TUŽILAC TRAŽI ZATVOR ZA BIVŠEG INSPEKTORA: Stolić optužen da je bio Belivukova krtica i odavao informacije za 500 i 5.000 evra
Foto: Nenad Kostić

specijalni sud

TUŽILAC TRAŽI ZATVOR ZA BIVŠEG INSPEKTORA: Stolić optužen da je bio Belivukova krtica i odavao informacije za 500 i 5.000 evra

Crna Hronika -

Zamenik tužioca za organizvani kriminal Saša Ivanić danas je pred Specijalnim sudom u Beogradu izjavio da tužilaštvo posle izvođenja svih dokaza smatra da je dokazano da je bivši inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Božidar Stolić zloupotrebio službeni položaj, a Beranca Filipa Golubovića ga podstrekao na to da mu za iznos od 500. do 5.000 evra odaje službene informacije o potragama i dokazima prikupljenim u istrazi protiv klana Veljka Belivuka i Marka MIljkovića.

Tužilac je ostao pri predlogu iz optužnice da Stolić bude osuđen na kaznu ne manju od tri, a Golubović ne manje od godinu dana zatvora.

U završnoj reči pred presudu, tužilac je naveo da izvedeni dokazi ukazuju da je bivši inspektor Stolić, koji je učestvovao u prikupljanju dokaza protiv jedne od najmonstruoznijih kriminalnih grupa, pripadnicima klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su ostali na slobodi posle njihovog hapšenja, odavao službene informacije o dokazima pronađenim u kući u Ritopeku, kao i o radnjama koje policija planira da preduzme.

Božidar Stolić
foto: Nenad Kostić

Podsetimo, kako je Kurir pisao, Stolić je bio među prvim pripadncima MUP-a koji su ušli u kuću u Ritopeku i učestvovao u prikupljanju dokaza u njoj.

- Činjenice koje su predmet dokazivanja proizilaze iz iskaza Filipa Golubovića datog u SBPOk-u - rekao je u završnoj reči pred presudu tužilac. Tužilac je podsetio da su se Golubović i Stolić upoznali dok je Stolić ispitivao Golubivića dok je bio u pritvoru zbog drugog krivičnog dela . Od Golubovića je tada uzimao informacije o nestanku Nikole MItića, za koje je kasnije optužen Belivukov klan, a saradnju su, kako navodi tužilaštvo, nastavili i posle hapšenja kriminalne grupe.

- Posle hapšenja Belivuka i Miljkovića, Golubović je od Stolića tražio da mu dostavlja sve podatke o pronađenim dokazima posle privođenja, tražio je i dobio njihove fotografije iz SBPOk-a. Stolić ga je posle hapšenja kriminalne grupe obavestio da se Belivuk dobro drži i da ništa ne govori, zatim mu je javio da je posle prskanja luminolom u kući pronađena krv Milana Lepoje, Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića. Golubović je te informacije prosleđivao NN licu, koje mu je reklo da će Stolić, ako nastavi tako da im salje informacije, biti nagrađen sa 5.000 evra - podsetio je tužilac šta je u svom iskazu naveo Golubović.

Božidar Stolić
foto: Nenad Kostić

U završnoj reči je naveo da ovakav iskaz Golubovića potvrđuju i drugi izvedeni dokazi, pre svega skaj komunikacija između okrivljenih i drugih pripadnika kriminalne grupe, koja je putem međunarodne pravne pomoći dostavljena iz Francuske.

- U materijalima o komunikaciji preko skaja, upravo se pojavljuju stvari o kojima Golubović govori, naknada od 5.000 evra, ukoliko nastavi da ih izveštava, dele se fotografije osumnjičenog Belivuka i Miljkovića, baš iz vremena kada im je određeno zadržavanje od 48 sati. Pojavljuju se njihove slike iz SBPOK'a, kao i Vlada Draganića sa pretresa njegove kuće u Ritopeku, kao i podaci da je policija tokom pretresa pronašla u kući u Ritopeku tragove krvi - naveo je tužilac Ivanić.

Podaci koje su razmenjivali, kako je naveo, pripadnici grupe razmenili su u prvih nekoliko sati posle otkrivanja kuće u kojoj su izvršeni brojni zločini u Ritopeku. Osim iskaza Golubovića i skaj komunikacije, jedan od dokaza na koji se tužilac poziva je i rokovnik pronađen kod Stolića, a u kom je zapisivao radnje koje je preduzimao.

1 / 7 Foto: Nenad Kostić

Tužilac je naveo da je tokom postupka dokazan i deo priznanja Golubovića, u kom je naveo da je od Stolića tražio da mu kroz sistem proverava određene osobe kako bi saznao da li za njima postoji poternica Interpola i da mu je za to obećavao 500 evra.

Branilac Božidara Stolića, advokat Branislav Bogdanović naveo je u svojoj završnoj reči

- Imamo struju Dijane Hrkalović, struju Nebojše Stefanovića, evo pratimo u javnosti da se međusobno prepucavaju ko je veći kriminalac. Očigledno je da je Božidar Stolić kolateralna šteta, neko na kome su se kola slomila. Izveštava se o njemu kao da je najveći kirminalac - rekao je Stolićev branilac, koji je osporio navode optužnice i dokaze izvedene tokom suđenja.

Advokat je naveo da je tvrdnja da je Stolić uzimao novac za informacije koje je, kako tužilaštvo tvrdi odavao "reč na reč", jer za to "ne postoje dokazi, video snimci ili nešto slično".

- Imamo pretpostavke, nagađanja i izvlačenje iz konsteksta. Ne može se odluka suda zasnivati na priznanju - rekao je Stolićev branilac i dodao da je Golubović priznanje koje je dao u SBPOK-u, povukao pred sudom.

(Kurir.rs )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track