BELI OBLAK NADVIO SE NAD PIROTOM! Nakon prevrtanja vagona sa amonijakom 51 osoba zatražila medicinsku pomoć, 2 teško povređene
Foto: Printskrin TV Prva

teretna kompozicija

BELI OBLAK NADVIO SE NAD PIROTOM! Nakon prevrtanja vagona sa amonijakom 51 osoba zatražila medicinsku pomoć, 2 teško povređene

Crna Hronika -

Na delu magistralne pruge Niš - Dimitrovgad, izmeđi Pirota i Staničenja, van naseljenog područja u 16.36 časova došlo je do prevrtanja jedne vagon-cisterne tovarene amonijakom.

Čak 51 osoba je zatražila medicinsku pomoć zbog trovanja amonijakom, od kojih su dve teško povređene.

Pirot je nakon curenja velike količine amonijaka iz železničke kompozicije prekriven belim oblakom, pa se savetuje da ukoliko se nalazite u blizini ne izlazite napolje i zatvorite prozore, a ukoliko ste u vozilima ne palite klimu. Ako se nalazite na ulici stavite masku ili uđite u najbliži objekat.

U železnickoj kompoziciji bilo je 20 vagona. Nekoliko vagona je iskliznulo iz šina. Jedan vagon upao je u reku Nišavu, što je u konkaktu vode, amonijaka i vazduha izazvalo burnu hemijsku reakciju.

Policija je blokirala auto-put, ali i magistralni put od Pirota ka Beloj Palanci, a saobraćaj se usmerava alternativnim putem preko mesta Ponor.

Radi se o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala 20 vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir, piše u saopštenju Železničkog prevoza "Srbija Kargo".

Na lice mesta su izašle ekipe MUP-a, kao i pripadnici vatrogasne službe Sektora za vanredne situacije, koji su zatvorili prilaz mestu iskliznuća u krugu od četiri kilometra.

Železnički saobraćaj je trenutno u prekidu. Zajednička železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja Infrastrukture železnice Srbije i Srbija Karga, utvrdiće uzrok ovog akcidenta.

Podsetimo, zbog iskliznuća najmanje jedne cisterne sa amonijakom iz železničke kompozicije na pruzi Pirot – Bela Palanka obustavljen je i drumski i železnički saobraćaj na ovoj deonici a na stanovništvo se apeluje da ne izlaze iz svojim domova kako bi izbegli trovanje.

Povodom nemilog događaja, oglasio se MUP i posavetovao je građane da ostanu kod svojih kuća.

Oglasilo se i resorno ministarstvo:

Dana 25. decembra u 16.36 časova, na delu magistralne pruge Niš - Dimitrovgad, izmeđi Pirota i Staničenja, van naseljenog područja, došlo je do prevrtanja jedne vagon cisterne tovarene amonijakom.

Kako se navodi u soapštenju ministarstva za saoraćaj, radi se o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala 20 vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir.

(Kurir.rs/M.S./Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track