Tužilaštvo: Nema akcije privođenja osumnjičenih, samo provera identiteta!
Foto: Tanjug

Saradnja BiH i Srbije

Tužilaštvo: Nema akcije privođenja osumnjičenih, samo provera identiteta!

Crna Hronika -
Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je da je u Srbiji u toku provera identiteta i adresa stanovanja osoba koje Tužilaštvo BiH dovodi u vezu s ratnim zločinima i da nije u pitanju hapšenje tih osoba

BANJALUKA - Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je danas da je u Srbiji u toku provera identiteta i adresa stanovanja osoba koje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dovodi u vezu s ratnim zločinima i da nije u pitanju hapšenje tih osoba.

"Ne postoji apsolutno nikakva organizovana akcija bilo kakvog privođenja osoba osumnjičenih za ratne zločine", rečeno je u Tužilaštvu za ratne zločine.

Podsetimo, Televizija RS objavila je da je, po nalogu Tužilaštva, u Srbiji toku akcija provere identiteta i adresa stanovanja lica koja imaju dvojna državljanstva, Srbije i Bosne i Hercegovine, a koje tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine.

Oni su naveli da je reč o grupi od 15 bivših visokih državnih, policijskih i vojnih funkcionera Republike Srpske, a akcija se sprovodi po nalogu Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.

Da podsetimo, 31. januara ove godine, u Briselu je potpisan sporazum između dva tužilaštva, kojim se obavezuju na ispunjavanje međusobnih zahteva.

O ovoj akciji za sada izveštava samo Radio televizija Republike Srpske dok mediji u Beogradu još nisu izvestili o ovoj akciji niti ima potvrde da je akcija u toku.

Kako je Kurir ranije pisao, Tužilaštvo za ratne zločine BiH traži od Srbije da uhapsi Rajka Kušića, Jovana Tintora Joju, Milorada Pelemiša, Milenka Karišika, Ratka Adžića, Dragomira Pećanca i Radomira Furtulu za koje smatra da su prioriteti za izručenje na listi optuženih za ratne zločine.Između ostalog poternice su raspisane za komandirima Specijalne brigade MUP RS Nedeljkom Milidragovićem Nedom sa Sokoca koji navodno živi u Beogradu, Aleksom Golijaninom iz Goražda koji živi u Sremskoj Kamenici, Ratko Adžić prvi čovek Ratnog predsedništva Ilijaša, kasnije ratni ministra MUP RS, koji živi u Beogradu, ilijaški policajac Marinko Vidović, koji živi u Šapcu, Vasilije Vidović Vaske, koji živi u Zemunu.

Na ovom spisku pominje se i dobrovoljac Mićo Četnik, koji živi u Somboru, a tužilaštvo BiH ga identifikovalo kao Mićo Sijeković.Na listi se nalazio i Branko Vlačo navodni upravnik logora „Bunker“ u Vogošći koga je 29.avgusta 2011. godine uhapsila crnogorska policija na graničnom prelazu Dobrakovo, posle čega je izručen Sarajevu, zatim Mile Stojanović, Milenko Karišik prvi komandant Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske koji živi u Novom Sadu, Milenko Živanović, komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji kao penzioner VojskeJugoslavije živi u Valjevu, Mirko Todorovic Banana iz Bratunca, koji je pobegao u Srbiju pošto je pred Sudom BiH osuden na 13 godina zatvora.Listi se pridružio i Vojin Vučković Žuco komadant jedinice „ Žute ose“, Bivši načelnik stanice policije u Višegradu Risto Perišić koji se prema navodima poternice krije na Zlatiboru, tu su imena koje tužilaštvo spominje za ratne zločine u Kalinoviku, Boško Govedarica koji živi u Sremsku Mitrovicu, Grujo Lalović i Dalibor Krstović Dado. Lalović se navodno krije u Novom Sadu, a poslovno je vezan i za Bijeljinu.

Brane Petković , komandant srpskih jedinica u Goraždu, koji živi u Kragujevcu, Duško Kornjača koji radi kao prodavac u Novom Sadu gde živi sa porodicom, a u javnost je dospeo posle anonimnog pisma gde je autor naveo adresu, broj telefona, a to objavljeno u bosanskim medijima.Spisku su se pridružili Predrag Jovančić Peđa, komandant jedinice "Bijeli andeli" s Grbavice, koji živi i radi u Beogradu, zatim Dragomir Pećanac i Radomir Furtula, komandant Višegradske brigade Vojske RS koji žive u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track