"CRNA SUDBINA NOSAČA KOVČEGA" I OBRUČ SMRTI OKO LUKE BOJOVIĆA: Prijatelji i brat mu stradali u ratu klanova, samo ova 2 preživela
Foto: EPA, Kurir

"CRNA SUDBINA NOSAČA KOVČEGA" I OBRUČ SMRTI OKO LUKE BOJOVIĆA: Prijatelji i brat mu stradali u ratu klanova, samo ova 2 preživela

Crna Hronika -

Luka Bojović je 30. novembra prošle godine deportovan iz Španije u Srbiju, nakon deset godina provedenih na robiji, i sve do pre par dana, kada je otkriveno da bi mogao da bude na meti plaćenih ubica, nije bilo poznato da se skrasio u Beogradu.

Skoro devet meseci čovek koji je slovio svojevremeno za vođu zemunskog klana, ali i bliskog vođama “škaljaraca”, te koji je pod “neobičnim” okolnostima oslobođen 2015. godine za učešće u tri ubistva, uopšte nije viđan u javnosti, te se naveliko spekulisalo da se nalazi u nekoj zemlji u regionu ili čak i u dalekoj Južnoj Americi.

Međutim, kako se saznaje, on je sve vreme boravio u Srbiji, uglavnom u Beogradu, ali je iz bezbednosnih razloga, zbog sebe i porodice, skrivao svaki svoj korak od javnosti. Ništa čudno jer su i pre njegovog povratka u domovinu, mnogi njegovi prijatelji i saradnici, pa čak i najbliži rođaci ubijeni, dok se drugi nalaze na listama za odstrel raznih kriminalnih klanova u regionu.

Možda i najslikovitija je fotografija sa sahrane njegovog brata Nikole Bojovića, koji je ubijen pre 10 godina u Beogradu, koja se u medijima provlači pod naslovom “Crna sudbina nosača kovčega”. Naime, od njih trojice dvojica su likvidirana, Dragoslav Miloradović i Rade Rakonjac, dok treći, dobro poznati Filip Korać, godinama živi u tajnosti.

Većina prijatelja i saradnika Luke Bojovića nastradala je u ratu škaljaraca i kavčana, ali i u obračunu Bojovića i Šaranovića, dve zavađene porodice u čijem središtu je prava krvna osveta.

Zato, krenimo redom.

Nikola Bojović (2013)

Lukin rođeni brat, Nikola Bojović, ubijen je 29. aprila 2013. u Beogradu. Zločin je snimljen sigurnosnim kamerama obližnje kopirnice, a na njemu se vide dvojica izvršioca.

Luka Bojović, Nikola Bojović
foto: Zorana Jevtić, Privatna arhiva, J. L. PINO / AFP / Profimedia

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je 2020. osudio na 30 godina zatvora Miloša Delibašića kao organizatora kriminalne grupe čiji su pripadnici ubili Nikolu Bojovića i Miloša Vidakovića, dok su ostali pripadnici grupe dobili od 17 do 35 godina zatvora.

Rade Rakonjac (2014)

Rade Rakonjac ubijen je 2014. godine, usred bela dana, sa pet hitaca iz automatske puške u kafiću “Mariki” u Beogradu. U pucnjavi su ranjeni Stojan Novaković i Goran Ristanović, takođe Arkanovi prijatelji.

Ovo ubistvo, nerešeno do danas, pripisuje se obračunu Bojovića sa braćom Šaranović, odnosno krvnom osvetom koja traje između ove dve porodice već godinama.

Dragoslav Miloradović (2018)

Luka Bojović je 2018. izgubio saradnika i kuma, Dragoslava Miloradovića (44) koji je likvidiran u dvorištu auto-perionice na Karaburmi. Dragoslav je svojevremeno lokal vodio sa Nikolom Bojović, sve dok Lukin brat nije ubijen.

O bliskosti Miloradovića sa porodicom Bojović najbolje sveodoči fotografija na kojoj sa Radetom Rakonjcem i Filipom Koraćem nosi kovčeg ubijenog Nikole Bojovića. Takođe, o tome govore i slike sa uviđaja nakon Miloradovićevog ubistva, gde su njegovu nevenčanu suprugu tešile Anđelka i Marija Bojović, majka i sestra Luke Bojovića. Miloradovićevu sliku na njegovoj sahrani nosila je upravo rođena sestra “zemunca”, a sahrani je prisustvovao i Lukin brat od strica - zlatar Nebojša Bojović.

Vladimir Popović (2018)

Vladimir Popović zvani Vlada Pop, ubijen je u sačekuši u kafiću na Zvezdari krajem novembra 2018. Imao je bogat policijski dosije, a prema operativnim saznanjima bio je blizak saradnik Luke Bojovića, Filipa Koraća i škaljarskog klana.

Iako još uvek nije rasvetljena likvidacija, Popovićeva povezanost sa podzemljem i policijski dosije kažu je bio godinama u kriminalnim vodama. Popović je držao kockarnicu “Havana”, koja je slovila za mesto na kojem su se sastajali škaljarci. Na tom mestu kockarnicu je imao i Slobodan Šaranović, koji je likvidiran u decembru 2016.

Siniša Milić (2018)

Siniša Milić Boške, desna ruka Filipa Koraća i blizak saradnik Luke Bojovića, ubijen je u junu 2018. na Autokomandi kada je bomba ekplodirala ispod njegovog automobila.

Siniša Milić
foto: Privatna Arhiva

Milić je bivši pripadnik Specijalnih antiteroristickih jedinica (SAJ) koji se nakon toga bavio obezbeđivanjem ličnosti. Čuvao je Filipa Koraća, bliskog saradnika Luke Bojovića.

Miša Ognjanović (2018)

Beogradski advokat, Dragoslav Miša Ognjanović, ubijen je 28. jula 2018. godine ispred zgrade u kojoj je živeo na Novom Beogradu dok je u društvu sina Petra išao ka stanu. On je pred sudom branio mnoge “škaljarce” i pripadnike klana Luke Bojovića.

Poslednjih godina života, najviše je zastupao upravo Bojovića lično i članove njegove porodice. Upravo ti slučajevi, prema podacima do kojih se istragom došlo, koštali su ga života.

Korać i "Votka" na listama za odstrel

Dvojica veoma bliskih Bojovićevih prijatelja, Filip Korać i Veljko Banović, uspeli su da prežive rat kavčana i škaljaraca, iako nije tajna da su se nalazili na mnogim listama za odstrel. Kada je Filip Korać u pitanju, iako su ga mnogi zvaničnici označavali kao jednog od vodećih kriminalaca na ovim prostorima, samo dva puta je, i to na kratko, završio iza rešetaka.

Ni jedan jedini dokaz policija godinama ne može da pronađe da Filipa Koraća, najbližeg saradnika Luke Bojović, smesti iza rešetaka. Prvi put 2018. u Zvorniku kada je zadržan zbog ispitavanja o ubistvu Čede Đokića, dok se drugi put sam predao i to početkom ove godine u Hrvatskoj gde su ga potraživali zbog falsifikovanja dokumenta.

Korać se dovodi u vezu sa najtežim krivičnim delima, ali i najbližim saradnikom Luke Bojovića. Kako se ranije pisalo, Korać je bio meta plaćeničke grupe Miloša Delibašića čija je ubistva naredio i unapred platio Slobodan Šaranović, muškarac koji je godinama ratovao sa porodicom Bojović.

Takođe, u javnosti se u nekoliko navrata pojavljivao spisak ljudi čije je likvidacije planirao vođa kavčana Radoje Zvicer, a među prvima se nalazilo ime upravo Filipa Koraća. Koji je bio meta i klana Velje Nevolje.

Drugi Bojovićev čovek koji je uspeo da izbegne likvidaciju je Veljko Banović (47), zvani Votka, koji je samo pukom srećom 2021. izbegao smrt. Za njega je bio pripremljen snajper, čiji oroz je, navodno, trebalo da povuče Nebojša Janković i to po nalogu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Međutim, od ove akcije sa u poslednji čas odustalo.

Za Banovića je javnost prvi put više saznala 2007. kada je uhapšen sa Bojovićem u Beogradu. Tada je obelodanjeno da se sumnjiče da su pomagali u skrivanju odbeglih članova “zemunskog klana”. U njihovim stanovima pronađeno je oružje, ali i falsifikovana dokumenta. Tri godine kasnije teretio se i za krijumčarenje kokaina i heroina, pa je zbog toga osuđen na šest i po godina robije.

Luka Bojović, Groblje
foto: Zorana Jevtić, Ljiljana Stanišić

Šta znamo o Luki Bojoviću

  • Luka Bojović je sin bivšeg direktora Beo zoo-vrta Vuka Bojovića i akademske slikarke Anđelke Bojović
  • Prvu krivičnu prijavu dobio je u 17. godini, ali je zahvaljujući pre svega uticajnom ocu ona završila u fioci
  • Prvi put je 1995. osuđen na zatvorsku kaznu od tri meseca zbog napada na policajca, ali je pomilovan
  • Bio je član Arkanove Srpske dobrovoljačke garde, kasnije je bio povezan i sa Miloradom Ulemekom Legijom
  • Zvaničnici su ga već 2003. označili kao novog vođu zemunskog kriminalnog klana
  • Uhapšen je 2012. u Španiji i osuđen na 18 godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja i posedovanja oružja
  • Oslobođen je 2015. optužbi za tri ubistva: Milutina Jovičića, Dejana Živančevića i Branka Jevtovića Jorge
  • Krajem novembra 2022. Španija ga je nakon izdržanih deset godina zatvorske kazne proterala u Srbiju
  • Posle devet meseci od povratka iz Španije, policija dobila informacije da se spremalo njegovo ubistvo
  • Luka Bojović slovi za čoveka veoma bliskog škaljarskom klanu, a prvi saradnik bio mu je Filip Korać
  • Bojović je trenutno slobodan čovek, samo mu je zabranjen ulazak u Španiju gde je bio osuđivan

Bosanac poveo ženu da bude manje sumnjiv

Damir Mehić zvani Bibi, koji je tokom vikenda uhapšen na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” pri pokušaju ulaska u Srbiju sa falsifikovanim ličnim dokumentima, u BiH je osuđen na 17 godina i pet meseci zatvora zbog ubistva u Tuzli, a nakon bekstva Interpol je za njim raspisao poternicu.

On se nalazi na meti istražitelja u Srbiji zbog navodne sumnje da je angažovan da likvidira Luku Bojovića.

- Mehić je sa falsifikovanim pasošem pokušao da uđe u Srbiju. Bio je u društvu supruge, najverovatnije kako bi bio manje upadljiv i kako niko ne bi obratio pažnju na njega. Međutim, policajcima je bio sumnjiv, i čim su proverili otiske prstiju, shvatili su da se radi o opasnom beguncu - rekli su sagovornici iz istrage.

Po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva njemu je određeno zadržavanje do 30 dana.

- U toku su provere o tome s kim je bio u kontaktu jer postoje operativni podaci koji ukazuju da je angažovan od strane jedne kriminalne grupe da za veliki novac ubije Bojovića i da je zbog toga pokušao da uđe u Srbiju. Otkriveno je da je u Beogradu imao spreman i štek stan - prenosi “Kurir”.

Ostaje da se vidi kakva sudbina čeka Mehića, pošto je izvesno da će BiH tražiti njegovo izručenje.

- Očekuje se da će Bosna i Hercegovina dostaviti dokumentaciju kojom traže njegovo izručenje, pošto se završi sudski postupak za krivično delo zbog kog je uhapšen u Srbiji.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track