TAJNE AUTO-MAFIJE U SRBIJI: Samo u Beogradu nestanu 4 automobila dnevno, a evo KAKO IZGLEDA RAZRAĐENA I JEDNOSTAVNA ŠEMA KRADLJIVACA!
Foto: Profimedia

TAJNE AUTO-MAFIJE U SRBIJI: Samo u Beogradu nestanu 4 automobila dnevno, a evo KAKO IZGLEDA RAZRAĐENA I JEDNOSTAVNA ŠEMA KRADLJIVACA!

Društvo -

Kriminalne grupe iz Srbije motorna vozila i motocikle velike vrednosti često kradu na teritoriji EU, nakon čega ih krijumčare i uz falsifikovana dokumenta prodaju u Srbiji i zemljama u okruženju, piše Dnevnik. Izvršioci biraju vozila koja nemaju ugrađene savremene sisteme zaštite od krađe i nalaze se na mestima pogodnim za izvršenje dela.

Zabeleženi su slučajevi da izvršioci, uz korišćenje falsifikovane lične dokumentacije, iznajmljuju vozila u rentakar agencijama u Srbiji i u zemljama EU, nakon čega izrađuju falsifikovanu dokumentaciju na osnovu koje se vozila prodaju trećim licima.

U studiji MUP-a Srbije "Procena pretnje od teškog i organizovanog kriminala" navodi se da je učestala pojava da se vozila iznajmljena u rentakar agencijama prodaju vlasnicima auto-otpada, uz dogovor da se, po rasklapanju vozila u delove prijavi krađa, radi tzv. skidanja s osiguranja.

Jedan od načina falsifikovanja identifikacionih podataka na samom vozilu je tzv. radiranje, odnosno mehaničko brisanje i menjanje pojedinih slovnih i brojnih oznaka, kao i kompletno umetanje brojeva šasije i motora. Kod ukradenih vozila registrovani u Srbiji oznake brojeva šasije i motora se prilagođavaju postojećim dokumentima koja odgovaraju vozilu iste marke i tipa i kao takva se dalje registruju.

Kada su u pitanju vozila s inostranim registarskim oznakama, oznake se menjaju prema falsifikovanoj inostranoj dokumentaciji, koja se u Srbiji prilaže uz zahtev za registraciju vozila uvezenih iz inostranstva. Ova kriminalna aktivnost povezana je i sa utajom, prevarom i pranjem novca.

U izveštaju policije predočeno je da u Srbiji deluje više kriminalnih i organizovanih kriminalnih grupa koje su specijalizovane za krađu određenih tipova vozila, a čiji su članovi povezani i sarađuju sa drugim grupama u zemlji i regionu.

Po podacima Interpola i Europola, centri auto-mafije na Balkanu su Beograd, Novi Sad, Šabac, Sarajevo, Banjaluka, Bijeljina, Podgorica, Priština, Sofija, Skoplje, Split i Zagreb.

Kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja