REKAO MU JE "SKLONI SE", A ON JE IZVADIO PIŠTOLJ: Prošlo je 37 godina od ubistva Ljube Zemunca! Evo kako ga je Vuković likvidirao

"kralj jugoslovenskog podzemlja"

REKAO MU JE "SKLONI SE", A ON JE IZVADIO PIŠTOLJ: Prošlo je 37 godina od ubistva Ljube Zemunca! Evo kako ga je Vuković likvidirao

Crna Hronika -

Na današnji dan pre 37 godina ubijen je "kralj jugoslovenskog podzemlja" Ljubomir Magaš, poznatiji kao Ljuba Zemunac.

Tog utorka, 10. novembra 1986. godine, ispred zgrade Zemaljskog suda u Frankfurtu, srela su se dvojica okorelih neprijatelja, Magaš i Goran Vuković zvani Majmun.

Ljuba Zemunac, stariji i iskusniji, verovao je u pravilo da kriminalci ne pucaju u prisustvu policije, pa tog dana nije obukao pancir-košulju. Imao je 38 godina i obavezu da na sudu objasni neke svoja ranija ucenjivačka dela.

Mlađi, 27-godišnji "kriminalac pripravnik" bio je istog jutra na sudu zbog provala. Sreli su se na stepeništu. Vuković je nehajno prošao pored Magaša, ali mu je ovaj dobacio:

"Skloni se"...

Ljuba Zemunac

Munjevito je Goran Vuković potegao iz džepa "kolt 38 specijal" i sa dva metka teško ranio Ljubu u predelu srca. Intervencija Magaševih "gorila" nije urodila plodom. Prisutni policajci su okružili ubicu i sprečili momentalnu osvetu Magaševih drugova. Nekoliko sati kasnije Ljubomir Magaš je izdahnuo u frankfurtskoj bolnici, a Goran Vuković je odbio predlog policije da se brani sa slobode. Shvatio je da je bezbedniji u zatvoru nego na ulici.

MAJKA ROSA: JA JEDINA ZNAM SVE O NJEMU

Ljuba Zemunac bio je preke naravi i izuzetne fizičke snage. O njemu su ispričane mnoge priče. Važio je za najvećeg mangupa jugoslovenskog asfalta. Bio je poznat i kao bokser u Radničkom iz Beograda. Njegova majka Rosa je jednom prilikom ispričala kako se osećala kad je čula priče nakon Ljubine smrti, šta je znala i nije o njegovim poslovima.

"Na svakom njegovom suđenju sam bila. Imao je tri suđenja u životu i to uvek za silovanje. A to mu je policija namestila. Ja ne tvrdim da nije imao loših strana. Ja jedina znam sve o njemu".

Svojevremeno je novinarima govorila i da je zbog Ljube često bila u "neprijatnim situacijama."

"Ja sam ponekad bila u neprijatnim situacijama. Ljuba je bio normalne visine, ali je imao jak vrat i stravično jake mišiće. Kud god se ja pojavim, ovako sitna, a on grdosija pored mene, ljudi ne mogu da veruju. Umeo je to da koristi i pravi viceve. Znate, drugačije se gleda kad majka dođe u posetu u zatvor, drugačije kad je otac. Bio je u Mitrovici, ja odem u posetu. Sednemo mi i razgovaramo, kad vidim ja da jedan milicioner ne skida pogled s mene. Pitam Ljubu sto me onaj tako gleda, a on kaže: 'Znaš, Roso, ovde se svi brane s bratom ili ocem, a ja sam im rekao dobro, dobro, izgorite vi meni ruku, ali će vam moja Rosa izgoreti Mitrovicu"!

BIO JE STRAH I TREPET

Ljuba Zemunac, prvi put se odmetnuo u inostranstvo bežeći od policije i nakratko se sakrio u Austiji, a onda i u Italiji.

Magaš je vrlo brzo i tamo stvorio svoje "društvo" sa kojim je pljačkao italijanske i austrijske radnje i banke. Surovošću svojih oružanih napada zapao je policiji ovih zemalja za oko, pa je po kratkom postupku proteran u Nemačku, a tu tek počinje da piše svoju krimi istoriju.

Magaš se nastanio u Frankfurtu, a prvo što je uradio je demolirao kafanu u kojoj je "bio zabranjen ulazak Srbima". Ubrzo nakon toga Ljuba je počeo da radi kao obezbeđenje u tamošnjim lokalima, ali nije zanemario ono zbog čega je došao.

Goran Vuković
Goran Vukovićfoto: Youtube Printscreen

Frankfurtska policija ga je nedugo posle toga evidentirala kao izvesnog Tomislava Spadijera, što mu nije bio jedini lažni identitet, koji predvodi grupu lica specijalizovanih za teške krađe, ali i za druga krivična dela. Zemunac je dugo izbegavao pravdu, kako u Nemačkoj, tako i u Srbiji, ali je do poslednjeg dana uspevao da održi imidž opasnog momka. Pljačke u kojima je učestvovao dugo su se prepričavale, a prema svedočenjima onih koji su sa njim boravili u Frankfurtu, okupio je najozbiljnije ljude oko sebe.

Ipak, u novembru 1986. godine, završena je i Magaševa "karijera", ali i život.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja