NAJVEĆI BALKANSKI NARKO BOS TITO PUŠTEN IZ PRITVORA: Holandija tražila izručenje, on pred Novu godinu išetao na slobodu
Foto: Privatna Arhiva

šverc kokaina

NAJVEĆI BALKANSKI NARKO BOS TITO PUŠTEN IZ PRITVORA: Holandija tražila izručenje, on pred Novu godinu išetao na slobodu

Crna Hronika -

Balkanski narko-bos Edin Gačanin (40), zvani Tito i Dino koji je uhapšen je u Dubajiu u novembru prošle godine u velikoj akciji Europola i holandske policije, pušten je na slobodu. Gačanin je, podsetimo, bio označen kao jedan od najvećih svetskih narko bosova za kojim se tragalo godinama, jer je njegov nadimak godinama bio poznat istražiteljima, ali nisu mogli da uđu u trag njegovom liku koji je dugo bio misterija.

- U velikoj međunarodnoj u akciji razbijanja najveće mreže distributera kokaina u septembru prošle godine, u kojoj je zaplenjeno čak 2,6 tona ovog narkotika i uhapšena 61 osoba, a američka DEA označila je misterioznog izvesnog Tita kao vođu ovog kartela. On, prema dosadašnjim informacijama, živi u Dubaiju, ali je povezan sa Kolumbijom, Peruom i Bolivijom, odakle nabavlja kokain. Jedan od njegovih navodnih saradnika je Zoran Jakšić, vođa grupe Amerika - navodili su posle velike akcije inostrani mediji.

Narko bos Edin Gačanin
Narko bos Edin Gačaninfoto: Žurnal.info, AP / Marta Vazquez Rodriguez / Europa Press, Printscreen YouTube

Međutim, holandski mediji navode da je on pušten iz pritvora 29. decembra prošle godine a da okolnosti pod kojima se jedan od navodno najvećih narko bosova našao na slobodi, misterija za pravosuđe te zemlje. Inače, Gačaninov kartel je dobio nadimak i "super kartel" koji je, kako pojedini mediji tvrde, prerastao El Čapa, uz navode da je on na čelu grupe koja trećinu Evrope snabdeva kokainom.

Prema podacima Državnog tužilaštva, kako prenose holandski portali, zahtev za pravnu pomoć i izručenje Tita je podnet Ujedinjenim Arapskim Emiratima na vreme, u zakonskom roku od 40 dana. .

- Znamo priče o tome da su dokumenti predati prekasno. To nije istina. Radimo na tome da otkrijemo šta je tačno uzrok tome da ne bude izručen, već pušten na slobodu - rekao je portparol tužilaštva Vim de Bruin. Spekuše se da je zahtev za izručenje odbijen i da su se Tito i još jedan osumnjičeni, našli na slobodi.

Edin Gačanin, Edin Gačanin Tito
foto: Žurnal.info, Printscreen Youtube

Ak­ci­ja „Pu­sti­nj­sko sve­tlo" Za­ple­nje­ni sku­pa ko­la, sa­to­vi, ali i keš Na sni­m­ku ha­p­še­nja Edi­na Ga­ča­ni­na u ak­ci­ji „Pu­sti­nj­sko sve­tlo" vi­di se da je po­li­ci­ja za­ple­ni­la de­se­ti­ne lu­k­su­znih au­to­mo­bi­la, ra­stu­ri­la vi­lu u ko­joj su bo­ra­vi­li ne­ki od pri­pa­d­ni­ka „su­pe­r­kar­te­la", ali za­ple­ni­la i na de­se­ti­ne pa­so­ša i sku­po­ce­nih sa­to­va. U vi­la­ma u kojima su boravili pripadnici klana, pronađena je velika količina novca, kao i umetnine vredne i na stotine hiljada evra - na­vela je tada policija u sao­p­šte­nju.

- Ne znamo gde se trenutno nalazi - rekao je De Bruin i dodao da je možda još uvek u Dubaiju. Za portal se oglasio i Gačaninov advokat, Leona van Klefa, koja tvrdi da on nije nestao bez traga. - Moj klijent je pušten u skladu sa zakonskim propisima i čeka ga ekstradicioni postupak - navela je ona.

Holandski mediji ne isključuju mogućnost da je Tito platio veliku kauciju, ili predao pasoš u zamenu za čekanje odluke na slobodi.

Inače, Gačanin je poreklom iz Bosne i Hercegovine a kao deo njegovog klana uhapšena su i šestorica naših državljana. Njega je američka DEA označila kao jednog od 50 najvećih svetskih trgovaca drogom.

Istražitelji, navodno, sumnjaju da je Gačaninov "superkartel" drogu uvozio direktno iz Južne Amerike u evropske luke i da je blisko sarađivao s nedavno uhapšenom kriminalnom grupom, a mediji su prenosili i da se dovodi u vezu s kavačkim klanom.

Prema istim informacijama, kriminalna grupa, na cijem su razotkrivanju svetske policije i americka DEA radile godinama, pala je u akciji "Pustinjsko svetlo", realizovanoj zahvaljujuci dešifrovanoj Skaj komunikaciji.

Gačanin je, kako se sumnja, bio u samom vrhu piramide ovog kartela, koji je sarađivao s manjim kriminalnim grupama sa Balkana.

Kurir.rs/ J. S. - D. A.

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track