Ruski ultradesničar pao u Srbiji: Optužen za više ubistava!
Foto: Tanjug

Uskoro izručenje

Ruski ultradesničar pao u Srbiji: Optužen za više ubistava!

Crna Hronika -
Varagić nije mogla da precizira kada će Gorjačev biti izručen rekavši samo da je postupak ekstradicije započet

BEOGRAD - Pripadnik ruske ultradesničarske organizacije Ilija Gorjačev koji je uhpašen u Srbiji, po poternici iz Rusije, biće izručen Moskvi, rekla je Tijana Varagić iz Ministarstva pravde Srbije.

Varagić nije mogla da precizira kada će Gorjačev biti izručen rekavši samo da je postupak ekstradicije započet.

Ruski mediji objavili su juče da su dvojica pripadnika ultradesničarske "Borbene organizacije ruskih nacionalista" (BORN)koji su osumnjičeni i za više ubistava uhapšeni, jedan u Srbiji a drugi u Ukrajini.

Prema rečima predstavnika ruskog Istražnog komiteta u Ukrajini je uhapšen Mihail Volkov.

Prema navodima ruskih medija oni su osumnjičeni za više ubistava i pokušaja ubistva, organizovanje ekstremističke grupe, nelegalno posedovanje i trgovinu oružjem i druga krivična dela.

Ruski neonacista Ilija Gorjačov, koji je uhapšen u Srbiji na zahtev Rusije, kao osnivač i učesnik ekstremističke Borbene organizacije ruskih nacionalista (BORN), tereti se za ubistva 11 osoba, banditizam i nelegalnu trgovinu oružjem.

Ruski istražni komitet saopštio je da je moskovski Basmani reonski sud njemu i njegovom saborcu Mihailu Volkovu, koji je uhapšen u Ukrajini, ranije odredio kaznu zatvora. Moskovski dnevnik Komersant danas piše da su akcije hapšenja Gorjačova i Volkova u Srbiji i Ukrajini izvedene "praktično istovremeno", 9. i 10. maja.

"Pri tom su Iliji Gorjačovu, koji u Srbiji ima stalni boravak, posle hapšenja pripadnici policije dozvolili da telefonira majci", piše list. Dnevnik navodi, pozivajući se na pravnika jedne od ruskih nevladinih organizacija da je "srpski advokat" Ilije Gorjavčova poseto sve beogradske zatvore, ali da su tamo odgovorili da kod njih "takvog Rusa nema".

Komersant piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da je direktan povod za hapšenje Gorjačova i Volkova bilo podizanje optužnice "za organizovanje ekstremističke grupe i formiranje bande" u februaru ove godine.

Gorjačov je ranije bio svedok u nekoliko krivičnih procesa, uključujući i slučajeve ubistva advokata Stanislava Markelova i novinarke Nove gazete Anastasije Baburove.

Gorjačov je u martu ove godine, piše list, bio pozvan na saslušanje, ali se nije pojavio, posle čega je za njim raspisana regionalna, a zatim i međunarodna potrenica. Dnevnik navodi da u istražnom komitetu Rusije smatraju da je Gorjačov, kao jedan od organizatora BORN, bio idejni vođa pristalica u izvršavanju ubistava i da je nezakonito držao oružje. Među krivičnim delima za koje ga terete su ubistva antifašista i napadi na građane kavkaskog porekla, dodaje list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track