Fatmir Ljimaj ostaje u pritvoru, odbijena žalba advokata

Slučaj Klečka

Fatmir Ljimaj ostaje u pritvoru, odbijena žalba advokata

Crna Hronika -
Sud je kao neosnovane odbio zahteve Nasera Krasnićija, Fatmira Ljimaja, Nasera Šlje i Nedžmija Krasnićija da im se ukine jednomesečni pritovor

PRIŠTINA - Mešovito sudsko veće odbilo je kao nesnovan zahteve advokata da se četvorice osumnjičenih u predmetu Klečka, među kojima je i Fatmir Ljimaj, ukine jednomesečni pritvor, saopšteno je iz Euleksa. Optuženi se, izmedu ostalog, terete za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zatvorenika. Sud je, kako se navodi u saopštenju, još pre sedam dana, kao neosnovane odbio zahteve podnete u ime Nasera Krasnićija, Fatmira Ljimaja, Nasera Šlje i Nedžmija Krasnićija, protiv odluka Okružnog suda od 24. novembra i Vrhovnog suda Kosova, donete tri dana kasnije.

Okružni sud u Prištini je četvorici okrivljenih odredio jednomesčni sudski pritvor 24. novembra, a Vrhovni sud Kosova je 27. novembra odbio žalbe odbrane izjavljene na tu odluku.

Potom su advokati podneli zahtev za zaštitu zakonitosti, ponovo tražeći ukidanje odluke o pritvoru. Pored toga što je odbilo taj zahtev, sudsko veće je prihvatilo dokaze Agima Zogaja, poznatog kao "svedok X" kao i dokaze koji su konfiskovani prilikom pretresa prostorija Nasera Krasnićija i Fatmira Ljimaja.

Okružni sud u Prištini je na prvom suđenju predmet Klečka podelio u dva dela i donete su dve presude. Sud je tada dokaze Agima Zogaja proglasio neprihvatljivim i kroz obe presude oslobodio sve optužene. Zogaj je bio u programu zaštite svedoka, ali je pronađen obešen u parku u Nemačkoj.

Postupak je vodio specijalni tužilac Euleksa iz Specijalnog tužilaštva Kosova, koje je u žalbenom postupku zastupao tužilac Euleksa iz kancelarije državnog tužioca Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track