ZAUSTAVIMO NASILJE! Društvo i država moraju više da rade na prevenciji zločina u porodici, svaka pretnja ozbiljno da se shvati
Foto: Shutterstock

talas tragedija

ZAUSTAVIMO NASILJE! Društvo i država moraju više da rade na prevenciji zločina u porodici, svaka pretnja ozbiljno da se shvati

Crna Hronika -

U proteklih nekoliko dana nastavio se talas porodičnog nasilja u Srbiji. Svedoci smo ubistava i strašnih zlostavljanja i zločina nad majkama, suprugama i ostalim članovima porodice.

Loši odnosi

Mladi policajac (28) iz Grocke koji je u petak po podne hicima iz pištolja ubio svoju suprugu (20), a zatim presudio sebi, nekoliko dana pre užasnog čina supruzi je pretio da će je ubiti ako ga ostavi! Stravičan zločin dogodio se u kući koju je mladi bračni par iznajmljivao, a u kojoj je policajac poslednjih nedelja živeo sam.

- Ona se uplašila, videla je da on više ne zna šta radi i govori, pa se obratila njegovom ocu, svom svekru. Kako smo čuli, on je sinu održao lekciju, čak ga je i istukao da ga dozove pameti, ali nije vredelo - rekli su nam Gročani.

Da bračna situacija nije bila kako treba, govore i prijatelji nesrećne devojke.

Vesna Stanojević za Kurir

Država i društvo moraju više da rade na prevenciji

Zbog učestalih slučajeva porodičnog i vršnjačkog nasilja država i društvo moraju da rade na tome kako bi se to smanjilo, kaže za Kurir Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće.

- Porodično nasilje, nažalost, ne može da se spreči, ali moramo i možemo da radimo na tome da se ono smanji na najmanju moguću meru - kaže Vesna Stanojević.

Usijanje dana, Vesna Stanojević
foto: Kurir

- Ukoliko se osvrnemo na ovaj užasan slučaj u Grockoj, vidimo da se, koliko ja znam, niko od njih dvoje nije obraćao nekoj instituciji za pomoć. To može da znači da ona to što se dešavalo između njih dvoje nije prihvatala previše ozbiljno ili je postojao neki drugi razlog koji je uticao na to da se o problemu koji su oni očigledno imali ne sazna pravovremeno i isto tako se reaguje kako bi se sprečio zločin. U tom konkretnom slučaju verujem da je u pitanju patološka ljubomora. Da li je njemu život zaista bio toliko nebitan da učini takvu stvar i da potom i sebi oduzme život - pita se Stanojevićeva.

Naša sagovornica navodi da upravo zbog toga, ali i zbog učestalih slučajeva porodičnog i vršnjačkog nasilja, država i društvo moraju da rade na tome kako bi se to smanjilo.

- Zanimljivo je da se to dešava periodično, desi se ubistvo ili više njih, ranjavanja, tuče ili nasilja druge vrste, kao da postoji nešto u vazduhu. Naravno, to nije tako, ali bi trebalo ozbiljnije da se pozabavimo tim problemom.

Stanojevićeva kaže da moramo hitno da reagujemo i pronađemo način da se o nasilju govori.

- Nisu bili u dobrim odnosima, ona je bila mlada, puna života. Zarobio ju je u kući, nije više mogla da podnese to, pokupila se i otišla kod roditelja i zatražila papire za razvod - kaže poznanica žrtvine porodice, koja tvrdi da je policajac ženi branio mnoge stvari, ali da se ona nikad nije žalila na njega, do pre nekoliko dana.

Grocka
foto: Drustevene Mreze

- Govorila je da je dobar prema njoj. To su deca iz naselja ovde, iz divnih porodica. Njemu se otac penzionisao u PS Kaluđerica, pa je on došao na njegovo mesto, ima brata, svi su blizu živeli i voleli se. Govorila je da joj ništa nije smetalo, ali pre nekoliko dana je bila uplašena, nije trebalo sama da ode da se vidi s njim - kaže sagovornica Kurira.

Kako saznajemo, devojka je otišla u njihovu kuću kako bi se s mužem dogovorila o rastanku, a njena prijateljica za Kurir kroz suze kaže da se desilo ono najgore.

Psiholog Snežana Repac

Manjak kapaciteta u ustanovama za lečenje

Veliki je problem postao strah od samoće, komunikacija među ljudima je postala jako nekvalitetna, emocije uvrnute, ličnosti izopačene. U današnje vreme sve može da bude uzrok nasilja u porodici, nije više u pitanju samo manjak samokontrole, već i patologija, bolesti, nekontrolisano uzimanje lekova, opijata i alkohola - kaže za Kurir psiholog Snežana Repac.

Snežana Repac
foto: Kurir Televizija

Prema njenim rečima, veliki problem je i manjak kapaciteta u ustanovama za lečenje psihijatrijskih bolesti.

- Porodično nasilje je eskaliralo, i to prvi put baš u ovakvoj meri još od karantina. To je strah od samoće, vezati nekoga po svaku cenu. Zato se danas sklapaju takozvani zelenaški brakovi, jer više nije dovoljno da „založite“ ljubav i poverenje, već na kocku stavljate i život. Pa, ukoliko želite iz toga da izađete, gubite taj život - objašnjava psiholog i dodaje:

- Više nema mirnih rešenja i kompromisa u braku, sad ili nekome daješ da raspolaže tvojim životom, ili venčanja nije ni bilo.

- Znala sam da je imala problema s njim, ali ona mu je ranije toliko verovala da se to nije moglo opisati. Bila je sigurna da je nikada ne bi povredio, zato je i istupila, mislila je da nikada ne bi stvarno povukao taj obarač. Rekli su nam da su se glasno svađali pre zločina, a da je ona krenula da viče kad je videla da je uperio pištolj u nju - kaže nam žrtvina prijateljica.

Ona objašnjava da je porodica nesrećne devojke divna i da ne zna kako će podneti još jedan gubitak, pošto je nedavno umrla i njena sestra.

Meštani o policajcu

Mnogo ju je voleo

Meštani Grocke ističu da je mladi policajac bio izuzetan dečko i da mu je ona bila prva ljubav, njom se oženio i nije mogao da se pomiri s tim da ona želi da ode.

Završio je srednju trgovačku školu u Grockoj. Bio je izuzetno vredan mladić iz dobre porodice. Zaista imam samo najbolje reči za njega, ne znam šta mu je ovo trebalo. Voleo ju je mnogo - rekao je jedan poznanik.

Mnogi su ga okarakterisali kao momka za primer, a divne reči imaju i za nju.

Bili su jako pozitivni, srećni, zadovoljni, u šoku smo...

ubica, Grocka, samoubistvo, Ubio ženu
foto: Nemanja Nikolić

Mladalačka ljubav

- Ništa ih na ovo nije pripremilo, ljudi su u šoku, njenom ocu nije dobro. Ne mogu da dođu k sebi. Ona je odrasla ovde, roditelji imaju biznis, poseduju frizerski salon u centru Grocke, a oni su se zaljubili kao deca, i eto... - kaže prijateljica i dodaje da misli da policajac nije želeo da puca.

- Želim da verujem da je slučajno povukao taj obarač i da je sebe ubio kad je video šta je uradio.

Inače, MUP je saopštio da nije bilo prijava o nasilju u ovoj porodici.

DAVIO SUPRUGU PRED DETETOM,

SIN SE IŽIVLJAVAO NAD MAJKOM 48 SATI!

Na Novom Beogradu i u Zemun polju zabeležena su dva slučaja porodičnog nasilja. Muškarac (49) uhapšen je zbog sumnje da je zlostavljao svoju suprugu (46) i pretio joj ubistvom u njihovom domu na Novom Beogradu.

Osumnjičeni je posle verbalne rasprave žrtvu fizički napadao i udarao, a nakon pretnje ubistvom davio ju je rukama, i to u prisustvu maloletnog deteta (14).

- Policijski službenici stanice Novi Beograd u saradnji s Trećim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu odmah su ga uhapsili. Osumnjičeni je zadržan 48 sati i napisana mu je prijava za nasilje u porodici - navodi izvor iz istrage. Povređenoj je ukazana lekarska pomoć u KBC Zemun, gde su joj konstatovane lake povrede.

Horor u stanu

V. B. (59) uhapšen je u petak u Zemun polju zbog nasilja u porodici. Kako se nezvanično saznaje, on je došao u stan kod majke T. J. C. (86) u Ulici Andrije Habuše u Zemun polju i dva dana je maltretirao. Osumnjičeni je majku psihički zlostavljao, vređao je i više puta udarao rukama po licu i telu. Kod žene su konstatovane lake povrede, a sina su uhapsili policijski službenici PS Zemun u saradnji s Trećim OJT u Beogradu. Osumnjičenom su izrečene i mere zabrane prilaska i komunikacije.

Hirurg prebio ženu

Sličan slučaj nedavno je potresao Srbiju, a reč je o poznatom lekaru sa VMA koji je toliko tukao svoju suprugu da joj je polomio rebra i da su lekari morali da joj operišu ruku.

- Njega su 2. februara uhapsili policajci iz PS Zemun po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva zbog sumnje da je od početka januara do početka februara u više navrata suprugu šutirao u telo i glavu i udarao rukama, te je udarao raznim predmetima, kojima joj je naneo teške povrede, davio je kablom, čupao za kosu, pretio joj, ponižavao je i vređao, a povrede joj je naneo u predelu glave, butina, vrata, trupa, ruku, polomio joj je četiri rebra i levu lakatnu kost i naneo teške povrede. Osumnjičeni se branio ćutanjem - saopštili su iz tužilaštva.

Nadležni apeluju da se svako nasilje prijavi i da se nikako ne čeka da ono eskalira kako bi se sprečili femicidi u Srbiji.

lekar, VMA, nasilje
foto: Privatna Arhiva

Napad u Mladenovcu

Tukao majku slušalicom od telefona

Policija u Mladenovcu uhapsila je N. B. (60) zbog napada na majku S. B. (83). Incident se dogodio u porodičnoj kući u Ulici mali prolaz, a nakon verbalne svađe i psovki osumnjičeni je majku udarao rukama po glavi i telu, nakon čega ju je tukao i slušalicom od telefona.

Njemu je određeno zadržavanje od 48 sati zbog nasilja u porodici. Povređenoj je ukazana lekarska pomoć u Hitnoj pomoći doma zdravlja, a konstatovane su joj lake povrede.

Dijana Antonijević

Štampano izdanje 12.02.2023.
foto: Kurir

Ikona Sveta tri Jerarha plus dodatak – magazin Stil! DANAS uz dnevne novine Kurir

poklon
foto: Kurir

Dnevne novine Kurir vam danas poklanjaju IKONU SVETA TRI JERARHA SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM plus dodatak magazin Stil!

* Stiže nam Dan zaljubljenih, obeležite ga, što da ne! Jer ko ima razloga da slavi ljubav, taj je srećan čovek!

* Marija Kilibarda u intervjuu za Stil priča o novoj kolekciji nakita koji je dizajnirala, dečku, porodici, prijateljstvima...

* U rubrici Zdravlje pročitajte kako ublažiti bolove u kukovima i koji hronični bolesnici ne bi smeli da čiste sneg.

* Saznajte koji modeli pantalona će se nositi u sezoni proleće/leto 2023. godine.

* Ljubav jača od poroka: Kako je Dženifer Lopez uspela da promeni Bena Afleka.

Ne propustite danas novi broj magazina Stil!

Ikona Sveta tri Jerarha:

Sveta tri jerarha slave se kod Srba kao krsna slava, a slave je i mnogi manastiri i crkve kao svoju slavu.

"Jednom nasta odnekuda raspra u narodu oko toga ko je od ove trojice najveći. Jedni uzdizahu Vasilija zbog njegove čistote i hrabrosti; drugi uzdizahu Grigorija zbog njegove nedostižne dubine i visine uma u bogoslovlju; treći uzdizahu Zlatousta zbog njegove čudesne krasnorečivosti i jasnoće izlaganja vere. I tako, jedni se nazvaše vasilijani, drugi grigorijani, a treći jovaniti. No promislom Božjim ovaj spor bi rešen na korist crkve i na još veću slavu trojice svetitelja."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track