KRVAVI PRAZNICI: Ubijaju žene u vreme slavlja

Preti talas nasilja

KRVAVI PRAZNICI: Ubijaju žene u vreme slavlja

Crna Hronika -
Broj žena koje su žrtve porodičnog nasilja povećava se u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, tvrdi Vesna Stanojević

BEOGRAD - Krvavi praznici!Statistika je neumoljiva - broj žena koje su žrtve porodičnog nasilja drastično se povećava u vreme proslave novogodišnjih i božićnih praznika! Umesto tople porodične atmosfere, pune ljubavi i sloge, vreme praznika za mnoge žene se pretvara u horor!- Sa ovim problemom suočavamo se iz godine u godinu. Ponavlja se isti scenario da žene, umesto da slave i uživaju, bukvalno beže iz kuće, često i s decom u naručju, samo da bi sačuvale živu glavu - upozorava Vesna Stojanović, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici.Za žrtve porodičnog nasilja, kaže ona, kraj decembra i početak januara, ali i početak septembra, su „crni period“. Ona podseća na primer dve žene koje su prošle godine, uoči Nove godine i Božića, napustile sigurnu kuću nadajući se da će praznici doneti pozitivne promene u njihovim porodicama. Nažalost, vratile su se i rekle da je situacija gora nego što je ikada bila!- Praznična atmosfera budi nadu da će porodica uspeti da prevaziđe probleme i da se spoji ponovo. Žene očekuju da će doći do pomirenja. Ipak, najčešće odnosi postanu još gori! Najbanalnije stvari, od toga šta će da se priprema za novogodišnji ručak ili večeru, do toga šta će ko da obuče, dovode do svađe, koja u nekim porodicama preraste u fizičko nasilje - objašnjava sagovornica Kurira.Uzrok pojačanog neslaganja u porodicama koje već imaju problem leži i u tome što porodice više vremena provode zajedno, članovi su upućeni jedni na druge.- Nasilje u već ranjivim porodicama dodatno pospešuje i alkohol, koji se u vreme praznika konzumira u velikim količinama, ali i nedostatak novca potrebnog za organizaciju slavlja - objašnjava Stanojevićeva.

Problem u institucijama- Institucije su mnogo više nego ranijih godina posvećene borbi protiv nasilja. Ipak, ni to nije dovoljno! U policiji se stvari brže menjaju, ali je problem što pravosuđe i dalje sporo reaguje - objašnjava Vesna Stanojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track