Najnovije vesti

Nastavlja se suđenje za paljenje Bajrakli džamije
Foto: Nebojša Mandić

Nastavlja se suđenje za paljenje Bajrakli džamije

Crna Hronika
na prošlom suđenju, kada je bilo planirano izlaganje završnih reči optužbe i odbrane, tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja devetorice optuženih, a u odnosu na ostale preciziralo optužnicu, pa se očekuje izjašenje optuženih po preciziranoj optužnici

BEOGRAD - Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu sutra se nastavlja suđenje 10-orici optuženih za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Kako je na prošlom suđenju, kada je bilo planirano izlaganje završnih reči optužbe i odbrane, tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja devetorice optuženih, a u odnosu na ostale preciziralo optužnicu kojom se terete za krivično delo učestvovanje u grupi koja vrši nasilje, sutra se očekuje izjašenje optuženih po preciziranoj optužnici.

Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja Ljubomira Stankovića, Marka Đorđevića, Dragana Mijatovića, Aleksandra Stevića, Vojislava Majstorovića, Milana Marjanovića, Uroša Jonića, Adama Niševića i Marka Radisavljevića.

Među onima koji će se sutra naći na optuženičkoj klupi je Miloš Radisavljević zvani Kimi, jedan od vođa Partizanove navijačke grupe "Alkatraz".

On je početkom aprila izašao iz zatvora pošto je izdržao celu kaznu od 16 meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja tokom međunarodne fudbalske utakmice Partizan - Šjahtor u decembru 2009. godine u Beogradu i vređanja novinarke B92 Brankice Stanković.

Njemu je 27. februara 2012. godine spojen proces sa ostalim optuženima za paljenje beogradske džamije, pošto je po kratkom postupku deportovan iz Makedonije i smešten u Okružni zatvor u Beogradu.

Neredi kod džamije izbili su posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. demonstranti u Beogradu su probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove i, uz povike "Ubij Šiptara", provalili u dvorište džamije, a potom je i zapalili.

Polupali su prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju. Te noći do temelja je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga velike vrednosti.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...