UBISTVO KOJE JE IZAZVALO ZEMLJOTRES U BEOGRADSKOM PODZEMLJU: Lakotića likvidirali najbolji drugovi, odgovarao samo policajac
Foto: Printscreen/YouTube

tektonske promene

UBISTVO KOJE JE IZAZVALO ZEMLJOTRES U BEOGRADSKOM PODZEMLJU: Lakotića likvidirali najbolji drugovi, odgovarao samo policajac

Crna Hronika -

Ubistvo koje je izazvalo tektonske poremećaje među beogradskim podzemljem desilo se pre 32 godine u beogradskom klubu Nana na Senjaku. Tog 23. marta 1990. u klubu je došlo do svađe između Veselina Veska Vukotića i Andrije Lakonjića Lakija, a među prisutnima bio je Darko Ašanin, koji ih je inače doveo iz Nikšića u Beograd. Lakonjić je hteo da potegne pištolj, ali je brži bio Desko Vukotić. Za ovo ubistvo sudilo se Darku Ašaninu, Desku Vukoviću u bekstvu i inspektoru beogradske policije Miroslavu Bižiću Biži.

- Na kraju epilog svega toga jeste da je Ašanin oslobođen iako je dva dana kasnije predao pištolj beogradskoj policiji. Ovaj je bio u bekstvu i do dan danas se ne zna gde je. Jedini osuđeni jeste Miroslav Bižić Biža u smislu da je pomagao prilikom prelaska granice sa falsifikovanim pasošem Vukotiću da pobegne - kaže forenzičar Časlav Ristić.

likvidacije
foto: Kurir televizija

Ovo je samo još jedan sukob u moru onih koji su se dešavali unutar beogradskih klubova 90- ih godina.

Ni kockarnice nisu ostale imune na loše momke beogradskog asfalta. U Kazini, čiji vlasnik je bio Jusif Jusa Julić igrao se barbut i uložena je velika suma. Milenko Mandić Manda saznao je da je Mirko Bosanac podmetnuo kockice sa magnetom i da je zato uspevao da vodi u igri protiv Luke Mirkovića, inače Mandinog kuma. Nakon toga došao je autom do kockarnice.

- Uzeo je kockice i bacio ih kroz prozor. Mirko nije znao, ko je Manda, izvadio je pištolj i pucao u njega dva puta iz blizine možda dva tri metra, pogodio ga je u nogavice obe na sreću. Moj Manda je skočio na njega i uzeo mu revolver - kaže Aleksandar Mandić, sin Mande.

likvidacije
foto: Kurir televizija

Neizostavni deo beogradskog noćnog života 90ih ljudi sa one strane zakona bili su poznati hitovi "A tebe nema" i "Lido Lidija" pevačice Branke Sovrlić.

- Bilo je normalno opasnih momaka, ali uvek su me drugačije gledali.Nekako su me poštovali, jer nekad sam bila prvakinja u džudou - kaže pevačica Branka Sovrlić.

Koliko je rizičan posao muzičara u to vreme bio svedoči i incident, koji se dogodio u kafiću, čiji je vlasnik bio Trlaja. Tada je ubijen Piroćanac.

- Pola te grupe muzičara je ranjeno, po šest metaka je dobio bubnjar dok nisu njega likvidirali - istakao je Blažo Marković.

Da bi došli na čelo svoje kriminalne grupe mnogi su se dokazivali ubistvima i sukobima sa članovima drugih klanova, a sve to se odgigravalo po klubovima kao što su Nana, Mažestik, klub Taš, splav Lukas i diskoteka LUV.

likvidacije
foto: Kurir televizija

- Pa kasnije sam je radio na prvom ubistvu na prestoničkom splavu Triton, prvo ubistvo Kenca na prestoničkom splavu Triton. Zato što su se tu dleila teritorijija i uglavnom skalpali poslovi, tu se prodavao nakit i davalo zlato. Oni su pokazivali svoju moć - kaže Časlav Ristić.

Opasni momci beogradskog asfalta često su odsedali u luksuznim hotelima. U apartmanu 331 hotela 'Hajat' na Novom Beogradu 28. oktobra 1992. godine ubijen je Aleksandar Knežević Knele (21) s tri hica u potiljak. Dok su 15. januara 2000. godine u 17 časova u holu hotela 'Interkontinental' ubijeni su Željko Ražnatović Arkan, Milenko Mandić Manda i Dragan Garić. Na njih je jedna osoba ispalila više hitaca. Za ovo trostruko ubistvo u toku je suđenje Dobrosavu Gavriću, Draganu Nikoliću Gagiju i Milanu Đuričiću Mikiju.

- Ubijeni su mučki s leđa.Čovek je ispucao toliko metaka u mog oca. Jedan u slepočnicu, tri u grudi. Komadanta jedan u glavu jedan još negde. Ovog Garića trećeg jedan metak. Taj Inter ne može da se zaboravi nikad i to je rqak rana za nas sve, kao da je juče bilo, a ne pre 22 godine - istakao je Aleksandar Mandić, sin Mande.

Izlazak na ova mesta bio je događaj visokog rizika, a oni koji su se na pogrešnom mestu našli u pogrešno vreme mogli su glavom da plate svoj noćni provod. Veliki broj žestokih momaka nije više među živima da potvrdi ovu činjenicu, ali oni koji jesu kažu da je tada bilo bezbednije nego danas.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

08:39

VELJA NEVOLJA ODREDIO NASLEDNIKA?! Stručnjak za bezbednost tvrdi da je zloglasni klan i dalje aktivan NAJAVIO NOVA HAPŠENJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track