EKSKLUZIVNO IZ HAGA: Jovica i Frenki čekaju u otključanim ćelijama!

Nisu imali prevoz, vraćeni u Ševeningen da prespavaju

EKSKLUZIVNO IZ HAGA: Jovica i Frenki čekaju u otključanim ćelijama!

Crna Hronika -
Prema prvom planu kući su trebali da krenu redovnom avionskom linijom iz Haga, ali je Vlada Srbije poslala avion kojim će se u petak ujutru vratiti u Beograd

Izgleda da je Srbija ipak ponešto i naučila od Hrvata!?Kad su u Haškom tribunalu oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Tomislav Merčep, država je u roku od sat vremena poslala specijalni avion po njih, tako da su u pritvorskoj jedinici ostali samo 45 minuta! Za naše bivše čelnike državne bezbednosti, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića prvobitno je rečeno da nema specijalnog aviona i da će se u Beograd vratiti redovnom avionskom linijom tek u petak, iako su od od 17 časova bili na slobodi... Međutim, Vlada Srbije je večeras poslala svoj avion kojim će se Stanišić i Simatović vratiti u petak ujutru u Srbiju.

Inače, po Statutu suda u Hagu, veoma se vodi računa o načinu ophođenja prema onima koje je sud oslobodio bilo kakve krivice. Zbog toga su ova dvojica po povratku sa suđenja imali status slobodnih ljudi iako su i dalje bili u pritvorskoj jedinici za razliku od ostalih pritvorenika. Naime, Stanišić i Simatović su čekali sređivanje otpusnih papira i noć provode u u pritvorskoj jedinici, iako su već popodne mogli da krenu kući.

Ali, po prvi put njihove čelije nisu zaključane. I na taj način sud je potvrdio da su oni slobodni ljudi... Stanišićeva ćelija je uvek do sada bila pored Šešeljeve... Simatovićeva na sasvim drugom kraju hodnika...- Velika je radost zbog velike pobede našeg klijenta – skoro u glas ushićeno su juče govorili advokati Stanišića, Martin Skot i Vejn Džordaš. – Znali smo da je pravo i pravda na našoj strani, pa ipak imali smo mali strah... Ipak, sud je doneo jedinu pravednu odluku i zato smo ponavljam veoma zadovoljni. Sud je uzeo u obzir činjenice, a ne spekulacije i neproverene priče i onda je logično što su doneli ovakvu presudu!

Stanišićevi prijatelji kažu da je Jovica srećan zbog velike pobede, posle 10 godina zatvora. Kaže, to je potvrde da u njegovom radu na mestu šefa srpske tajne policije u periodu 1992.-1998. godine nije bilo krivice. Zadovoljstvo njegovo je veće i zbog svih onih saradnika i prijatelja koji ga nisu napuštali ni u najtežim trenucima. Posebno je zanimljivo, da su njegovi advokati mladi ljudi, Amerikanac i Englez jedva imaju više od 40 godina, da je obilje saradnika koji su pomagali odbranu istih godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track