AUTO MAFIJA: Pala banda koja je trgovala ukradenim vozilima iz EU! SRBIJA TRANZITNA STANICA
Foto: MUP Srbije

HAPŠENJE

AUTO MAFIJA: Pala banda koja je trgovala ukradenim vozilima iz EU! SRBIJA TRANZITNA STANICA

Crna Hronika -

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal, na teritoriji Kraljeva i Loznice, uhapsili su sedam osoba, dok se za još jednom traga, zbog sumnje da su u zemljama Evrope krali automobile visoke klase, dovozili ih u Srbiju, prepravljali i prodavali!

Ukradeni kamperi

- U ovoj akciji privremeno su oduzeti automobili visoke klase, luksuzni kamperi, kao i kombi vozila koja su, kako se sumnja, od strane ove organizovane kriminalne grupe ukradena na teritoriji zemalja Evropske unije, nakon čega su dovezena na teritoriju Srbije. Ta vozila su, u unapred obezbeđenim garažama, radionicama-štekovima prepravljana i kasnije prodavana na osnovu čega su osumnjičeni ostvarili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist - saopšteno je iz MUP-a.

Hapšenje auto mafije
Hapšenje auto mafijefoto: MUP Srbije

Idu u delove

Krađa renta kar automobila

Jedan od načina na koji kriminalne grupe otuđuju automobile u inostranstvu, jeste i iznajmljivanje automobila u renta kar agencijama, koje potom prebacuju dalje u istočnu Evropu. - Zabeleženi su slučajevi da auto-mafija, uz korišćenje falsifikovane lične dokumentacije, iznajmljuju vozila u rentakar agencijama kako u inostranstvu, tako i u Srbiji. Potom ih prebacuju u trće zemlje, izrađuju falsifikovanu dokumentaciju na osnovu koje se vozila dalje prodaju - objašnjava sagovornik Kurira i dodaje da se takva vozila najčešće rastavljaju u delove, odnosno prodaju vlasnicima auto-otpada.

Kao organizatori kriminalne grupe označeni su G. T. (55) i Ž. Č. (46), a lisice su stavljene i A. K.(32), Lj. G. (40), D. Č. (20), D. S. (43) i M. S. (48). Na teret su im stavljena krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, prevara, pranje novca, falsifikovanje isprave i prikrivanje.

Pretresom stanova i radionica osumnjičenih pronađeno je i privremeno oduzeto više desetina hiljada evra, više stotina hiljada dinara, oružje i municija u nelegalnom posedu i veća količina auto-delova.

Zaplenjen novac i automobili
Zaplenjen novac i automobilifoto: MUP Srbije

Elektronska oprema

- Pronađena je i elektronska oprema za prepravljanje brojeva šasija i motora, kao i veća količina falsifikovane prateće dokumentacije i registarskih oznaka - potvrđeno je iz policije.

Srbija

Hapšeno nekoliko kriminalnih grupa

Na teritoriji Srbije do sada je hapšeno nekoliko kriminalnih grupa, specijalizovanih za krađu određenih tipova automobila. Članovi tih grupa, najčešće su povezani sa drugim kriminalnim grupama u regionu. U jednoj studiji policije, navodi se da organizovane kriminalne grupe iz zemalja u regionu, često angažuju pojedince iz Srbije, samo za otvaranje skupocenih automobila specijalnim alatima.

Inače, prema nezvaničnim podacima, u Evropskoj uniji se godišnje ukrade gotovo 1.200.000 automobila. Od toga se pronađe oko 800.000. - Žrtve krađe automobila u Evropi su, međutim, uglavnom prilično zaštićene jer su gotovo sva vozila kasno osigurana od krađe. U tom smislu, vlasnici automobila pretrpe neprijatnost, ali ne i materijalni gubitak, jer im ga nadoknađuju osiguravajuće kuće - objašnjava sagovornik Kurira. Kako navodi, specijalizovane grupe, kao u slučaju poslednje uhapšene na teritoriji Srbije gotovo uvek čine organizator i nekoliko stalnih članova, dok se ostali regrutuju po potrebi.

Zaplenjeni automobili
Zaplenjeni automobilifoto: MUP Srbije

- Operativni podaci ukazuju da kriminalne grupe iz Srbije motorna vozila, kampere i motocikle velike vrednosti kradu na teritoriji EU, nakon čega ih krijumčare i uz falsifikovana dokumenta prodaju u Srbiji i zemljama u okruženju. Najveći broj vozila se preprodaje, ili rasklapa u delove, koji takođe imaju veliku vrednost, a manji procenat vozila se prebacuje da bi se dalje njima vršila krivična dela, uključujući i ubistva - pojašnjava sagovornik Kurira.

Mape puta

Vozila koja se ukradu na teritoriji Zapadne Evrope, najčešće se u Srbiju dovoze preko Mađarske i Hrvatske.

Statistika u 2022.

Manje ukradenih vozila u Srbiji

Prema nezvaničnim podacima, broj ukradenih automobila u Srbiji 2022. u odnosu na prethodnu godinu smanjen je. Konkretno u Beogradu, za čak 32 procenta. U prvih 10 meseci prethodne godine ukradeno je u 317 automobila, što je manje u istom peridu godinu ranije, kada su otuđena 467 vozila. U Beogradu su najugroženije opštine Novi Beograd, Voždovac, Čukarica, Rakovica i Zvezdara, a vozila se najviše kradu na velikim parkinzima, ispred bolnica, tržnih centara i sportskih stadiona.

- Kako vozila koja se ukradu u Srbiji, tako i ona koja se u Srbiju prebacuju iz zapadnoevropskih zemalja, sa naše teritorije se najčešće odvoze u različitim pravcima, pri čemu se ona novije proizvodnje najčešće krijumčare ka zemljama u okruženju, ili se odvoze u istočnoevropske zemlje. Srbija je tranzitno područje i za krijumčarenje vozila ka Bliskom istoku - objašnjava naš sagovornik.

Podaci Interpola i Europola, koji se sve više bave i ovim problem, ukazuju da ukradeni automobili u Evropi neretko završavaju čak i na teritorijama Južne Amerike i Australije.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Štampano izdanje 19.08.2023.
foto: Kurir

Kurir vam danas poklanja ikonu - PREOBRAŽENJE GOSPODNJE u zlatotisku sa molitvom

Ikona, Preobraženje Gospodnje, poklon, Dodatak
foto: Promo

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici danas obeležavaju Preobraženje Gospodnje, posvećeno sećanju na događaj kada je Isus Hrist na gori Tavor u prisustvu Mojsija i proroka Ilije, najavio nebesku snagu nove vere i svoju ulogu cara nad carevima, koja nadilazi starozavetne zakone i proroke.

Tim povodom dnevne novine Kurir vam poklanjaju ikonu Preobraženje Hristovo sa zlatotiskom i molitvom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track