SVEDOK: VRS gađala snajperima i granatama civile u Sarajevu

Suđenje Mladiću

SVEDOK: VRS gađala snajperima i granatama civile u Sarajevu

Crna Hronika -
Zaštećeni svedok na suđenju generalu Mladiću svedočio je da je dok je on službovao u Sarajevu kao oficir Unprofora krivicu za granatiranje i snajpersko delovanje protiv civila snose Srbi

HAG - Francuski oficir Unprofora potvrdio je danas u haškom procesu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću navod optužnice da je VRS 1994-95. snajperima i granatama napadala civile u Sarajevu i ograničavala humanitarne isporuke gradu.General Mladić (69) optužen je, pored genocida nad Muslimanim i Hrvatima u BiH, za teror nad civilima u Sarajevu granatiranjem i snajperiskim napadima 1992-95. Svedočeći pod pseudonimom RM-120, francuski oficir je izjavio da su istrage Unprofora pokazale da je u "velikoj većini" snajperskih incidenata u Sarajevu vatra bila otvorena sa teritorije pod kontrolom VRS.

Svedok je precizirao da je, u vreme dok je on službovao u Sarajevu, 1994-95, zabeleženo "66 snajperskih incidenata" sa teritorije VRS, a šest za koje je bila odgovorna ABiH.

"To nije bio ukupan broj incidenata, već samo oni za koje smo bili sigurni", napomenuo je RM-120. Unprofor je, po njegovom svedočenju, zbog toga ulagao proteste komandantu Sarajevsko-romanijskog koprusa VRS Dragomiru Miloševiću, na koje je on "ili odgovarao da su Muslimani prvi pucali ili nije odgovarao uopšte".Prema oceni svedoka, strategiju VRS određivao je i kontrolisao general Mladić, a zadatak generala Miloševića bio je da tu strategiju primeni na taktičkom nivou, oko Sarajeva.

"Svi su morali da znaju za naređenja koja je davao Mladić", naznačio je RM-120. Francuski oficir podvukao je i da je VRS u proleće 1995. uzela teško naoružanje sa kontrolnih punktova Unprofora, suprotno sporazumu o zoni isključenja teške artiljerije u zoni od 20 kilometara oko Sarajeva."To je bilo drastično kršenje sporazuma... Nekoliko puta VRS je uzela ta oruđa i iz njih pucala na Sarajevo", izjavio je RM-120. Svedok je potvrdio i da je VRS u maju 1995. uzela za taoce pripadnike Unprofora.

Značajan deo njegovog iskaza bio je, zbog zaštite identiteta, zatvoren za javnost, kao i gotovo celo unakrsno ispitivanje koje je obavio Mladićev branilac Branko Lukić.

Suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno sutra. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track