Bivšem Škorpionu Miloradu Momiću tri godine zatvora
Foto: KURIR

Osuđen

Bivšem Škorpionu Miloradu Momiću tri godine zatvora

Crna Hronika -
Bivši pripadnik srpske paravojne jedinice "Škorpioni" Milorad Momić osuđen na sudu u Vukovaru prvostepeno na tri godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civila 1991. godine

VUKOVAR - Bivši pripadnik srpske paravojne jedinice "Škorpioni" Milorad Momić osuđen je na sudu u Vukovaru prvostepeno na tri godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civila 1991. godine.

On je, kako danas prenose hrvatski mediji, početkom septembra 1991, sa još nekoliko pripadnika bivše Teritorijalne odbrane, u Oroliku kod Vinkovaca fizički zlostavljao Stanka Penavića iz Berka.

Županijski sud u Vukovaru mu je, po izricanju presude u petak, produžio pritvor do pravosnažnosti presude. Na osnovu poternice preko Interpola, Momić je uhapšen početkom prošle godine kod Grenobla, u Francuskoj gde se godinama skrivao pod lažnim imenom Gij Monije (Guy Monier). Septembra 2011. izručen je Hrvatskoj.

Izručenje Momića od Francuske tražila je i Srbija koja ga tereti za učešće u ubistvu šestoro srebreničkih Bošnjaka u Trnovu (BiH), u julu 1995. godine. Županijsko državno tužilastsvo u Osijeku preuzelo je jula ove godine od srpskog tužilaštva za ratne zločine predmet krivičnog postupka protiv Milorada Momića i donelo nalog za sprovođenje istrage i u tom slučaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track