MARKO, UHAPŠEN ZBOG UBISTVA ESKOBARA, PRIPADNIK OPASNE PARTIZANOVE NAVIJAČKE GRUPE Iz automata pucali na Delije, krili begunca...
Foto: MUP RS, Starsport©

MARKO, UHAPŠEN ZBOG UBISTVA ESKOBARA, PRIPADNIK OPASNE PARTIZANOVE NAVIJAČKE GRUPE Iz automata pucali na Delije, krili begunca...

Crna Hronika -

Na navijačkoj mapi Balkana, Brčko je odavno ubeleženo i to kao uporište navijača Partizana, tako da ne čudi da se u kriminalnim obračunima pojavljuju upravo i njihovi članovi. Istorija grobara iz Brčkog je ispisana obračunima i krvlju, a ponovo je u fokusu javnosti nakon što je u Bijeljini njihov član Marko Pjanović uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Nikšićanina Ranka Radoševića zvanog Eskobar.

Marko Pjanović je nedavno uhapšen zbog sumnje da je umešan u likvidaciju Ranka Radoševića na benzinskoj pumpi u Rušnju, tačnije da je učestvovao u pripremi ubistva. Za ovog momka, državljanina Bosne i Hercegovine, rodom iz Brčkog, navedeno je i da je jedan od vođa Partizanovih navijača u tom gradu.

Marko Pjanović, Ranko Radošević Eskobar, Ranko Eskobar
foto: Kurir, MUP RS

Brčko važi za jedno od uporišta navijača Partizana van Srbije, a "grobari" iz tog grada u Bosni i Hercegovini su dobro organizovani i aktivni su već decenijama. Imaju aktivnu navijačku grupu koja je dovoljno jaka da ima svoje obeležje, što je u navijačkom svetu stvar prestiža.

Koliko su brutalni možda najbolje opisuje najpoznatija tuča između "grobara“ iz Brčkog i njihovih krvnih neprijatelja, navijača Crvene zvezde koja se dogodila se aprilu 2013. godine baš na izlazu iz Brčkog. Tada su "grobari" napravili "sačekušu" suparnicima i izbila je opšta tuča.

Na izlazu iz Brčkog prema Bijeljini došlo je do masovne tuče ispred jednog kafića, kada su u tri kombija „delija“ prolazila kroz Brčko na 145. derbi u Beograd. Bilo je više povređenih, razbijeno je nekoliko automobila, a „grobari“ iz Brčkog počeli su da stiču reputaciju opasnih momaka. Pored ostalog, govorkalo se da je upravo u tom gradu, u redovima crno-belih, izvesno vreme boravio i osuđivani navijač Đorđe Prelić zvani Prela, te da se nakon hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka, vratio u Beograd.

Automatima na "delije"

Dosta ozbiljnija zaseda navijačima Crvene zvezde postavljena je takođe na putu Brčko – Bijeljina 2020. godine, ali umesto pesnicama, flašama i motkama, napadači su koristili automatsko oružje. Naime, navijač Parizana iz Brčkog, Marko Dedić, pucao je iz automatske puške na automobile u kojima su bili navijači Crvene zvezde. Iako su vozila izrešetana, pravim čudom niko nije ranjen ni ubijen. Marko Dedić optužen je za pokušaj ubistva i osuđen na 5 godina zatvora godinu dana kasnije.

U Brčkom je posebno aktivna bila grupa koja je preuzela ime od svojih „kolega“ iz Beograda, „Šedouz“, koju je u glavnom gradu Srbije predvodio Goran Klještan zvani Boske, koji je preminuo 2019. godine. Ipak, oni su ostali aktivni i posle njegove smrti.

Goran Klještan
foto: Pritnscreen/Instagram

Dešavanja među „grobarima“ u Srbiji, preneli su se i na njihove kolege iz Brčkog, pa je tako sve češće umesto zastave i obeležja grupe „Šedouz“ počela da se viđa mrtvačka glava koja je obeležje Partizanove navijačke grupe „Principi“, koju su svojevremeno predvodili uhapšeni Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Sa devojkom „lovio“ Ranka Eskobara

Azra Šabanović
foto: Facebook

Nešto pre Pjanovića, privedena je studentkinja Azra Š, za koju se navodi da je Pjanovićeva devojka. Juče je pred sudom u BiH održano ročište u ekstradicionom postupku koji je pokrenut nakon hapšenja, pošto je za njom Interpol Beograd raspisao poternicu. Kako je sudija objasnila, za krivično delo koje joj se stavlja na teret, u Srbiji bi mogla biti osuđena na 40 godina zatvora. Ona je na saslušanju priznala da je bila u Beogradu do 7. marta.

(Kurir.rs/Nova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja