Carinskoj mafiji 56 godina zatvora zbog šverca

Apelacioni sud

Carinskoj mafiji 56 godina zatvora zbog šverca

Crna Hronika -
Grupa je uhapšena 2006. godine, kada je privedeno sedam carinika i 10 biznismena koji su švercujući tekstilnu i tehničku robu, koja je lažno prikazivana kao roba u tranzitu, zaradili milione evra

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu izrekao je pravosnažnu presudu grupi poznatoj kao "carinska mafija" sa Veliborom Lukovićem na čelu, osudivši njene članove na kazne zatvora između devet meseci i osam godina, ukupno na više od 56 godina.

Taj sud je presudu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalnog suda) od 29. marta ove godine preiznačio samo u pogledu odluke o kazni za Lukovića i još dvojicu optuženih, tako što im je za po godinu dana smanjio kazne, dok je za 18 optuženih presudu potvrdio.

Grupa je uhapšena 2006. godine, kada je privedeno sedam carinika i 10 biznismena koji su švercujući tekstilnu i tehničku robu, koja je lažno prikazivana kao roba u tranzitu, zaradili milione evra.

Luković, koji je u to vreme bio kordinator Uprave carina za podrucje južno od Beograda, osuđen je na osam godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja i primanja mita.

Zbog primanja mita Radomir Laban je dobio je šest, umesto ranijih sedam godina zatvora, a Dejan Ratković je osuđen na pet i po godina zatvora, godinu manje nego zimus. Ostalim optuženim zatvorske kazne su potvrđene.

Kako se navodi u saopštenju Višeg suda, Dejan Jugović je osuđen na dve godine, Igor Misikin na devet meseci, a Goran Vuković na 15 meseci zatvora.

Na po godinu dana zatvora osuđeni su Leonard Ciglić, Goran Đorđević, dok su po dve godine zatvora dobili Zoran Ražnatović i Dragan Ćurčić.

Faruk Kadrić je dobio dve i po godine, Srećko Radulović dve godine i tri meseca, Srđan Vulović, kome je suđeno u odsustvu, dobio je godinu i devet meseci, Milun Milić tri i po godine, Aleksandar Vukadinović dve godine i tri meseca, a Nenad Milić dve i po godine.

Ivan Pupavac, kome je suđeno u odsustvu, osuđen na dve godine i tri meseca, Faruk Pejić na tri godine i šest meseci, Alen Sijarić jednu i po, Edip Eljesković na tri godine i Hranislav Radomirovićna na dve i po godine.

Navedenom presudom Lukoviću, Ratkoviću, Labanu je izrečena zabrana obavljanja poziva delatnosti i dužnosti u svim organima i na svim poslovima u Upravi carina Srbije od 10 godina, a pet godina Jugoviću, Miskinu, Vukoviću, Cigliću i Đorđeviću - od dana pravnosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vreme trajanja te mere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track