VRAČARSKI KLAN D.O.O. Vušovićeva banda bila organizovana kao FIRMA! Imali čak blagajnika i računovođu!
Foto: screenshot, MUP Srbije

šta piše u nAredbi za sprovođenje istrage?

VRAČARSKI KLAN D.O.O. Vušovićeva banda bila organizovana kao FIRMA! Imali čak blagajnika i računovođu!

Crna Hronika -

Kriminalna grupa kojom je rukovodio odbegli Nikola Vušović (32) zvani Džoni sa Vračara funkcionisala je kao organizacija u kojoj je vladala stroga hijerahija i gde se tačno znalo šta je čije zaduženje!

Kurir je imao uvid u naredbu Tužilaštva za organizovani kriminal, koji je pokrenuo istragu protiv 38 osumnjičenih kojima se na teret stavlja da su bili deo kriminalne grupe Nikole Vušovića i Uroša Piperskog, gde je njih 16 uhapšeno u petak i subotu u spektakularnoj akciji MUP Srbije. Klan se, podsetimo, sumnjiči za likvidacije Aleksandra Šarca, Dragana Ristić Čađe i Aleksandra Halabrina, kao i pet pokušaja ubistva.

Skaj komunikacija

nikola vušović
nikola vušovićfoto: Printscreen

Prema dokumentu tužilaštva, Vušević je zajedno sa Urošem Piperskim, koji se nalazi u zatvoru u Lisabonu, bio na vrhu kriminalne grupe "vračarci". Inače, Vušovićeva grupa bila je beogradska ispostava "kavačkog klana" na čijem čelu je odbegli Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan koji se nalazi u spuškom zatvoru.

Uroš Piperski
Uroš Piperskifoto: Foto: MUP

- Nikola Vušović i Uroš Piperski su organizovali kriminalnu grupu kako bi ispunjavali zahteve vođa koji su donosili odluke ko će, kada i gde biti ubijen - piše u naredbi tužilaštva, gde se dodaje da je ova grupa imala za cilj da vrši razna krivična dela, među kojima su teška ubistva, droga, oružje i sve to radi sticanja finansijske i druge koristi, kao primat u krimogenoj sredini.

Ključne uloge

Džoni sa Vračara imao je ozbiljnu ekipu koja je imala svoju hijerahiju, kojom je on navodno, neprikosnoveno komandovao uz direktna naređenja od Zvicera i Kašćelana. Takođe, prema navodima naredbe Tužilaštva za organizovani kriminal, ova kriminalna organizacija imala je pripadnike koju su imali ključne uloge.

hapšenje vračaraca
hapšenje vračaracafoto: MUP Srbije

Inače, naš sagovornik upoznat sa prilikama u podzemlju, navodi da su Vušović i Piperski preko Skaj aplikacije komunicirali sa svojim jatacima.

- Naređenja bi davali skoro uvek preko kriptovanih telefona. Vušović i Piperski bi prvo odredili ekipu koja bi obavila zadatak, a zatim kreće realizacija. Naime, uglavnom bi dobili fotografiju mete i neke osnovne informacije - gde živi, s kim se druži, a potom počinje detaljna opservacija žrtve - kaže izvor iz istrage i dodaje:

- Neki pripadnici klana bili su zaduženi samo za praćenje mete, i javljali bi u posebnim grupama lokaciju osobe. Naime, kako je obučena, s kim se viđa i na taj način bi uspeli da naprave svakodnevnu rutinu žrtve.

hapšenje vračaraca
hapšenje vračaracafoto: MUP Srbije

Precizni planovi

Planu za likvidaciju potom bi se pridružili i ostali ključni igrači, koji bi nakon egzekucije uklonili sve tragove zločina.

- Ivan Biletić i Aleksandar Milošević po nalogu Vušovića planirali su trase kretanja pre i posle izvršenja zločina, kao i prebacivanje direktnih izvršilaca preko granice i skrivanje na tajnim lokacijama - piše u naredbi tužilaštva.

S druge strane Tužilaštvo za organizovani kriminal u naredbi navodi da su pare klana bile kod Draška Nikolića.

šarac, ristić i halabrin žrtve grupe džonija sa vračara
šarac, ristić i halabrin žrtve grupe džonija sa vračarafoto: Privatna arhiva

- Draško Nikolić za potrebe organizovane kriminalne grupe skrivao je novac koji potiče od izvršenih krivičnih dela i po nalogu organizatora raspoređivao ga pripadnicima organizovane kriminalne grupe - stoji u naredbi.

Krvavi novac

Naš sagovornik iz istrage kaže da je Nikolić zapravo bio blagajnik i čuvar.

- Koliko je Vušovićev klan bio dobro organizovan govori i to da su imali i čuvara, tj. Nikolića koji je vodio evidenciju i čuvao krvavi novac dobijen od vođa kavačkog klana za izvršena krivična dela - kaže izvor iz istrage i nastavlja da je bitnu ulogu u klanu imao i Miloš Andrijević.

- Andrijević je zajedno sa Piperskim bio računovođa i on je isplaćivao pripadnike klana za uspešno izvršena krivična dela.

Advokat Saša Milovanović

Nikola Kačarević nema veze sa ubistvom Šarca

Advokat Nikole Kačarevića, bivšeg muža starlete Tamare Đurić kaže za Kurir da je njegov klijent tokom saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal osporio krivična dela koja su mu stavljena na teret.

šarac, kačarević i tamara đurić
šarac, kačarević i tamara đurićfoto: ATAImages, Privatna arhiva

- Nikola Kačarević negirao je da ima bilo kakve veze sa krivičnim delom koje se odnosi na ubistvo Aleksandra Šarca. Nemam nikakve informacije o spekulacijama koje su se pojavile u medijima da će on biti svedok-okrivljeni. Čak i da se tako nešto ispostavi kao istina ne bi u tome učestvovao, niti bi ga branio u slučaju da se tako nešto dogodi - rekao je za Kurir Kačarevićev advokat Saša Milovanović.

Podsetimo, Kačarević je uhapšen kao pripadnik kriminalne grupe Nikole Vušovića, zvani Džoni sa Vračara, a tužilaštvo mu na teret stavlja da je iskoristio poverenje i prijateljski odnos sa Šarcem i nanamio ga da dođe u TC "Ušće" u kom je ubijen u oktobru 2020. godine. Prema nezvaničknim informacijama, tužilaštvo sumnja da je za tu informaciju Kačerević dobio 6.000 evra.

Uhapšena dvojica policajaca

Odavali Belivuku i Miljkoviću poverljive informacije

Policijski službenici A. P. i N. V. iz Beograda uhapšeni su zbog sumnje da su odavali poverljive informacije klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

belivuk i miljković
belivuk i miljkovićfoto: Dado Đilas, Stefan Stojanović, Ana Paunković

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uz saradnju sa MUP Službom unutrašnje kontrole uhapšeni su policijski službenici A. P. i N. V. iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja.

- Prema navodima krivične prijave, postoji osnovana sumnja da su od juna do oktobra 2020. godine u više navrata neovlašćeno pripadnicima organizovane kriminalne grupe čiji su organizatori Veljko Belivuk i Marko Miljković odavali poverljive podatke iz elektronskog sistema MUP-a - saopštio je MUP Srbije.

Brojke

x 38 članova grupe osumnjičeno

x 16 uhapšeno proteklog vikenda

x 3 ubistva se terete

x 5 pokušaja ubistva

(Kurir.rs - Ekipa Kurira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track