"MAJKA I OTAC DEČAKA-UBICE KAO ŽRTVE VIDE SAMO SEBE": Teške scene na suđenju roditeljima maloletnika iz Ribnikara POTRESNO
Porodice ubijenih, Foto: Kurir

viši sud u beogradu

"MAJKA I OTAC DEČAKA-UBICE KAO ŽRTVE VIDE SAMO SEBE": Teške scene na suđenju roditeljima maloletnika iz Ribnikara POTRESNO

Crna Hronika -

Teške scene u beogradskoj Palati pravde obeležile su jučerašnje suđenje ocu i majci dečaka koji je počinio masakr u toj obrazovnoj ustanovi 3. maja 2023, pošto su članovi porodica žrtava u sud došli noseći fotografije ubijene dece

"Lažovi, monstrumi, branite kriminalce za pare", ovim rečima, prvi put su se juče roditelji dece koju je hladnokrvno 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio učenik sedmog razreda, obratili braniocu oca i majci dečaka ubice.

Ocu se, podsetimo, sudu za teško delo protiv opšte sigurnosti, majci za nedozvoljeno držanje oružja, municije i eksplozivnih naprava, a odgovornom licu streljane u kojoj je dečak sa ocem vežbao gađanje i instruktoru pucanja, za davanje lažnog iskaza.

Izjave i ponašanje

- Roditelji ubijene dece i porodica radnika obezbeđenja prvog dana suđenja, kao i juče, mirno i dostojanstveno su pratili sve što se dešavalo u sudskom postupku. Međutim, izjave koje je advokat davao u sudnici i van nje, ali i ponašanje roditelja koji ih nisu ni pogledali, očigledno su bili kap koja je prelila čašu - kaže izvor Kurira.

1 / 4 Foto: Stefan Stojanović/Mondo

On objašnjava da su roditelje, sudeći prema njihovoj reakciji u hodniku Palate pravde u kojoj su prethodno poređali slike najmilijih kojih više nema, izrevoltirali negiranje krivice, ali i sve ono što je od 3. maja do juče pratilo ceo slučaj.

- Roditelji su izjavili da nisu krivi, nikakvu empatiju, žaljenje niti kajanje prema ubijenima niti prema porodicama nisu pokazali, čine sve samo da ispadnu žrtve, a njihov branilac Borivoje Borović za sve što se dogodilo pokušao je da okrivi državu, samog dečaka, pominjao je anketni odbor i tužilaštvo. Porodice je zabolelo to što su za roditelje dečaka krivi svi osim njih samih, zbog toga je reakcija juče bila takva - objašnjava sagovornik Kurira.

Otac ubijene devojčice

Danas joj je rođendan

Otac brutalno ubijene Angeline Aćimović, Anđelko prvi je juče stigao u sud noseći u rukama fotografiju svoje ćerke. Ona bi, na jučerašnji dan napunila 15 godina. Porodica je, prema rečima oca, juče pred dolazak u sud obišla njenu večnu kuću i odnela joj poklon.

- Organizovali smo klizanje i puštanje balona na Tašmajdanu na dan njenog rođendana - rekao je Anđelko Aćimović.

Roditelji dece i radnika obezbeđenja juče su u sud došli jedan za drugim, noseći u rukama uramljene slike ubijenih. Poređali su ih na klupu ispred sudnice i ćutke sedeli. U jednom trenutku majka Eme Kobiljski se slomila. - Ja sam moju Emu slagalala, učila je da treba da se druži, dok je njenog ubicu otac učio da puca, a sada kaže da nije kriv - rekla je ona grleći sliku svoje ćerke, koju je i juče držala u krilu u sudnici.

Angelinin otac sa slikom ćerke
Angelinin otac sa slikom ćerkefoto: Stefan Stojanović/Mondo

- To je možda najpotresnija scena koja je ikada viđena u beogradskoj Palati pravde. Uplakani roditelji stajali su dostojanstveno pored fotografija svoje dece i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića. Majka dečaka ubice, koja se brani sa slobode, prošla je pored tih slika pred ulazak u sudnicu, ali se nije osvrnula niti zastala - priča izvor Kurira.

Prema njegovim rečima, dok su roditelji čekali ispred sudnice "iza zatvorenih vrata" odvijala se drama, pošto je advokat Borović koji brani oca i majku dečaka ubice, predložio da svi roditelji uđu i prisustvuju suđenju.

Kako su vaspitali dete?

- Roditelji su juče kratko negirali krivicu, ali do iznošenja odbrana još uvek nije došlo jer je sudsko veće nastavak zakazalo za 29. februar. Sudsko veće bi trebalo da odluči o ovom predlogu, kom su se pojedini zastupnici usprotivili, iz razloga što bi to mogla da bude odluka mimo zakona, zbog koje bi jednog dana presuda mogla da "padne" - objasnio je naš izvor.

Otac Angeline Aćimović, Anđelko, kratko je rekao da oni nemaju o čemu da svedoče "osim da decu više nemaju".

- Kada je otac video slike tela krvave dece iz dokumentacije, počeo je da sebe sažaljeva. Govorio da mu je porodica upropašćena. A kako su vaspitavali dete? Šta im dete radi na internetu? Kako dva dana nisu videli oružje i molotovljeve koktele? - rekao je Anđelko ogorčen zbog držanja roditelja dečaka ubice.

štampano izdanje 31.1.2024.
foto: Kurir

Bonus video:

08:31

DEČAK UBICA BI MOGAO DA OSTANE U USTANOVI DOŽIVOTNO ali postoje i druge mogućnosti! Stručnjaci objasnili čija je odluka presudna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track