KURJAK, ALEN I INŽENJER SA TRI SNAJPERA NIŠANILI JOKSOVIĆA: Šarić hteo da ubije svedoka saradnika na Drinskoj regati i u restoranu
Foto: Nemanja Nikolić, Privatna Arhiva, Shutterstock

plan likvidacije

KURJAK, ALEN I INŽENJER SA TRI SNAJPERA NIŠANILI JOKSOVIĆA: Šarić hteo da ubije svedoka saradnika na Drinskoj regati i u restoranu

Crna Hronika -

Darko Šarić sa svojim saradnicima planirao je da ubije bivšeg prijatelja, svedoka-saradnika Nebojšu Joksovića na Drinskoj regati u avgustu 2020. godine, navodno stoji u naredbi za proširenje istrage Tužilaštva za organizovani kriminal.

Darko Šarić, Specijalni Sud
foto: Stefan Stojanović/ Mondo

Podsetimo, Šarić je uhapšen 14. aprila ove godine, posle samo četiri meseca boravka u kućnom pritvoru, i to zbog likvidacije svog bliskog saradnika Milana Milovca u Ekvadoru. Osim njega istragom su obuhvaćeni advokat Dejan Lazarević, Danilo Odović, navijač Uroš Radovanović, koji se nekada prezivao Mišić, kao i Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Stefan Andrejić, Marko Vukić i Milan Vučinić, koji se nalaze u bekstvu.

Skaj aplikacija

- Šarić je početkom 2020. godine organizovao grupu s kojom je planirao ubistvo Joksovića, a likvidacija je trebalo da se obavi za vreme poznate manifestacije na reci Drini, na kojoj je trebalo da učestvuje i svedok-saradnik. Navodno, plan je napravio još dok je bio u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda, a naloge za izvršenje je slao preko Skaj telefona. U planove su bile upućene i plaćene ubice s nadimcima Kurjak, Alen i Inženjer - kaže izvor, a prenosi Telegraf.rs.

Hapšenja u Hrvatskoj

Učestvovali u ubistvu Milovca

Darko Šarić je, da podsetimo, u pritvoru Specijalnog suda bio od marta 2014. godine do decembra 2021, kad je pušten u kućni pritvor. Međutim, 14. aprila su mu stavljene lisice u međunarodnoj akciji kojom su rukovodili Evropol i Jurodžast. - Istovremeno, u Hrvatskoj su uhapšeni Petar Ćosić i Manuel Vulić, koji se terete da su kao deo Šarićeve kriminalne grupe u Ekvadoru učestvovali u ubistvu Milana Milovca, Pljevljakovog bliskog saradnika - podseća izvor.

Milan Vučinić na terenu je saznao da se regata odlaže, te je o tome obavestio Šarića.

- On je već angažovao Kurjaka kao izvršioca, dok je Inženjer trebalo da bude zamenski pucač, ukoliko Kurjak omaši metu. Nakon što je pronašao plaćenike, u porukama obaveštavaju Darka Šarića "da će gledati da Joksoviću pomognu da ode na dug put". Kad je Vučinić Pljevljaku javio za odlaganje manifestacije, Šarić mu je odgovorio: "Šteta, dobro, nešto će da naleti."

Promena

Pljevljak potom menja plan i premešta ubistvo u Beograd, te izdaje naređenje advokatu Lazareviću da "vodi računa o svemu". Likvidacija je navodno trebalo da bude obavljena u blizini stana u kome Joksović živi.

Joksović
Joksovićfoto: Privatna Arhiva

- Na Joksovića je navodno trebalo da pucaju dok ruča u jednom restoranu. Šarić obaveštava advokata da će dati milion evra onome ko ubije Joksovića. Lazarević tada, navodno, angažuje izvesnog Alena, pa saopštava Šariću da imaju štek stanove, vozila, rute kojima može da se beži, ali da imaju - loš snajper - navodno piše u naredbi:

- Treba nam snajper dometa od 200 metara, a ovaj naš je slab - navodno je rekao Lazarević u presretnutoj komunikaciji, na šta je od Šarića dobio odgovor da će poslati tri snajperske puške, te da oni izaberu koji im je najbolji - otkrio je izvor uz opasku da je reč o "bicikl snajperu s prigušivačem".

Operacija bomba

Kako je organizovano postavljanje eksploziva pod Nikolaševićev džip Nikola Spasojević, Stefan Andrejić, Marko Vukić i Uroš Radovanović nosili su bombu velike razorne moći koju su nabavili za Šarića, a koja je bila namenjena za postavljanje ispod automobila Gorana Nikolaševića, inače svedoka u postupku protiv Šarića. Nikolaševićev džip dignut je u vazduh u avgustu 2020. u Valjevu, a suština akcije bila je da se Joksović diskredituje kao svedok, piše portal Telegraf.rs. - Lazarević je prikupio sve podatke o Nikolaševiću, o tome gde parkira kola, i Spasojeviću naložio da pronađe izvršioce za postavljanje bombe. Odović je angažovan na logistici - navodno piše u naredbi: - Spasojević je potom angažovao Andrejića da nađe bombu, a potom da unajmi Uroša Radovanovića i Marka Vukića da je postave. Kad su sve spremili, Lazarević javlja Šariću preko Skaja da postoji rok od osam dana za podnošenje prigovora na odluku tužioca o odbacivanju krivične prijave podnete protiv Joksovića. Šarić tada donosi odluku da se bomba Nikolaševiću postavi u tom navedenom roku. Takođe, izdaje naređenje da Nikolašević potom počne da "kuka na sve strane, preko novina" i da Joksovića označi kao podmetača. Zanimljivo je da su Vukić i Radovanović omanuli u pokušaju da sastave bombu, te da je za to angažovan ekspert iz Bosne. Kad ju je on sastavio, Vukić je odneo bombu pod auto, dok je Radovanović čuvao stražu, a za ovo su dobili po 5.000 evra. - Nikolašević posle eksplozije u policiji govori da sumnja da je bombu stavio Joksović, a Šarić upućuje Lazarevića da organizuje ljude koji će policiji javiti da je eksplozivnu napravu postavio Saša Cvetinović. Lazarević je to i učinio preko Stanojkovića, koji je angažovao momka da to uradi s Novog Beograda.

Kako se navodi, za nabavku snajpera i automobila za bekstvo bio je angažovan Bojan Stanojković.

- Alen, Kurjak i Inženjer su pratili Joksovićevo kretanje i utvrđivali s koje strane i kada bi bilo najbolje da se izvrši atentat. Šarićev telohranitelj Odović bio je zadužen za čuvanje i nošenje novca.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Štampano izdanje 05.06.2022.
foto: Kurir

U NEDELJU, 5. JUNA, NE PROPUSTITE NOVO IZDANJE PORODIČNOG MAGAZINA LENA! Tema broja: ŽIVI KAKO JE TEBI ĆEF

U nedelju, 5. juna, samo uz Kurir poklon – porodični magazin Lena!

A u njemu ćete moći da pročitate:

ŽIVI KAKO JE TEBI ĆEF! Budite od onih za koje kažu: E ovaj/ova baš ume da uživa!

ZA DISANJE BEZ MUKE – Devijaciju nosa rešava rutinska intervencija

DAME, PAŽNJA! Šta treba da znate pre nego što posvetlite kosu

NE IGNORIŠITE SIMPTOME PARODONTOZE!

Bojana Ristivojević u intervjuu za Lenu: Teške odluke često budu najispravnije!

poklon
foto: Kurir

Bonus video:

00:32

DARKO ŠARIĆ PRVI PUT U JAVNOSTI POSLE HAPŠENJA: Oči u oči sa svedokom saradnikom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track