Karadžić: Rat u BiH je bio nastavak istorijskog ubijanja

U odbrani

Karadžić: Rat u BiH je bio nastavak istorijskog ubijanja

Crna Hronika -
Svedok bi trebalo da potvrdi Karadžićeve tvrdnje o rasprostranjenom ubijanju civila kao delu građanskog rata, a ne sistematskog proterivanja organizovanog od civilnih i vojnih vlasti bosanskih Srba, kako to tvrdi optužba

HAG- Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao je haškim sudijama da je glavni cilj njegove odbrane da dokaže da nije odgovoran za udruženi zločinački poduhvat sistematskog proterivanja nesrpskog stanovništva, što će najbolje učiniti ako dokaže da nije odgovoran za rat.

Karadžić se usprotivio i zahtevu tužilaštva da sudije s njegove liste izbace svedoke odbrane, čiji iskazi nemaju veze s incidentima navedenim u optužnici. On je ovim povodom naglasio da je bitno prikazati događaje iz ugla srpske strane, da bi se osporili navodi o njegovoj odgovornosti.

"Rat u BiH nije bio deo udruženog zločinačkog poduhvata - već istorijskog ubijanja kroz vekove", izjavio je Karadžić objašnjavajući zašto se protivi novom izbacivanju dela iskaza jednog od narednih svedoka, Gorana Sikiraša.

Sikiraš bi trebalo da potvrdi Karadžićeve tvrdnje o rasprostranjenom ubijanju civila kao delu građanskog rata, a ne sistematskog proterivanja organizovanog od civilnih i vojnih vlasti bosanskih Srba, kako to tvrdi optužba.

Kardžić takođe tvrdi da su sve zločine izazvali sami događaji, a ne lokalni zapovednici bosanskih Srba, zbog čega insistira na opširnom prikazivanju konteksta predratnih i ratnih događaja.

S druge strane, predsedavajući sudija O Gon Kvon ponovo je napomenuo optuženom da predmet suđenja nisu zločini druge strane i da kontekst ratnih događanja može opisati prilikom ispitivanja nekoliko, a ne većine svedoka koje namerava da pozove - njih 590.

Suđenje je nastavljeno iskazom zamenika komandanta Ilidžanske brigade VRS Niloke Mijatovića, koji je rekao da ta brigada nikada nije pucala u civile u Sarajevu, već samo odgovarala na vatru po položajima Armije BiH u gradskim naseljima.

Kao i prethodni svedoci Karadžićeve odbrane, Mijatović je izjavio da nije imano ni naređenje ni nameru da teroriše stanovnike Sarajeva, već da su, naprotiv, komande nalagale da se štite civili i poštuje Ženevska konvencija.

Suđenje Karadžiću biće nastaveljeno u ponedeljak 3. decembra, prenosi BIRN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track