ZVICER RAZGRANAO JAKU MREŽU BEZBEDNJAKA NA BALKANU: Za vođu kavčana radili policajci, agenti, A EVO KAKO SU MU POLAGALI RAČUNE!
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

KLUPKO SE ODMOTAVA

ZVICER RAZGRANAO JAKU MREŽU BEZBEDNJAKA NA BALKANU: Za vođu kavčana radili policajci, agenti, A EVO KAKO SU MU POLAGALI RAČUNE!

Crna Hronika -

Crnogorac Radoje Zvicer, koji je navodno upucan u Panami u petak uveče, nalazio se na čelu kavačkog klana, jedne od najopasnijih kriminalnih grupa u ovom delu Evrope, a moć i uticaj koji je grupa imala, širio je preko svojih veza u bezbednosnim krugovima Srbije i Crne Gore. Nakon što je raskirankana kriptovana komunikacija "Skaj" koju je koristio veliki broj kriminalaca širom sveta, te veze isplivale su na površinu.

Kavčanin Radoje Zvicer u rukama je imao veliki broj policajaca i pripadnika drugih bezbednosnih službi kojima je doslovno izdavao naređenja. Upravo po njegovom nalogu, pojedini policajci su pratili pripadnike suparničke, škaljarske kriminalne grupe i dojavljivali direktno njemu svaku informaciju koja mu je bila od koristi. Prema spisima Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, to su prvenstveno bili službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Petar Lazović i policajac Ljubo Milović.

Radoje Zvicer, Panama
foto: Privatna Arhiva, Printscreen/CRITICA.COM.PA

Lazović i Milović su u drugoj polovini 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer, a do ovakvih informacija došlo se nakon što je EUROPOL ustupio crnogorskim pravosudnim organima podatke sa „Skaja“ uz savet da se ispita uloga navedenih policajaca u kriminalnim poslovima. Na toj aplikaciji Lazović je koristio nadimke Junior i Komandos, Milović je bio Zli oficir i Poručnik, a Zvicer je koristio nikove Born i Komita. Europol je utvrdio da je Lazović preko te aplikacije razmenio 14.065 poruka, dok je Milović imao nekoliko kriptovanih telefona sa kojih je razmenio skoro 100 hiljada poruka! U njima se jasno vidi kako ugovaraju ilegalne poslove, komentarišu koje su luke „prohodne“ za njihove prekookenske tovare, ali su iz tih komunikacija takođe izuvčene i fotografije.

Na jednoj od njih. koje je objavio Libertas, vide se Marko Miljković, Veljko Belivuk, Radoje Zvicer i dvojica policajaca kako poziraju u prilično prisnoj atmosferi. Kada su, 17. januara 2021. godine, Veljko Belivuk i Marko Miljković sleteli u Crnu Goru, kako bi prisustvovali proslavi koju je organizovao Radoje Zvicer, policajac Petar Lazović je znao da je reč o opasnim kriminalcima koji su na radarima tajnih službi. O tome je obavestio i šefa kavčana, Radoja Zvicera.

“Lazović čak predlaže Zviceru i kako da se našale sa službom“, piše u dokumentu Europola koji sadrži transkripte razgovora. Europol navodi i da je, navodno, “Petar Lazović bio u svakodnevnom kontaktu sa Zvicerom i obaveštavao ga o svemu što je dogovoreno u policiji, na sastancima sa tužiocem, o planiranom akcionom danu, gde je raspoređen IMSI hvatač, koju vrstu vozila koristi policijska nadzorna jedinica itd“. Pored toga, upravo Lazović je prema informacijama našeg izvora, bio zaslužan za Belivukov i Miljkovićev nesmetan ulazak u Crnu Goru iako obojica slove za bezbednosno interesantna lica kojima ulazak u tu zemlju nije dozvoljen.

“Reci im, ako pokušaju na svoju ruku, neki pametan policajac, da im traži da im uzmu DNK, da kažu da neće i da zovu advokata – a advokat sam ja“, napisao je, navodno, Lazović Zviceru.

Upravo Belivuk i Miljković, prema podacima srpskih i crnogorskih tužioca, slovili su za kavačku ispostavu u Srbiji i bili su prilično bliski upravo sa Zvicerom.

Podsetimo, Zvicer se zvanično ni za jedno od tih ubistava u Srbiji ne tereti, a jedina kazna koju je Srbiji dobio jeste dve godine i pet meseci zatvora zbog navođenja na overu neistinitost sadržaja i produženo krivično delo falsifikovanje isprave, a i u tom postupku se na optuženičkoj klupi našao policajac Milenko Đukić, iz Temerina i to zbog zloupotrebe službenog položaja i navođenja na overu neistinitost sadržaja. On je osuđen na jedinstvenu kaznu od dve godine i tri meseca.

Nesumnjivo je da je kavački klan imao zaleđinu i u srpskoj policiji i Bezbednosno informativnoj agenciji, piše Nova. Naime, bračni par Danijel i Dušica J, inače službenik Uprave kriminalističke policije i agentica zaposlena u Bezbednosno informativnoj agenciji, nedavno su uhapšeni zbog sumnje da su, kao organizovana kriminalna grupa sarađivali sa kavačkim klanom, a bili su zaduženi za milione koje je klan zarađivao švercom kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije. Supružnike je na vezi držao crnogorski policajac Ljubo Milović.

Kurir.rs/Nova.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track