NE PROLAZIM ULICOM U KOJOJ JE POGINUO MOJ UNUK Deda dečaka koji je nastradao na Karaburmi: Odlaganja suđenja su sramna
Foto: Printscreen/Prva TV, Privatna Arhiva

odloženo ročište

NE PROLAZIM ULICOM U KOJOJ JE POGINUO MOJ UNUK Deda dečaka koji je nastradao na Karaburmi: Odlaganja suđenja su sramna

Crna Hronika -

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je odoloženo ročište u okviru suđenja Lazaru Galiću povodom optužbi da je 18. jula na Karaburmi na pešačkom prelazu automobilom udario dvoje dece od pet i deset godina, a zatim pobegao sa lica mesta.

Desetogodišnji Stefan B. je, zbog zadobijenih povreda, nakon nesreće preminuo.

DEKA PREMINULOG DEČAKA SA KARABURME: Luka (4) saznao da mu je stariji brat Stefan poginuo, kao da mi je neko odvalio pola srca

Razlog odlaganja bio je što sudski veštak sa Instituta za sudsku medicinu Tatjana Atanasijević nije došla na glavni pretres. Prethodni put ročište je odloženo jer je veštak par sati pre suđenja javila da zbog obaveza ne može da prisustvuje suđenju, dok se na današnjem ročištu jednostavno nije pojavila. Kako je sudija rekla, poziv joj je uredno uručen, a ona nije dostavila opravdanje za odsustvo.

- Ja sam se totalno distancirao u vezi sa suđenjima. Pritisak mi skače, teško mi pada da slušam o tome. Ne znam ni kako bih reagovao da ga vidim u sudnici. Sve mi je još sveže. Ne pitam ni sina i snaju o suđenjima jer ne želim da ih potresam. Ne znam zbog čega se ne održavaju suđenja, to je već sramota - kaže za Telegraf Stefanov deda Slobodan B.

Kako objašnjava, Ulicom Marjane Gregoran, u kojoj mu je unuk poginuo, izbegava da prolazi.

- Ja sam se osećao nemoćno od starta, kada je pušten da se brani sa slobode, pre nego što je ponovo uhapšen. Ne idem na autobus u toj ulici, idem u Mirijevski bulevar. Jako retko prolazim tuda. Tamo idem eventualno kada kasnim, ali ne na tu stanicu, već na sledeću. Ne mogu da prolazim tuda, ni da pređem preko tog pešačkog prelaza. To je jače od mene - dodaje.

Podsećamo, Lazar Galić tereti se da je 18. jula oko 20.15 upravljajući putničkim vozilom u Ulici Marijane Gregoran izazvao saobraćajnu nezgodu tako što je vozilom udario i oborio tri pešaka, koji su kolovoz ulice prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući bez pomoći lica čije je povrede prouzrokovao.

On je najpre pušten da se brani sa slobode. Tu odluku donela je sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu R. Đ. U rešenju je navede da se njemu zabranjuje mesto napuštanja boravišta, kao i da mu je oduzeta dozvola.

Istim rešenjem istovremeno je automatski odbijen predlog Prvog osnovnog javnog tužilaštva da mu se odredi pritvor. U obrazloženju se navodi da je Prvo osnovno javno tužilaštvo tražilo pritvor jer je osumnjičeni više puta osuđivan, a dva puta za istovetno krivično delo.

lazar g., Saobraćajna Nesreća, Pregažen Pešak
foto: Nikola Andjic, Privatna Arhiva

Međutim, krivično vanpretresno veće suda je usvojilo žalbu tužilaštva i odredilo mu pritvor zbog opasnosti od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično delo.

Zbog prvobitnog puštanja na slobodu Galić građani su organizovali proteste na Karaburmi, a ministraka pravde Maja Popović je krajem jula inicirala disciplinski postupak pred Visokim savetom sudstva protiv sudije za prethodni postupak koja je odbila da mu odredi pritvor.

On je nakon nesreće napustio lice mesta, nije se sam prijavio nakon nezgode, već ga je pronašla policija i nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Više puta je bio osuđivan, i to dva puta zbog izvršenja saobraćajnih dela.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom od suda je zatražilo da ga osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog krivičnih dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći, kao i meru Zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track