ODLUKA SUDA Zakon Velike Britanije o deportaciji tražilaca azila u Ruandu ne bi trebalo da se primenjuje u Severnoj Irskoj
Foto: Shutterstock

ODLUKA SUDA Zakon Velike Britanije o deportaciji tražilaca azila u Ruandu ne bi trebalo da se primenjuje u Severnoj Irskoj

Planeta -

Zakon Velike Britanije o deportaciji tražilaca azila u Ruandu ne bi trebalo da se primenjuje u Severnoj Irskoj, jer su delovi tog propisa u sukobu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i pravima iz mirovnog sporazuma zaključenog na Veliki petak 1998. godine, presudio je danas Viši sudija u Belfastu.

Zakon o ilegalnim migracijama, koji gura konzervativna vlada Rišija Sunaka, nekompatibilan je sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i podriva prava predviđena mirovnim sporazumom, napisao je sudija Majkl Hamfris.

Britanski premijer Sunak rekao je da će vlada uložiti žalbu na presudu.

Zakon je ključan za ostvarenje kontroverznog Sunakovog plana o deportaciji dela migranata u Ruandu, ali trenutno nije jasno kakav će uticaj presuda imati na njegovu primenu.

Dok iz Sunakovog kabineta poručuju da odluka neće onemogućiti ili odložiti deportacije za Ruande, za koje britanska vlada kaže da će početi od jula, advokatica Šinejd Marmion, čiji je klijent dobio spor, rekla je da se zakon neće primenjivati u Severnoj Irskoj.

"Ovo je veliki trn u oku vladi", ocenila je Marmion i dodala: "Sada postoji ogromna prepreka da to zaista sprovedu u Severnoj Irskoj".

Zakon je napravljen da odvrati od traženja azila u Britaniji hiljade migranata koji rizikuju svoje živote prelazeći Lamanš, i to tako što im stavlja u izgled deportaciju u Ruandu, u istočnoj Africi.

Ruanda bi služila kao "sigurna" treća zemlja za migrante, dok se njihovi zahtevi za azil procesuiraju.

Vrhovni sud Britanije je oborio plan za Ruandu, ocenivši da ta zemlja nije bezbedna, ali je Sunakova vlada zaključila odgovarajuće sporazume sa Ruandom, čime je ona proglašena bezbednom, a to otežava migrantima osporavanje deportacije na osnovu kontroverznog zakona.

Istovremeno, to omogućava Sunakovoj vladi da ignoriše nastojanja da se preko Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu blokiraju deportacije.

Sudija Hamfris je konstatovao da delovi zakona krše odredbe o zaštiti ljudskih prava iz postbregzitovskog sporazuma koji je potpisan prošle godine između Britanije i Evropske unije.

Taj sporazum, poznat kao Vindzorski okvir, kaže da mora da poštuje mirovni sporazum koji je u velikoj meri okončao tzv "Nevolje" — 30 godina nasilja između britanskih unionista i irskih nacionalista u Severnoj Irskoj.

Lider Demokratske unionističke partije Gavin Robinson rekao je da je vlada Velike Britanije više puta upozorena da njena imigraciona politika neće važiti u Severnoj Irskoj, jer je nespojiva sa sporazumom zaključenim sa EU nakon Bregzita.

"Iako današnja presuda ne predstavlja iznenađenje, ona je potpuno pobila iracionalne tvrdnje vlade da bi se šema sa Ruandom mogla primenjivati i na Severnu Irsku", rekao je Robinson.

Sunak je rekao da sporazum na Veliki petak nije imao za cilj da bude "proširen tako da pokrije pitanja poput ilegalne migracije".

Zakon je osporila Komisija za ljudska prava Severne Irske, kao i 16-godišnji iranski dečak koji je prošle godine prešao Lamanš bez roditelja i zatražio azil u Britaniji.

Dečak, koji živi u Severnoj Irskoj, rekao je da će, bude li poslat nazad u Iran, biti strpan u zatvor ili ubijen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track