MUĆKA: Čedi Jovanoviću krivična zbog pšenice
Foto: Dragana Udovicic

Robne rezerve tuže lidera LDP

MUĆKA: Čedi Jovanoviću krivična zbog pšenice

Crna Hronika -
Protiv Čedomira Jovanovića, nekadašnjeg većinskog vlasnika firme „Agroposlovi“, podneta krivična prijava zbog sumnje da je oštetio Republičku direkciju za robne rezerve

BEOGRAD - Direkcija za robne rezerve podnela je krivičnu prijavu protiv Čedomira Jovanovića zbog navodnih zloupotreba sa žitom u firmi „Agroposlovi“, čiji je Jovanović donedavno bio vlasnik, saznaje Kurir.U Direkciji za robne rezerve juče nisu želeli da otkriju o čemu je tačno reč, ali prema našim saznanjima, firma „Agroposlovi“ je sa ovom državnom firmom imala dva poslovna aranžmana.Razlika u ceni- Jedan se odnosi na pozajmicu 5.000 tona pšenice, koju je Direkcija dala Jovanovićevoj firmi „Agroposlovi“. Čedina firma je bila dužna da vrati robu u dogovorenom roku sa odgovarajućom kamatom. Za tu pozajmicu Jovanovićeva firma je dala bankarsku garanciju koja je veća od vrednosti pozajmljenog žita i tu država ne može biti oštećena - navodi naš izvor. On ističe da se zbog toga krivična prijava najverovatnije odnosi na drugi poslovni aranžman.- Naime, Direkcija je skladištila pšenicu u Jovanovićevim silosima u Kovinu. Sa tom pšenicom nije smelo ništa da se radi i ona je uvek morala biti dostupna vlasniku. Moguće je da su iz Direkcije otkrili da u skladištu nema pšenice i da su zato podneli krivičnu prijavu - objašnjava naš sagovornik i dodaje da se dešava da skladištari pšenicu iz silosa prodaju u martu, kad je najskuplja, pa kupe istu količinu od novog roda, kad je najjeftinija, i vrate je u skladište, na čemu mogu da zarade i do milion evra.Prevarom do 60.000 €Podsetimo, Kurir je u julu prošle godine pisao da je firma Čedomira Jovanovića i njegove supruge Jelene „Agroposlovi“ Direkciji za robne rezerve dostavila falsifikovanu potvrdu o povraćaju 4.999,81 tone merkantilne pšenice kako bi na prevaru ostvarila dobit od 60.000 evra. Prema tvrdnjama ovlašćene kompanije za izdavanje sertifikata SGS, Jovanovićeva firma je Direkciji za robne rezerve dostavila falsifikovanu potvrdu da je pšenicu vratila iako to nije urađeno. Reakcijom kompanije SGS tada je sprečena pljačka državne kase i aktivirane su bankarske garancije.

Portparol LDPOBRATITE SE „AGROPOSLOVIMA“Zbog čega je lider njihove stranke „popio“ krivičnu prijavu, pokušali smo da saznamo u LDP.- Adresa Liberalno-demokratske partije nije adresa na kojoj treba da tražite odgovore na takva pitanja. Obratite se firmi „Agroposlovi“ - rekao nam je Jovan Najdenov, portparol LDP.Međutim, telefon u firmi „Agroposlovi“ juče je uzalud zvonio jer se na njega niko nije javljao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja