Kosovo Makedoniji predalo islamistu

Izručenje

Kosovo Makedoniji predalo islamistu

Crna Hronika -
Šukri Alija jedan od najvećih privrženika radikalnog islama u regionu izručen je Makedoniji iz Prištine gde se sakrio zbog nasilja nad imamom

SKOPLJE - Kosovska policija predala je Makedoniji Šukri Alija, jednog od najvećih privrženika i ideologa radikalnog islama u regionu, koji je u Skoplju osuđen na trogodišnju kaznu zatvora za nasilje nad imamom Islamske verske zajednice.

Kako je saopštio MUP Makedonije, ne isključuje se njegov uticaj na uhapšene osobe koje su osumnjičene za umešanost u petostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera na veliki petak ove godine.

Portparol MUP-a Ivo Kotevski rekao je, na konferenciju za novinare u Skoplju, da se Alija pojavljuje kao inicijator nereda organizovanih nakon operacije "Monstrum" za hapšenje umešanih u ubistvo četvorice mladića i jedno starijeg muškarca.

"Proverava se njegova eventualna povezanost i uloga u tome, imajući u vidu činjenicu da prema operativnim saznanjima figurira kao jedan od glavnih ideologa i mentora sledbenika radikalnog islama u Makedoniji", rekao je Kotevski.

Alija je prebačen u istražni zatvor u Skoplju na izdržavanje trogodišnje kazne zatvora za nasilje i maltretiranje imama iz Islamske verske zajednice Makedonije u 2005. godine, kada je pokušao prevrat u muslimanskoj zajednici u Skoplju.

Alija je osumnjičen i za neka druga krivične dela.

On je svojevremeno bio uhvaćen i sa velikom količinom eksploziva u Debru, a policija ima osnovane sumnje da je učestvovao i u ubistvu taksiste kod sela Vizbegovo.

Šukri Alija je uhapšen na Kosovu po raspisanoj makedonskoj poternici, rođen je na Kosovu, ali ima makedonsko državljanstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track