Najnovije vesti

IZDAJA ILI LUKAVI PLAN?! Šta se krije iza ŠOK priznanja Srđana Lalića, nasmejanog ubice ozloglašenog Belivuvukovog klana
Foto: MUP Srbije, Privatna Arhiva

trojanski konj

IZDAJA ILI LUKAVI PLAN?! Šta se krije iza ŠOK priznanja Srđana Lalića, nasmejanog ubice ozloglašenog Belivuvukovog klana

Crna Hronika

Srđan Lalić (37), nasmejani ubica klana Veljka Belivuka, priznao je na pripremnom ročištu ubistva koja mu se optužnicom stavljaju na teret i tako izazvao muk među svojim saradnicima.

Međutim, postavlja se pitanje da li iza njegovog postupka stoji izdaja i pokajanje ili je u pitanju plan odbrane ovog klana da diskredituje svedoke okrivljene i suđenje usmeri u pravcu koji njima odgovara. Ime Srđana Lalića do hapšenja Belivukovog klana nije bilo poznato istražnim organima. Neosuđivan, fakultetski obrazovan muškarac vešto se godinama krio iza paravana, posla "trgovine bitkoinima na berzi".

Živeo skromno

Živeo je skromno u stanu od 40 kvadrata u Rakovici, vozio "škodu" svoje majke, nije bio upadljiv, a nakon razbijanja Skaj aplikacije i uvidom u poruke i fotografije koje su pripadnici klana slali međusobno otkriveno je da je bio čovek od poverenja vođa klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, te i da je sa njima izvršavao sve monstruozne zločine.

Nakon hapšenja ove grupe otkrivena je i fotografija na kojoj Lalić zajedno sa Belivukom pozira pored obezglavljenog tela jedne od žrtava. Na licu je imao osmeh, zbog kojeg je u medijima dobio nadimak "nasmejani koljač". Dok svi saradnici ovog klana ćute, odbranu ne iznose, Lalić je u više navrata nudio da bude svedok okrivljeni u postupku protiv klana. Mediji su čak i objavljivali da je Laliću odbijen ovaj predlog, međutim Tužilaštvo za organizovani kriminal ni u jednom trenutku ovaj navod nije ni demantovalo ni potvrdilo. Takođe, u optužnici protiv klana nije navedeno da je Lalić nudio da bude svedok okrivljeni, zbog čega je ostalo pitanje da li je možda do nekog dogovora između Lalića i ove institucije došlo.

Ipak, Lalićevo iznenadno priznanje posle godinu ipo dana negiranja da je izvršio ubistva ostavilo je u sudnici sve u šoku i time podstakao na razmišljanje šta zapravo stoji iza njega?

Izdaja?

Srđan Lalić bio je desna ruka Belivuka i Miljkovića, a kako ga tereti tužilaštvo učestvovao je u svim zločinima. Lalić je pored braće Budimir bio najbliži čovek od poverenja vođa klana. Samim tim, ukoliko je zaista Lalićevo priznanje pokajanje za sve zločine on bi mogao još detaljnije i verodostojnije od ostalih svedoka okrivljenih - Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića da ispriča detalje monstruoznih zločina. On je, sumnja tužilaštvo učestvovao u svim ubistvima, te bi ukoliko bi ispričao do detalja šta je ova grupa radila mogao da otkrije do sada nepoznate detalje i evenutalno otkrije i druge zločine ovog klana. To bi značilo da bi Lalić od najbližeg saradnika vođa klana, postao najvažniji svedok Tužilaštva.

Kako se sumnja, Lalić je bio saučesnik u ubistvu Aleksandra Gligorijevića Pukija. On je navodno zajedno sa vođama njegovo telo isekao na komade, a potom samleo u mašini za mlevenje mesa. Takođe, Tužilaštvo Lalića sumnjiči da je zajedno sa drugim okrivljenima savladao Gorana Veličkovića Goksija na jednoj njivi u blizini smederevskog puta uz reči “policija”. Potom je, sumnja se žrtvu strpao u automobil kojim je odvezen u kuću u Ritopeku. Lalić je ikako se sumnja tamo mučio Veličkovića, a nakon što mu je Miljković odsekao glavu, zajedno su mu isekli telo i samleli u mašini.

Brutalnost Lalića, sumnja tužilaštvo, videla se i u ubistvu Lazara Vukićevića, gde je, kako se sumnja okrivljeni mučio žrtvu, a potom mu vrelom peglom prelazio po telu. Kako se sumnja, zajedno sa drugim okrivljenim za ovaj zločin ugušio je Vukićevića, a njegovo telo je samleveno u mašini.

U slučaju ubistva Zdravka Radojevića, Lalić, sumnja tužilaštvo, nije imao ulogu u samom ubistvu, ali ga je, navodi, tukao i mučio pre smrti. Isto to, sumnja se, radio je i sa Milanom Ljepojom, koga je vezao lisicama, a potom ispitivao, tukao i mučio. Ljepoja je udavljen, a Lalić je, kako se sumnja, sa Markom Miljkovićem bacio Ljepojine stvari u Dunav.

Trojanski konj

Da je Lalić bio najbliži čovek ozloglašenim vođama klana ne treba zanemariti ni nakon njegovog priznanja. Zašto? Lalićevo priznanje i odbranu treba uzeti sa dozom rezerve, jer okrivljeni na sudu imaju pravo i da iznesu neistine. U vezi sa tim, postoji bojazan da je Lalić zapravo priznao zločine kako bi usmerio proces u pravcu u kojem klanu odgovara, te i kako bi diskreditovao druge svedoke okrivljene - Spasojevića i Hrvatina, čija su svedočenja od bitnog značaja za čitav postupak. Tome u prilog idu i pisma Marka Miljkovića koja je početkom ove godine slao Tužilaštvu za organizovani kriminal, a gde je navodio da je svedok Spasojević "psihički bolesnik" i predlagao tri nova potencijalna svedoka. Miljković je tako rekao da "primećuje da tužilaštvo nije zadovljno saradnjom sa Draganićem i Lalićem, zbog toga predlaže tri nova potencijalna svedoka."

Takođe u jednom od pisama koje je slao Miljković, on govori o obmani na suđenju.

- On upozorava da ukoliko tužilaštvo želi da uzme za svedoka Budimira on će ih obmanuti na suđenju. Nije zadovoljan što je tužilaštvo olako odustalo od Lalića i Draganića, ali je on obećao novo troje. Budimir je prvi, duguje još dvojicu - stoji u optužnici protiv ozloglašenog klana.

Inače, kao jedan od scenarija pominje se i dogovor Srđana Lalića sa Tužilaštvom, koji je unapred dogovoren, ali držan u tajnosti od ostalih okrivljenih. Ukoliko je njegovo svedočenje prihvaćeno Lalić će biti najvažniji svedok Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja