ODLOŽENO SUĐENJE OSUMNJIČENIMA ZA SMRT 51 KORISNIKA GC U NIŠU: Bivši direktor centra tereti se za teško delo protiv zdravlja ljudi
Foto: Beta/Saša Đorđević, Screenshot

užas

ODLOŽENO SUĐENJE OSUMNJIČENIMA ZA SMRT 51 KORISNIKA GC U NIŠU: Bivši direktor centra tereti se za teško delo protiv zdravlja ljudi

Crna Hronika -

Suđenje bivšem direktoru Gerontološkog centra u Nišu Milanu Stevanoviću (47) odloženo je danas u Višem sudu u ovom gradu.

Stevanović se tereti da nije sprovodio propise zbog čega se u ovom centru korona virusom zarazilo 195 najstarijih građana Niša od kojih je 51 korisnik preminuo od ove opake bolesti u martu 2020. godine. Na ranijim suđenjima je rečeno da se Stevanović tereti za teško delo protiv zdravlja ljudi.

Gerantološki centar Niš
foto: printscreen YT

Suđenje je odloženo, kako je potvrdio njegov advokat, zbog bolesti Stevanovića. Stevanović se ranije izjasnio da nije kriv. Na sudu se nije pojavila ni doktorka iz gerontološkog centra, Danijela Milošević. Ona je pozvana, ali se poziv vratio jer ona ne živi na adresi koju sud ima.

Na ovom suđenju je važno da se utvrsi ne samo ko je kriv za smrt velikog broja korisnika već i za prikrivanje realnog stanja u staračkom domu i neblagovremenu reakciju tih dana u centru. Niš je u to vreme bio "grad smrti" jer su svakodnevno stizale užasne vesti o smrtnim ishodima u Univerzitetsko kliničkom centru, a onda je došla sredina marta meseca 2020. godine kada više nije moglo da se krije šta se događa u centru. Situacija je bila više nego tragična.

Gerantološki centar Niš
foto: printscreen YT

- Mi smo ostali zabezeknuti saznanjem koliko je korisnika Gerontološkog centra zaraženo. Do tada nam je javljano da pojedini korisnici imaju temperaturu što je relativno normalno za starosnu dob i bolesti od kojih pate korisnici. Za veliku brojku smo čuli tek kada je počelo njihovo prebacivanje na lečenje u niški Klinički centar - rekao je na prošlim ročištima pred Višim sudom prof dr Žarko Ranković, a koji je u vreme epidemije kovida 19 bio koordinator Gradskog kriznog štaba.

Ovo suiđenje bi trebalo da iznese i činjenicu ko je sve kriv za takvo stanje u centru jer nesumnjivo da je Stevanović kao odgovorno lice podložan ispitivanju rada, ali sigurno nije jedini krivac za smrt 51 Nišlije. Kazna za ovo krivično delo je do 12 godina zatvora.

Kurir.rs/M.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track