HAG: Ojdanić još nije tražio privremeno oslobađanje

Tribunal

HAG: Ojdanić još nije tražio privremeno oslobađanje

Crna Hronika -
Portparol Haškog tribunala Magdalena Spalinjska izjavila je da general Dragoljub Ojdanić još uvek nije podneo zahtev za prevremeno puštanje na slobodu

HAG - Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Dragoljub Ojdanić, koji je odustao od žalbe i prihvatio kaznu od 15 godina zatvora, nije još podneo zahtev za prevremeno puštanje na slobodu, izjavila je portparol Haškog tribunala Magdalena Spalinjska.Osuđeni u tribunalu imaju pravo da, nakon odsluženja dve trećine izrečene kazne zatraže prevremeno oslobađanje.

General Ojdanić se dobrovoljno predao u aprilu 2002, a vreme provedeno u pritvoru se uračunava u kaznu. O zahtevima Za prevremeno oslobađanje odluku donosi predsednik tribunala, podsetila je Spalinjska.

Na pitanje kako to da se Vojislav Šešelj nije pojavio u sudnici od prošlog leta, iako se, prema Pravilniku tribunala konferencije o stanju u postupku održavaju na svaka četiri meseca, Spalinjska je odgovorila da rekla da nema informacija o razlozima iz kojih statusna konferencija nije održana.

Spalinjska je na redovnom brifingu za novinare rekla da će "mediji odmah biti obavešteni čim bude poznata informacija o budućoj statusnoj konferenciji".

Ona je izrazila nadu da će i u Beogradu uskoro biti održana konferencija o nasleđu tribunala, kakve su krajem prošle godine održane u Sarajevu i Zagrebu.

Beogradska konferencija je otkazana nakon donošenja oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, iz bezbednosnih razloga i posle saopštenja iz Vlade Srbije da se saradnja sa Tribunalom svodi na tehnički nivo, rekla je portparolka suda.

Na pitanje ima li napretka u vezi sa slučajem nekadašnjeg portparola tužilaštva, francuske novinarke Florans Artman, koja je proglašena krivom za nepoštovanje suda, i odbijanjem Francuske da je uhapsi,Spalinjska je rekla da nema. Ona je dodala da joj nije poznato da su sekretarijat ili kabinet predsednika tribunala sproveli pravnu analizu stava Francuske.

Žalbeno veće Haškog tribunala je u novembru 2011. godine preinačilo novčanu kaznu od 7.000 evra za Artmanovu u sedmodnevnu zatvorsku kaznu i izdalo međunarodni nalog za njeno hapšenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track