NAJNOVIJI IZVEŠTAJ SAVETA EVROPE: Srbija u grupi zemalja sa adekvatnim kapacitetima za smeštaj osuđenih i pritvorenih lica
Foto: Ministarstvo Pravde

uiks

NAJNOVIJI IZVEŠTAJ SAVETA EVROPE: Srbija u grupi zemalja sa adekvatnim kapacitetima za smeštaj osuđenih i pritvorenih lica

Crna Hronika -

Republika Srbija nalazi se drugu godinu za redom u grupi zemalja sa adekvatnim kapacitetima za smeštaj osuđenih i pritvorenih lica, pokazuje najnoviji izveštaj Saveta Evrope (SE).

- U skladu sa Strategijom razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija 2012. godine se krenulo sa obimnom rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom većeg broja objekata tako da danas raspolažemo sa potrebnim kapacitetima - rekao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

zatvor
foto: Ministarstvo Pravde

Carević je ukazao da pitanje adekvatnog smeštaja u zatvorima opterećuje mnogo bogatije države od Srbije i da to pokazuje i najnoviji izveštaj SE za 2021. po kome veću naseljenost u zatvorima od naše zemlje imaju Francuska, Belgija, Italija, Mađarska, Rumunija, Kipar, Grčka...

zatvor
foto: Ministarstvo Pravde

On je istakao da Ministarstvo pravde pokazuje punu posvećenost ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog Poglavlja 23 i to ne samo u pogledu materijalnih uslova u kazneno-popravnim ustanovama, već i u pogledu humanog tretmana.

- Srbija je jedna od retkih zemalja koja je odmah na početku pandemije korona virusa osuđena i pritvorena lica stavila na listu prioritenih grupa za vakcinaciju čime je pokazala humanost i brigu za zdravlje osetljive populacije - podsetio je Carević.

zatvor
foto: Ministarstvo Pravde

On je naveo i da je zbog pandemije Uprava, po prvi put, osuđenim licima omogućila da koriste „Skajp“ i „Vajber“ za komunikaciju sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške za ova lica.

zatvor
foto: Ministarstvo Pravde

Carević je podsetio da je u novembru otvoren moderan zatvorski kompleks u Kragujevcu za smeštaj 500 lica lišenih slobode gde je postignut zlatan standard kad su u pitanju bezbednost, humani aspekt izvršenja kazne, ušteda budžetskih sredstava i primena principa izgradnje pametnih zgrada.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track