ZA GODINU DANA IZA REŠETAKA SKORO 200 PRIPADNIKA KAVAČKOG KLANA! Krvoločna banda iz Kotora oslabljena, ali OSVETA i dalje traje
Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas, Printscreen, Privatna Arhiva

užas

ZA GODINU DANA IZA REŠETAKA SKORO 200 PRIPADNIKA KAVAČKOG KLANA! Krvoločna banda iz Kotora oslabljena, ali OSVETA i dalje traje

Crna Hronika -

"Kavčani" imaju mnogo novca, kao i saradnike među mnogim narko-bandama širom sveta, tako da ih hapšenje brojnih saradnika nije oslabilo, kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović

Za samo godinu dana iza rešetaka u više zemalja širom regiona i Evrope našlo se skoro 200 pripadnika zloglasnog kavačkog klana!

Iako su bezbednosne službe uspele da razbiju najmanje tri jake ćelije ove kriminalne organizacije - u Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori, klan i dalje seje strah i smrt, a ključna figura ove mafijaške grupe i dalje je na slobodi, navode stručnjaci za Kurir.

Šef "kavčana" Radoje Zvicer nalazi se u bekstvu i službe širom sveta već godinu dana ne mogu da mu uđu u trag.

radoje zvicer u bekstvu
radoje zvicer u bekstvufoto: detective-info.com.ua

Tri likvidacije

- On vuče konce iz bekstva, sigurno da pronalazi način da komunicira sa svojim saradnicima, koji i dalje nastavljaju da ispunjavaju njegova naređenja. Takođe, postoje operativna saznanja da i njegov pritvoreni partner Slobodan Kašćelan iz zatvora i dalje upravlja mafijaškim poslovima - navodi naš izvor upoznat s dešavanjima u podzemlju i nastavlja:

slobodan kašćelan
slobodan kašćelanfoto: youtube/Vijesti Online

- Iako su mnogi mislili da hapšenjem, pre svega, beogradske ispostave klana, Belivukove i Miljkovićeve ekipe, kao i hapšenjem slovenačke ćelije, te Kašćelana i Igora Božovića u Crnoj Gori, klan više neće moći da funkcioniše, stvarnost nas je demantovala. Tako su tokom ove godine, za samo tri meseca, počinjene tri likvidacije pripadnika škaljarskog klana, među kojima i njihovog vođe Jovana Vukotića. Klan ne da nije oslabio hapšenjem brojnih vojnika, već kao da je postao još suroviji u svojoj osveti.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Kurir da klan i dalje nastavlja da raste i ne oseća silovite udarce bezbednjaka, jer stalno regrutuju nove ljude.

kavački i škaljarski klan ratuju od 2014.
kavački i škaljarski klan ratuju od 2014.foto: Printscreen, Ilustracija

- "Kavčani" imaju mnogo para i to je osnova za pokretanje svega. Ako dodamo na to da je Radoje Zvicer na slobodi, dok je Slobodan Kašćelan u zatvoru, podelili su se i imaju koristi, iako su na takvim pozicijama. Zvicer okuplja nove i mlade ljude, infiltrira ih u klan i oni postaju deo grupe koja je spremna na svaki zadatak za koji će biti nagrađeni novcem - objašnjava kriminog i nastavlja:

Regrutacija u zatvoru

- S druge strane, Kašćelan i ostali saborci zapravo regrutuju prestupnike u zatvoru, kao i njihove prijatelje koji su na slobodi, a koji su željni da postanu deo zloglasne krimi-organizacije.

Naš sagovornik ističe i da paravan iza koga se sada kriju vođe njima donosi dosta dobru poziciju.

- Kavački klan sarađuje i s raznim drugim narko-bandama po celom svetu, kao što je primer i tursko podzemlje, koje su angažovali za ubistvo Jovana Vukotića - zaključuje on.

Nikola Vušović zvani Džoni sa vračara
Nikola Vušović zvani Džoni sa vračarafoto: MUP Srbije Printscreen

Poslednji u nizu udaraca "kavčanima" istražitelji su zadali pre desetak dana, kada su uhapšeni pripadnici vračarske grupe, koju predvode Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, i Uroš Piperski. Sumnja se da je ova grupa radila za kavački klan, odnosno da je za novac obavljala naručene likvidacije. Iza rešetaka se našlo 16 "vračaraca", ali njihov vođa Džoni sa Vračara i dalje je u bekstvu.

Borba protiv mafije

veljko belivuk i marko miljković
veljko belivuk i marko miljkovićfoto: Zorana Jevtić, MUP Srbije

- Hapšenjem Belivuka i Miljkovića, kao i njihovih saradnika, 4. februara 2021. započeta je žestoka borba protiv mafije, a tada je palo 30 kriminalaca povezanih s kavačkim klanom. U međuvremenu, u januaru 2021. u Sloveniji je uhapšeno čak 60 osoba povezanih s "kavčanima", a kojima je, kako se sumnja, rukovodio Milan Vujotić. Ne treba zaboraviti ni hapšenje Kašćelana u Crnoj Gori, koji je u aprilu prošle godine pao s jatacima i od tada se nalazi u Spužu. Članovi ove bande hapšeni su i u Turskoj, Austriji, Holandiji, Hrvatskoj - objašnjava naš sagovornik.

Kopaju zidove da kriju aparate

U ćelijama imaju telefone i internet!

Da "kavčani" vode svoje prljave poslove i iz zatvorskih ćelija, potvrđuje i činjenica da su stražari u Spužu u nekoliko navrata od pritvorenika oduzimali mobilne telefone. Poslednje u nizu takvo "otkriće" desilo se u subotu, kada su u sobi Istražnog zatvora u Podgorici, u kojoj boravi više pripadnika organizovane kriminalne grupe "kavčani", pronađena dva mobilna telefona.

spuški zatvor
spuški zatvorfoto: Youtube Printscreen

- Telefoni su bili ukopani u zidu sobe. Nakon saznanja da pritvorenici ponovo poseduju i koriste nedozvoljene predmete, njihova soba detaljno je pretresena i pronađen je štek. Tokom pretresa pritvorene osobe dobacivale su službenicima, psovale ih, vređale i bile agresivne. O svemu će biti obaveštena Uprava policije - rekao je sagovornik iz UIKS Vijestima.

Samo nekoliko dana ranije stražari su od pritvorenika, koji važe za pripadnike klana, oduzeli nekoliko telefona, ali i ruter za internet.

- "Kavčani" normalno funkcionišu, iako im je većina pripadnika u ćeliji, jer nesmetano komuniciraju preko tajnih telefona koje im neko konstantno unosi u zatvor. Samo od septembra u ćelijama u kojima borave "kavčani" nađeno je čak 11 telefona - navodi izvor.

Ključna hapšenja:

x 4. februar 2021 - u Beogradu uhapšeni Veljko Belivuk, Marko Miljković i njihovi saradnici

x 21. april 2021 - u Kotoru uhapšen Slobodan Kašćelan, jedan od vođa kavačkog klana

x 8. jun 2021 - u Beču uhapšen Dario Đorđević Dekster, pripadnik vračarske grupe

x 18. jul 2021 - Igor Božović, jedan od vođa "kavčana", isporučen Crnoj Gori posle hapšenja u Portugalu

x 23. septembar 2022 - u Turskoj uhapšeni Radoje Živković Žuti i Zdravko Peruničić, visokopozicionirani "kavčani"

x 27. septembar 2022 - u Turskoj uhapšen Milan Vujotić, vođa slovenačke ćelije kavačkog klana

x 11. novembar 2002 - u Beogradu uhapšeni pripadnici vračarskog klana, koji je usko sarađivao s kavačkim klanom

Gde su sve hapšeni:

x Srbija

x Crna Gora

x Slovenija

x Turska

x Austrija

x Holandija

x Hrvatska

x Portugal

(Kurir.rs - Ekipa Kurira)

Štampano izdanje 21.11.2022.
foto: Kurir

DANAS DVA POKLONA U KURIRU! TRIPTIH s likom Svetog arhangela Mihaila + dodatak Mundijal!

poklon, Dodatak, Kurir, Mundijal
foto: Promo

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Aranđelovdan. Tim povodom Kurir vam poklanja ikonu sastavljenu iz tri dela – triptih s likom Svetog arhangela Mihaila u centralnom delu. Kao drugi poklon čeka vas dodatak Mundijal!

Aranđelovdan je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom i uvek se praznuje 21. novembra.

Prema brojnosti vernika koji ga slave ovo druga najčešća slava kod Srba, posle Svetog Nikole.

Dan je posvećen Svetom arhangelu Mihailu, koji se smatra vođom nebeskih vojski. Uvek se javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji, a danas ga kao krsnu slavu i zaštitnika porodice slavi veliki broj Srba.

poklon, Dodatak, Kurir, Mundijal
foto: Promo

Mihailo, prvi među arhangelima, na ikoni se predstavlja kao borac. Na ikoni se ponekad predstavlja kako je pobedio Denicu, okovao ga verigama i stao mu nogom za vrat. Smatra se čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Arhanđel Mihailo zaštitnik je loze Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu. Mnoga su narodna verovanja vezana za ovaj praznik i samog arhangela Mihaila.

Narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na Aranđelovdan može odrediti kakva će biti godina. Kakvo vreme bude na praznik - tako će biti tokom cele zime i proleća! Zato ako ujutru bude vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina i godina bez mnogo sunčanih i lepih dana.

Kao drugi poklon čeka vas specijalni dodatak o svetskom prvenstvu u fudbalu – KURIR MUNDIJAL!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track