50 ŽRTAVA KRVAVOG OBRAČUNA CRNOGORSKIH KLANOVA: Smena vođa u kavačkom i škaljarskom klanu, evo kako je im je zadat NAJJAČI udarac!
Foto: Printscreen, Privatna Arhiva

rat do istrebljenja

50 ŽRTAVA KRVAVOG OBRAČUNA CRNOGORSKIH KLANOVA: Smena vođa u kavačkom i škaljarskom klanu, evo kako je im je zadat NAJJAČI udarac!

Crna Hronika -

Krvavi obračun između pripadnika „škaljarskog” i „kavačkog” klana traje već osam godina. Tokom ovog rata crnogorskih klanova stradali su mnogi koji su u javnosti označavani kao pripadnici ove dve grupe nastale rascepom nekada jedinstvene kriminalne organizacije.

Međutim sada je, verovatno prvi put do sada, Uprava policije Crne Gore izašla sa zvaničnim podacima o broju ubijenih i uhapšenih, kao i o svim detaljima vezanim za dve kriminalne grupe koje godinama izazivaju strah u državama na Balkanu, ali i širom Evrope.

Stav policije u Crnoj Gori jeste da je najjači udarac zadat ovim kriminalnim grupama otkrivanje Skaj aplikacije. Ta saznanja dovode do procesuiranja većeg broja lica, kidanja njihovih veza i otkrivanja njihovih članova i veza u državnim organima.

Crnogorska policija je potvrdila i da je došlo do promena na mestima vođa ovih organizacija, što zbog poternica, što zbog ubistava, pa su pozicije preuzete od strane drugih visokopozicioniranih pripadnika.

Kokain iz Južne Amerike, trava iza Albanije

Od 2019. do 1. septembra 2022, kako tvrdi Uprava policije Crne Gore, protiv 179 lica podneto je 328 krivičnih prijava, od toga 124 lica su u evidencijama registrovana kao članovi ovih kriminalnih grupa.

Uhapšena su, kako tvrde, 62 lica koja se u evidencijama policije vode kao članovi kriminalnih grupa, a u zatvorima u Crnoj Gori i inostranstvu nalaze se 34 lica.

Kako je saopšteno, trenutno postoji 36 međunarodnih poternica koje je izdao Interpol Podgorica koje se odnose na članove ili lica koja se dovode u vezu sa pripadnicima ove dve organizacije.

Crnogorska policija tvrdi da je tokom 2022. godine locirano i lišeno slobode osam članova ove dve organizacije uz pomoć saradnje sa inostranim službama.

Dominantna aktivnost je krijumčarenje kokaina rutom Južna Amerika – Evropa. Važan segment je i krijumčarenje marihuane iz Albanije u zemlje Evropske unije.

Kako tvrdi policija Crne Gore, ove dve organizacije ne spadaju u glavne distributere kokaina u svetu i Evropi, ali za ovo područje predstavljaju najveću pretnju.

Rasvetljeno 27 od 50 ubistava

Prema tvrdnjama crnogorske policije, u međusobnim obračunima pripadnika ove dve grupe, tokom poslednjih osam godina na teritoriji Crne Gore izvršeno je 50 ubistava, od čega je rasvetljeno 27.

Ubistva pripadnika ovih klanova u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Nemačkoj, Španiji, Grčkoj i Južnoj Americi dovode do još većeg broja.

I jedna i druga organizacija konstantno su aktivne kada je u pitanju vrbovanje novih članova.

Pomorce uključuju u poslove krijumčarenja narkotika morskim putem, a uvek traže i kurire koji vozilima krijumčare narkotike kroz zemlje Evropske unije. Ta lica su obično bez dosijea i poreklom su sa Balkana. Ipak, u najvećoj meri nove pripadnike regrutuju po zatvorima.

Raskol dva klana i njihove vođe

Višegodišnji sukob odneo je veliki broj žrtava, a nestanak tovara kokaina iz Španije, a zatim i stravično ubistvo, označili su sam početak krvavog rata dva klana iz Kotora. U gradu Valensiji je krajem 2014. nestalo 300 kilograma kokaina iz jednog stana, a crnogorski kriminalci su upravo Goran Radomana označili kao odgovornog za nestanak. Nekoliko meseci kasnije, tačnije februara 2015. godine, ubijen je Radoman u Beogradu i praktično njegova likvidacija označila je početak sukoba.

Jovan Vukotić, zajedno sa Igorom Dedovićem koji je likvidiran 2019. godine u Atini, označen je kao vođa škaljarske kriminalne grupe. Radoman je bio blizak ovoj grupi. Sa druge strane, na čelu kavačkog klana našli su se Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, a vodeće pozicije u rukovođenju dobili su i Crnogorci Igor Božović i Miloš Radonjić.

Ono što je izvesno jeste da je upravo likvidacija Radomana pokrenula niz mafijaških ubistava, čiji se kraj ni danas ne nazire. Procene su da je više od 50 osoba stradalo u sukobima ova dva klana, a u ratu su stradale i nevine žrtve.

Prema dosadašnjim podacima, 2020. godina bila je među najkrvavijima za škaljarski klan jer su izgubili nekoliko visokopozicioniranih članova, među kojima su između ostalog i Igor Dedović i Stevan Stamatović, koji su likvidirani u Atini, ali i Alan Kožar i Damir Hadžić, koji su ubijeni na Krfu.

Škaljarci su pokušali da uzvrate ubistvom Radoja Zvicera u Kijevu, ali se taj atentat završio neuspešno. Zvicer je nakon pokušaja ubistva prebačen u rodnu Crnu Goru, međutim, nakon pada kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, izgubio mu se trag i trenutno je u bekstvu.

Kurir.rs/Objektiv

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja