RUDNIKA RESAVICA: Nesreću u rudniku Soko izazvao najverovatnije metan
Foto: M.S.

V.D. DIREKTORA RUDNIKA RESAVICA: Nesreću u rudniku Soko izazvao najverovatnije metan

Crna Hronika -

Vršilac dužnosti direktora "Resavice" Saša Spasić izjavio je da je se nesreća u rudniku "Soko" najverovatnije dogodila zbog proboja metana čija je koncentracija bila 95 procenata.

"Nije bilo ni sekunde vremena da se reaguje", rekao je Spasić na RTS-u i dodao da je istraga u toku i da će po njenom okončanju javnost biti detaljno obaveštena.

VD direktora rudnika "Resavica" u čijem sastavu posluje i rudnik "Soko", apelovao je na javnost da se ne bavi spekulacijama i podacima koji nisu tačni.

"Sa najvećim procentom sigurnosti mogu da kažem da je došlo do proboja metana u ogromnoj količini. Takvi slučajevi su retki, ovakav procenata metana, mislimo da je bilo 95 procenata, ne verujem da je negde skoro viđen", naveo je Spasić.

Dodao je da je rudnik "Soko" u metanskom režimu rada i da uvek postoji velika mogućnost da se nešto neplanirano desi, zbog čega je opremljen najsavremenijim sistemom detekcije, praćenja i kontrole štetnih gasova u jami.

"Najsavremenija tehnologija je instalirana u jami, imamo dispečerski centar koji prati koncentraciju metana u svakom momentu. Ovakva situacija nije mogla da se predvidi", naveo je Spasić.

Prema njegovim rečima uređaji za merenje koncentracije metana nisu pokazivali ništa što bi ukazivalo na tragediju.

Rudari ovog rudnika rade u tri smene, a jučerašnjoj smeni bilo ih je 67.

Danas je Dan žalosti u mestima u kojima su živela osmorica stradalih rudara - u Aleksincu, Sokobanji i Trgovištu.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

01:26

Dr Goran Vidić direktor aleksinačke bolnice o stanju povređenih rudara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track