KAŽE "Z" DOK JE ON TU, MOGU VAZDA UĆI! Zvicer preko prljavog policajca hteo Belivuku i Miljkoviću da ukine zabranu ulaska u CG!
Foto: MUP Srbije

KAŽE "Z" DOK JE ON TU, MOGU VAZDA UĆI! Zvicer preko prljavog policajca hteo Belivuku i Miljkoviću da ukine zabranu ulaska u CG!

Crna Hronika -

Prema navodima crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer je preko bivšeg policajca Petra Lazovića od njegovog oca sada uhapšenog bivšeg direktora policije Zorana Lazovića zatražio ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Crnogorski portal Dan imao je uvid u naredbu o istrazi protiv kriminalne grupe, u kojima se mogu naći i brojne Skaj prepiske preko tajne aplikacije, preko koje se se, podsetimo, članovi klana intezivno dopisivali o svim kriminalnim radnjama. Te kriptovane poruke su, prema istrazi, slali Radoje Zvicer i Petar Lazović. SDT precizira da u toj komunikaciji Petar Lazović šalje: "Evo z veli dok je on tu mogu vazda ući."

veljko belivuk i marko miljković
veljko belivuk i marko miljkovićfoto: Libertaspress/Sky aplikacija, MUP

U pomenutom dokumenut iz istrage navedeno je da je "Zoran Lazović ostvario saradnju sa kriminalnom organizacijom koju je organizovao okrivljeni Radoje Zvicer preko svog sina - okrivljenog Petra Lazovića."

SDT dalje navodi da je Petar Lazović "prihvatio da ostvaruje saradnju sa kriminalnom organizacijom Radoja Zvicera i da učestvuje u izvršavanju krivičnih dela sa tom kriminalnom organizacijom organizacijom." U dokumentu podsećaju da je protiv Petra Lazovića podignuta optužnica Specijalnog državnog tužilaštva od 30.12.2022. godine.

Zahtev za ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Marku Miljkoviću i Veljku Belivuku je, kako navodi SDT, Zvicer uputio preko Petra Lazovića.

marko miljković, nebojša bugarin, veljko belivuk, radoje zvicer, petar lazović i ljuba milović
marko miljković, nebojša bugarin, veljko belivuk, radoje zvicer, petar lazović i ljuba milovićfoto: MUP RS

- O čemu je Radoja Zvicera okrivljeni Petar Lazović istog dana obavestio posredstvom aplikacije za kriptovanu komunikaciju SKY ECC porukom sadržine: "Evo Z veli dok je on tu mogu vazda ući", nakon čega je tadašnji pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković, verujući da je Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću potrebno ukinuti zabranu ulaska u Crnu Goru zbog operativnog rada, pozvao svog podređenog policijskog službenika Aleksandra Boškovića i to mu saopštio - deo je istrage, a sve prenosi Dan.

Istraga dalje sumnja da je "Zoran Lazović, na zahtev Radoja Zvicera organizatora kriminalne organizacije, sa kojom je sarađivala njegova kriminalna organizacija, pripadnicima kriminalne organizacije iz Republike Srbije omogućio nesmetan ulazak u Crnu Goru i boravak na teritoriji Crne Gore."

milivoje katnić i zoran lazović
milivoje katnić i zoran lazovićfoto: Youtube Printscreen

- Radi ostvarivanja neposrednih kontakata sa Radojem Zvicerom i drugim pripadnicima kriminalne organizacije, o kojoj činjenici je zajedno sa okrivljenim Milivojem Katnićem obmanjivao javnost da su ova lica u Crnu Goru ušla na zahtev policije Republike Srbije i da se prema njima konstantno preduzimaju mere i radnje - deo je navoda naredbe o istrazi.

Veljko Belivuk je na saslušanju pred Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije koje je, po zamolnici SDT-a Crne Gore, obavljeno 1.12.2021.godine ispričao da je sa Markom Miljkovićem u Crnu Goru ušao u januaru 2021. godine, potpuno regularno i legalno. Izjavio je da su se dan po sletanju na tivatski aerodrom javili u policijsku stanicu u Kotor, gde su se izjasnili o motivima dolaska. Po povratku u Srbiju, par sati pre leta, uhapšena je grupa momaka za koje se sumnjalo da žele da ih likvidiraju.

Lazović znao da se zabrana ukida po Zvicerovom nalogu pa obmanuo kolege?

SDT dalje navodi da je Zoran Lazović o potrebi ukidanja pomenute zabrane lažno informisao i službenika Uprave policije Crne Gore Enisa Bakovića. Baković na saslušanju u SDT, svedoči u postupku protiv Katnića i Lazovića.

- U cilju realizacije kriminalnog plana okrivljeni Zoran Lazović kao javni funkcioner za Sektor za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije dana 28.12.2020. godine u Podgorici, svestan svoga dela čije je izvršenje hteo i znajući da je njegovo delo zabranjeno, protivno odredbi člana 4 stav 1 Pravilnika o načinu obavljanja odredenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja o obavljanju tih poslova (Službeni list br.21/2014 i br.66/2015.) protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije pribavio korist pripadnicima kriminalne organizacije okrivljenog Radoja Zvicera iz Republike Srbije - Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, na način što je tadašnjem pomoćniku direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enisu Bakoviću, lažno prikazao da je za potrebe operativnog rada na predmetu, neophodno ukinuti zabranu ulaska pripadnicima kriminalne organizacije iz Republike Srbije Veljku Belivuku I Marku Miljkoviću, iako je znao da im se zabrana ulaska u Crnu Goru ukida na zahtev organizatora kriminalne organizacije Radoja Zvicera - deo je navoda tužilačke istrage, koju Dan prenosi.

"BELIVUKA I MILJKOVIĆA DRŽIMO NA OKU 24 SATA"

Dalje se u dokumentu navodi da je zatim nakon toga Bošković "preduzeo dalje radnje da se Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću ukine zabrana ulaska u Crnu Goru."

- Što je i urađeno dana 28.12.2020. godine u 10:07:11 časova, kada im je i ukinuta zabrana i time Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću pribavio korist u vidu mogućnosti da nesmetano uđu i borave u Crnoj Gori, što su Veljko Belivuk i Marko Miljković učinili i u periodu od 17.01.2021. godine do 29.01.2021 godine, boravili u Crnoj Gori kod organizatora kriminalne organizacije Radoja Zvicera, ali i ostvarivali neposredne susrete sa okrivljenim Zoranom Lazovićem - precizira se u naredbi o istrazi.

Dalje SDT navodi da je "okrivljeni Zoran Lazović u cilju prikrivanja izvršenog krivičnog dela, lažno prikazao javnosti da Uprava policije Crne Gore, pa i on kao starešina, navodno po zakonu rade svoj posao, tako što je na konferenciji za štampu dana 28.01.2021.godine, između ostalog izjavio: "Belivuka i Miljkovića držimo na oku 24 sata, Crnu Goru niko neće zastrašiti." "Ako nisu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo."

(DAN)

Bonus video:

00:15

Tamara Zvicer slavi ubistvo Jovice Vukotića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja