Potera za Crnogorkom šeficom narkobande u Italiji
Foto: Rojters

Potera

Potera za Crnogorkom šeficom narkobande u Italiji

Crna Hronika -
Od ukupno 11 članova bande za kojima je DDA izdala poternicu, jedino je crnogorska državljanka uspela da izbegne hapšenje

PODGORICA - Italijanska policija je u potrazi za državljankom Crne Gore, za koju područno odeljenje Direkcije za borbu protiv mafije (DDA) u Bariju sumnja da je jedna od šefica nedavno raskrinkane bande lopova i preprodavaca nakita.

Od ukupno 11 članova bande za kojima je DDA izdala poternicu, jedino je crnogorska državljanka uspela da izbegne hapšenje.

Među uhapšenima su vlasnici dve zlatare u centru Barija, četiri državljanina Gruzije, koji su bili počinioci pljački i nekoliko Italijana zaduženih za posredovanje.

U operaciji koja je rezultat istrage koja je počela u proleće 2011, oduzeto je oko 50 kilograma zlata i srebra u nakitu i polugama.

Iz policije u Bariju podgoričkim Vijestima je saopšteno da se radi o ženskoj osobi koja je poreklom iz Crne Gore.

Italijanska policija nije objavila ime odbegle Crnogorke, “da ne bi narušila istragu”.

Oni su naveli da nije isključeno da je ona napustila Italiju i pobegla u Crnu Goru, iako za njom još traje potraga na području Italije.

Prema nalazima dosadašnje istrage nema indikacija da je ova grupa švercovala nakit preko granice, saopštili su listu iz policije u Bariju.

Prema navodima optužnici, zadatak Crnogorke je bio recikliranje ukradenog zlata i srebra od krađa koje su obavljali Gruzijci.

Ona je zajedno sa uhapšenim Italijanom Nikolom de Matija (49) predstavljala šeficu jednog od ukupno dva distributivna ogranka bande.

Neimenovana Crnogorka je bila zadužena za direktan kontakt sa gruzijskim lopovima, od kojih je otkupljivala nakit, zatim ga reciklirala stapajući ga u poluge.

Drugi ogranak bande, koju je takođe predvodila žena, Italijanka Mime Kolajani (48) i njen sin, bio je zadužen za preprodaju nakita na veliko u okolini Kazerte, nadomak Napulja.

Zahvaljujući telefonskim i ambijentalnim prisluškivanjima, italijanska policija uspela je da raskrinka ovu bandu, koja je proteklih meseci počinila desetine pljački po kućama i stanovima u Bariju i brojnim drugim opštinama u regiji Pulja.

Nakit ukraden po privatnim kućama završavao bi u rukama vlasnika zlatara.Istraga je započeta na proleće 2011. godine.

Glavni državni tužilac u Bariju Antonio Laudati, i šef policije u Bariju Domeniko Pinzelo predstavili su javnosti detalje operacije podvlačeći fenomen sve učestalije saradnje kriminalnih grupacija iz Pulje sa kriminalcima iz inostranstva.

O ozbiljnosti problema svedoči i nedavni apel gradonačelnika Barija Mikelea Emilijana, koji je ukazao na učestalost slučajeva u kojima su zlatare povezane sa pljačkašima od kojih otkupljuju ukradeni nakit.

Emilijano je istakao da je neophodno pooštriti kontrole i pravila delovanja firmi koje otkupljuju zlato i na taj način sprečiti širenje njihovog kriminalnog dejstva.

Raskrinkavanje bande u Bariju nije najveći slučaj konfiskovanja ukradenog nakita ove sedmice.

U poneđeljak je u luci u Napulju konfiskovano vozilo sa 400 kilograma srebra i 20 kilograma zlata u polugama i nakitu, koje je dospelo sa Sicilije i uhapšene su četiri osobe italijanske državnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track