DRAMA U PAVILJONU 7 U ZABELI! Buknuo požar, bivša "beretka" videla da dim kulja iz ćelije! OSUĐENICI BILI U NESVESTI
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

OTKRIVAMO ŠTA SE DEŠAVALO TOKOM POŽARA

DRAMA U PAVILJONU 7 U ZABELI! Buknuo požar, bivša "beretka" videla da dim kulja iz ćelije! OSUĐENICI BILI U NESVESTI

Crna Hronika -

Branko Berček koji služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, prvi primetio opasnost i spasao osuđenike koji su se onesvestili

Bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Branko Berček (46), koji služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Ivana Stambolića i pokušaju ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000, spasio je najmanje dva života u Sedmom paviljonu zatvora Zabela, takozvanom "zatvoru u zatvoru"!

Kako Kurir saznaje, požar koji je izbio u jednoj ćeliji najpoznatijeg dela požarevačkog zatvora u kom kazne služe osuđenici pod "posebnim merama" i sa najvišim kaznama, mogao je da odnese desetine života. Inače, u najčuvanijem Sedmom paviljonu smešten je i pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić, koji se nedavno oženio iza rešetaka, zatim bivši načelnik DB, Radomir Marković, kao i sam Berček.

Zatvor Zabela
Zatvor Zabelafoto: Ana Paunković

Povređeni i stražari

- Osuđenik Branko Berček bio je u redovnoj šetnji u petak oko 16 sati, kada je prvo osetio miris, a onda i primetio da dim kulja iz jedne ćelije na drugom spratu. Do tog trenutka niko nije primetio da ćelija u kojoj su bili osuđenici gori i sreća je da je odmah reagovao i alarmirao stražare. U dramatičnoj akciji spašavanja ljudi iz zatvorene ćelije, koja je brojnim sigurnosnim vratima i rešetkama odvojena od "spoljašnjeg sveta" opekotine su zadobila dvojica stražara koja su otvarala vrata te prostorije - otkriva izvor Kurira detalje jezive drame koja se odvijala u Zabeli u petak popodne.

Zora Dobričanin Nikodinović
Zora Dobričanin Nikodinovićfoto: Kurir

Novi postupak

Traži ponavljanje suđenja za Budvu i Stambolića

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, podsetimo, pre pet godina sudu je dostavila novi dokaz koji je odbrana dobila 15 godina pošto se Berček našao iza rešetaka. Na osnovu novog dokaza, koji se odnosi na to da je utvrđeno da je čovek koji je pucao u Vuka Draškovića imao nultu krvnu grupu, pronađenu na rukavici a da je Berčekova krvna grupa AB plus, odbrana je tražila ponavljanje postupka. Ponavljanje postupka tada je tražio i nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija, navodeći da je protivno zakonu osuđen na 40 godina u vreme kada je maksimalna kazna bila 15 godina zatvora, ali sud te zahteve nije prihvatio. Podsetimo, pokušaj ubistva Draškovića u njegovoj kući u Budvi dogodio se 15. maja 2000. Tokom postupka, Ulemek kao i Berček, negirali su krivicu.

Prema njegovim rečima, u ćeliji je zatečena buktinja i dvojica onesvešćenih muškaraca, koji su se jedva videli od dima. - Da Berček, inače nekadašnji pripadnik Crvenih beretki, nije odreagovao, nema sumnje da bi nastradali. Kada su stražari upali, već su bili u nesvesti, najverovatnije zbog dima koji je već obuhvatio sobu u kojoj borave. Sekunde su bile u pitanju, ko zna šta bi se dogodilo da je požar video samo nekoliko minuta kasnije - dodaje sagovornik Kurira i podseća da u Sedmom paviljonu boravi 150 do 200 zatvorenika.

Sedmi paviljon zatvora Zabela
Sedmi paviljon zatvora Zabelafoto: Dragana Udovičić

Uzrok požara, kako dodaje, još uvek se utvrđuje, ali se sumnja da je slučajno ili namerno zapaljen dušek u ćeliji. Povređenima je, prma njegovim rečima, ukazana pomoć i oni nisu teško povređeni. Podsetimo, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija potvrdila je da je u petak u popodnevnim satima izbio požar u ovom zatvoru i da su pripadnici Službe za obezbeđenje uspeli brzo da ugase vatru.

Branko Berček
Branko Berčekfoto: Privatna Arhiva

Iza brave

U zatvoru već 20 godina

Branko Berček, podsetimo, uhapšen je 2003. i u zatvoru je već 20 godina. U Centralnom zatvoru boravio je do 2007. kada je uz maksimalne mere obezbeđenja prebačen na odsluženje kazne u Zabelu. Prema nezvaničnim informacijama, godinama boravi u samici, vreme provodi tako što čita knjige, uči jezike i redovno se bavi sportom.

Advokatica

Da je nekadašnji pripadnik JSO Branko Berček u petak spasio sigurne smrti najmanje dvoje ljudi, za Kurir je potvrdila i njegov branilac, advokat Zora Dobričanin Nikodinović.

- Ponosna sam na njegov podvig. Pokazao je da dugogodišnji boravak u zatvoru nije uništio njegove ljudske kvalitete. Posle ovog herojskog poduhvata, u kom je spasio živote najmanje dvoje ljudi, trebalo bi da uživa sve moguće pogodnosti u zatvoru, počev od dobijanja slobodnih vikenda do godišnjeg odmora. Spasio je ljudske živote i to bi trebalo da se uzme u obzir i da ima uticaja da dobije pozitivno mišljenje za uslovni otpust, ali i da bude od uticaja da se detaljno razmotre spisi jer ćemo uskoro podneti novi zahtev za ponavljanje postupka - kaže advokatica za Kurir.

Kurir.rs/ Jelena Spasić

Štampano izdanje 13.07.2023.
foto: Kurir

Bonus video:

03:20

LEGIJA NIJE VOLEO KONOBARE SA MINĐUŠOM Čovek koji je služio Ulemeka otkrio kakav je privatno JEDNOM JE DOŠLO DO ŽESTOKE PUCNJAVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track