Advokati desničara Gorjačova traže ukidanje pritvora i odluke o izručenju!

Rasprava u Apelacionom sudu

Advokati desničara Gorjačova traže ukidanje pritvora i odluke o izručenju!

Crna Hronika -
Branioci su na javnoj sednici tražili od drugostepenog suda da ukine odluku o izručenju jer smatraju da je Viši sud odluku o izručenju "doneo brzopleto" i da ona ne ispunjava sve zakonske uslove niti uslove po Evropskoj konvenciji

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu razmatrao je danas žalbu branilaca vođe ruske desničarske organizacije "Ruski obraz" Ilje Gorjačeva na odluku o izručenju Ruskoj Federaciji i saslušao njihove argumente za ukidanje tog rešenja kao i da mu se ukine ekstradicioni pritvor u kom je skoro četiri meseca.

Branioci su na javnoj sednici tražili od drugostepenog suda da ukine odluku o izručenju jer smatraju da je Viši sud odluku o izručenju "doneo brzopleto" i da ona ne ispunjava sve zakonske uslove niti uslove po Evropskoj konvenciji.

Goran Petronijević, jedan od advokata Gorjačeva, rekao je da je prvostepeno rešenje o izručenju doneto bez neophodne dokumentacije, kao i da je postupano iako spisi predmeta nisu prevedeni sa ruskog na srpski jezik.

Apelacioni sud u Beogradu može da potvrdi prvostepenu odluku i odobri izručenje, a može da ga ukine i naloži Višem sudu da zatraži dodatnu dokumentaciju od Ruške federacije koja bi dokazala sumnju da je Gorjačev počinio krivicna dela, jer to ne proizilazi iz spisa predmeta koji su sada pred sudom u Beogradu, tvrili su njegovi advokati.

Što se tiče pritvora branioci su predložili da mu se on zameni blažom merom kao što je oduzimanje pasoša ili kućnim pritvorom do odluke o izručenju.

Gorjačev je uhapšen u Beogradu 9. maja na osnovu Interpolove poternice koju je raspisala Ruska Federacija u kojoj se sumnjiči za 11 ubistava, banditizam i nelegalnu trgovinu oružjem.

Njegova odbrana tvrdi da su optužbe protiv njega u Rusiji iskontruisane iz političkih razloga i zasnivaju se, kako kažu, samo na tvrdnjama jednog osuđenika na doživotnu robiju "kojem je specijalnim merama iznuđen iskaz".Gorjačev je od 24. januara 2011. registrovan kao stalni dopisnik pojedinih ruskih medija u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track