Razbijen lanac međunarodog šverca ljudima

Udružena akcija policije

Razbijen lanac međunarodog šverca ljudima

Crna Hronika -
Migrante su preuzima kod Zagreba, a potom čamcem preko Mure prebacivali u Mađarsku ili peške preko granice u Sloveniju, nakon čega bi ih automobilima dalje prevozili na područje Austrije ili Italije

ZAGREB - Hrvatska policija, u saradnji s EUROPOL-om i policijama više drugih zemalja, razbila je u međunarodnoj akciji "Kaštel" međunarodnu grupu švercera ljudima. Kako je saopšteno iz MUP-a, službenici Međimurske i Varaždinske policijske uprave, u saradnji sa Službom za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i u koordinaciji s kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, od 25. oktobra 2012. sprovodili su kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog osnovane sumnje za udruživanje za izvršenje više krivičnih dela vezanih uz šverc ljudi.

U utorak ujutru na području Međimurske, Varaždinske i Primorsko-goranske policijske uprave uhapšeno je deset osoba za koje se sumnja da su u najmanje 17 slučajeva organizovali i prebacili najmanje 65 turskih državljana iz Hrvatske na područje Mađarske i Slovenije.

Migrante su preuzimali na širem području Zagreba, a potom čamcem preko reke Mure prebacivali u Mađarsku ili peške preko granice uz pomoć vodiča u Sloveniju, nakon čega bi ih automobilima preuzimali na području tih zemalja i dalje ih prevozili na područje Austrije ili Italije.

Za to su dobili najmanje 37.600 evra.

Na osnovu naloga Županijskog suda u Zagrebu, pretreseno je deset osoba, deset vozila i deset stanova kao i drugih prostorija. Nađeno je i oduzeto 18 mobilnih telefona, 25 SIM kartica, veća količina novca u raznim apoenima i valutama, jedna poluautomatska puška s optičkim nišanom, veća količina municije, laptop i razna dokumentacija vezana za ta krivična dela.

Ovo kriminalističko istraživanje sprovedeno je u saradnji s EUROPOL-om i u okviru FIMATHU projekta, gde je već ranije dogovoreno sprovođenje Zajedničkog akcionog plana , pa je 29. januara na području više država članica realizovano više kriminalističkih istraživanja u vezi s problemom šverca ljudi.

Mediji navode i da su, pored deset državljana Hrvatske, uhapšena dvojica građana Turske i jedan mađarski državljanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track