Potvrđena istraga o akciji Maestral

Tužilaštvo BiH

Potvrđena istraga o akciji Maestral

Crna Hronika -
Da bi neko bio uhapšen u vezi sa ovim slučajem, morala bi prvo da postoji raspisana poternica, koje sada nema

SARAJEVO - U Tužilaštvu BiH je potvrđeno da se vodi istraga u određenim predmetima koji se odnose na navodne ratne zločine u akciji “Maestral” protvi više osoba, ali oni ne žele da kažu da li je među njima i hrvatski general Ante Gotovina.

Da bi neko bio uhapšen u vezi sa ovim slučajem, morala bi prvo da postoji raspisana poternica, koje sada nema, rečeno je u Tuzilaštvu.

“Ono što je valjda jasno i studentu prve godine prava je to da se niko ne hapsi na osnovu krivične prijave, već na osnovu poternice, koju u ovom slučaju Tužilaštvo BiH nije podiglo, ni u slučaju Gotovine, niti ostalih pobrojanih hrvatskih vojnih funkcionera”.

U suprotnom, kako se navodi, iza rešetaka bi završilo pola političkog rukovodstva u BiH protiv kojeg postoje krivične prijave koje su stigle u razna tužilaštva, kako sa navedenom adresom pošiljaoca, tako i one anonimne.

S toga napisi "Gotovinu MUP mora uhapsiti čim uđe u BiH" i slični služe samo dizanju tenzija i netrpeljivosti, navodi ovaj portal.

O tome hoće li biti raspisana poternica odluku će doneti Tužilaštvo na osnovu istrage, što bi trebao biti osnovni motiv, a ne politički ili bilo kakvi drugi pritisci.

S druge strane, kako se navodi, provokacije poput one "A da probaš ćevape 'Kod Muje' (poznata banjalučka ćevabdžinica)" ne vode boljim odnosima, pomirenju i suživotu u regiji.

Polemika je nastala nakon izjave hrvatskog generala Gotovine da ima želju da poseti glavni grad BiH i proba sarajevske ćevape.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track